Gallyon van Vessem: ‘Iemand ‘over de houdbaarheidsdatum’ noemen vind ik schandalig’

Haar vertrek bij ‘Hart van Nederland’ kwam niet alleen voor de kijker, maar ook voor Gallyon van Vessem (51) totaal onverwachts.

Haar vertrek bij ‘Hart van Nederland’ kwam niet alleen voor de kijker, maar ook voor Gallyon van Vessem (51) totaal onverwachts. Alle tijd nu om te relaxen in het prachtige huis, dat ze deelt met man Greg en dochter Julie? Nee, dat is niks voor haar. “Ik heb geen moment stilgezeten.”

tekst JILL WAAS foto’s DARIO & MISJA styling DANIËLLE DINKGREVE haar & make-up ASTRID MOOKHOEK

Op de grote lichte Marcel Wandersbank in haar sfeervolle woning in Overveen zit Gallyon van Vessem in een zwarte trui waar met grote gouden letters T.H.T. op staat. “Tenminste Houdbaar Tot,” lacht de presentatrice. “Deze heb ik van mijn collega’s gekregen bij mijn afscheid van ‘Hart van Nederland’.” Een knip – oog naar de leeftijdsdiscriminatie, die haar ontslag bij het nieuwsprogramma dat ze zestien jaar lang presenteerde typeerde.

Terwijl ze een slok neemt uit haar Starbucks-kom – haar man Greg en zij verzamelen ze van alle plekken waar ze zijn geweest – vertelt Gallyon over haar pijnlijke vertrek. “Tegen mij persoonlijk is natuurlijk nooit gezegd: ‘Je bent te oud.’ Dat gaan ze ook niet doen, want dat mag niet. ‘We hebben andere plannen met ‘Hart van Nederland’, en jullie passen niet in het plaatje,’ kregen Sel (Selma van Dijk, red.) en ik te horen. Het merkwaardige is dat we allebei vijftig zijn en dat John de Mol in ‘De wereld draait door’ zei: ‘Dat iedereen zo verbaasd is over dat ontslag, dat snap ik niet, want je weet toch dat je een houdbaarheidsdatum hebt.’ En dan kan hij zeggen dat het niet specifiek over jou gaat, maar het ging dus wél over ons. Ze willen jongere mensen naar televisie trekken, ik denk dat dat sowieso een gelopen koers is. Mensen van twintig of vijfentwintig kijken hoogstens met hun ouders mee naar programma’s als ‘Hart van Nederland’, die ga je echt niet aan je binden met jonge presentatoren, daar ben ik van overtuigd.”

Niet gefrustreerd

Zichtbaar geëmotioneerd nam Gallyon eind oktober afscheid. “Ik was er niet kwaad over, niet eens gefrustreerd. Ik was vooral heel verbaasd, want ik had mijn ontslag totaal niet zien aan – komen. Ik had nooit gehoord dat ik mijn werk niet goed deed. Nooit. Op het moment dat ik het nieuws kreeg, reageerde ik heel praktisch. Ik ging meteen handelen, had heel weinig last van mijn ego en dacht alleen maar: oké, jammer dan, als het niet goed genoeg is… ‘Ik ga niet maanden – lang doen over mijn vertrek, we gaan dit snel en clean afhandelen,’ heb ik gezegd. En dat is ook gebeurd, no hard feelings.” Toch is ze nog steeds heel pissig over die opmerking van John. “Je mag nooit iemand ‘over de houdbaarheids – datum’ noemen; mannen niet en vrouwen ook niet. Welke God je ook in medialand bent, zoiets zeg je niet. Ik ben er heel erg boos om. Het is schandalig, en het past ook helemaal niet in deze tijd, zeker niet nu we allemaal tot ons 67ste, 68ste door moeten werken. Wie heeft het recht om te bepalen of iemand over zijn of haar houdbaarheidsdatum heen is?”

 

Meer lezen over Gallyon? Je leest het in de nieuwe Beau Monde!

Laatste nieuws