Ook de Oranjes hebben problemen binnen het Paleis

We hebben een vriendelijke koning, een meelevende koningin en drie prachtige prinsesjes. Je zou het je bijna niet voor kunnen stellen, maar toch zijn er heel wat schandalen binnen de familie gaande geweest..
Ook de Oranjes hebben problemen binnen het Paleis

De gemiddelde Nederlander is dol op ons koningshuis. We hebben een vriendelijke koning, een meelevende koningin en drie prachtige prinsesjes. Je zou het je bijna niet voor kunnen stellen, maar toch zijn er heel wat schandalen binnen de koninklijk familie gaande geweest.

LEES OOK: 7 schandaal-prinsessen om van te smullen!

Prins Bernhard

Wellicht diegene met de grootste reputatie is die van prins Bernhard, iets met buitenechtelijke kinderen en een riante schenking van 1,1 miljoen?

Buitenechtelijke kinderen 

Koningin Juliana en prins Bernhard hebben samen vier kinderen: prinses Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en - inmiddels overleden - prinses Christina. Toch bleek het gezin groter dan gedacht. Achteraf werd duidelijk dat de prins niet stil heeft gezeten. Want Bernhard heeft buiten zijn vier dochters, drie kinderen bij andere vrouwen. Hij kreeg een dochter met een Duitse pilote en met z'n Franse maîtresse. De dochters heten Alicia de Bielefeld en Alexia Grinda. Ondanks dat er geen concreet bewijs voor is, schijnt de 'schuinsmarcheerder' ook een derde dochter verwekt te hebben, Mildred Zijlstra. Vorig jaar kwam ook de schrijver van het boek 'Kindsoldaat', Oscar van den Boogaard, naar buiten met de stellige overtuiging dat hij een zoon is van wijlen prins Bernhard.

Verloving

Naar verluidt vroeg Prins Bernhard twee vrouwen ten huwelijk voordat hij op de knieën ging voor prinses Juliana. Ze zei 'ja' en al tijdens haar huwelijk leerde ze een kant van hem kennen die haar niet zo goed beviel.

Lockheed affaire

In 1979 gaf hij de Nederlandse overheid het advies om materiaal aan te schaffen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed. Hij verzweeg dat hij voor dit 'advies' 1,1 miljoen dollar ontving aan steekpenningen. Prinses Juliana bleef achter haar man staan na deze affaire.

Greet Hofmans

De jongste dochter Prinses Marijke, of zoals we haar beter kennen ais prinses Christina, werd geboren met een oogafwijking. Juliana schakelde de hulp in van alternatieve gebedsgenezeres Greet Hofmans. Zij bleek enorm veel effect te hebben op prinses Juliana. De prins ontsloeg haar, wat tot de nodige commotie leidde.

Prins Carlos

Ruim 21 jaar geleden had Prins Carlos, de oudste zoon van Irene, een affaire met de 11 jaar oudere Brigitte Klynstra. Op 20 januari 1997 kwam de jongen Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra ter wereld. In een verklaring liet prins Carlos weten dat Brigitte Klynstra zelf de beslissing had gemaakt alleenstaande moeder te zijn. Hij stond ook niet als vader op de geboorteakte van de jongen. Toen Hugo 18 werd, besloot hij dit aan te vechten. Hij vond dat hij recht had op koninklijke erkenning en ging de juridische strijd aan. Hij wilde zijn titel 'Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme' dragen en daarmee onderdeel zijn van de Nederlandse koninklijke familie. Prins Carlos verzette zich met hand en tand. Zijn zoon won het gevecht en mag de titel dragen.

Prinses Margarita

Ook de oudste dochter van prinses Irene, prinses Margarita, haalde regelmatig de krantenkoppen. Ze trouwde in 2001 met Edwin de Roy van Zuydewijn en hij deed het nodige stof opwaaien. De Roy van Zuydewijn was ervan overtuigd, met steun van de prinses, dat de Rijksvoorlichtingsdienst hem had afgeluisterd en dat zij zijn zakelijke activiteiten gedwarsboomd zouden hebben. In eerste instantie werd het verhaal afgedaan als een complottheorie. Later bleek dat Edwin de Roy van Zuydewijn de waarheid sprak omtrent sommige aantijgingen. Ex-premier Balkende gaf toe dat er onderzoek was gedaan naar de man van Margarita. 

Prins Friso

De middelste zoon van prinses Beatrix werd op slag verliefd op de prachtige Mabel Wisse Smit. In 2003 maakten zij hun verloving bekend. Daarna werd er gespeculeerd over Mabel en haar contacten met onderwereldfiguur Klaas Bruinsma. De Rijksvoorlichtingsdienst was op de hoogte van oppervlakkige contacten tussen de twee maar er deden geruchten de ronde dat de relatie van romantische aard was. Door de commotie die ontstond omtrent de relatie tussen de twee, was prins Friso genoodzaakt een keuze te maken: recht tot troonopvolging of zijn aanstaande vrouw. Friso gaf zijn recht tot eventuele troonopvolging op en ging voor de liefde. Het stel trouwde en kreeg twee kinderen. Totdat in 2012 het noodlot toesloeg. Prins Friso raakte bedolven onder de sneeuw tijdens een skitocht in Lech, waar hij na een lange coma overleed.

Jorge Zorreguieta

Toen Willem-Alexander zijn verloving aankondigde met de Argentijnse Máxima, deed dat veel stof opwaaien. Máxima bleek een dochter van een actief policitus onder het regime van Videla. Vader Jorge Zorreguieta mocht haar daarom niet weggeven voor het altaar en ook ontbrak hij tijdens haar grote dag. 

BRON: RVD, BUZZE, BEELD: KONINKLIJK HUIS, BSR AGENCY

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b0575c4c11', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws