De royals weten wel wat lekker is. Zodra er hooggeëerd bezoek langskomt, wordt er ook vaak een uitgebreid staatsbanket georganiseerd. Compleet met mooie aankleding, goed gezelschap én natuurlijk lekker eten! Maar hoe geef je jouw kerstdiner dit jaar nou net zo'n royal tintje? Beau Monde zocht het voor je uit.
Vier gangen
Misschien denk je bij een koninklijk banket aan een uitgebreid menu met eindeloze gangen en obers die af en aan lopen. Maar dat valt best mee: zo weet Tatler te melden dat bij de Britten een staatsbanket meestal bestaat uit vier gangen. Ook de menukaarten die de RVD zo nu en dan deelt van staatsbanketten rond de Oranjes hebben vaak vier gangen – niet meer, niet minder.
Allereerst staat er een licht voorgerecht op het menu. Meestal is dit een gerecht met vis of zeevruchten. Bij het hoofdgerecht komt vervolgens vlees op tafel: meestal wild of gevogelte met verschillende bijgerechten. Hierna volgen nog een gang met een dessert en ten slotte vers fruit en petit fours.
Een vleugje Frans
Een detail dat je mogelijk niet zelf wilt toepassen is de Franse menukaart. Of je nu van Nederlandse, Zweedse, Koreaanse of Engelse komaf bent: de menukaart bij een luxe banket heurt nu eenmaal in het Frans. Misschien leuk als spoedcursus moderne talen voor je gasten, maar wij kiezen dan toch voor een kaart in onze moerstaal.
Support your locals
Daarnaast weten de royals als geen ander dat een staatsbanket hét moment is om je lokale trots in het zonnetje te zetten. Zo verwachten we bij een staatsbanket altijd een ode aan de keukens van zowel host- als gastland.
De Britten deelden bijvoorbeeld twee jaar terug nog een kijkje in de keuken voor het staatsbanket met Zuid-Afrika. Hier stond bij de laatste gang onder meer een kunstig suikerwerkje op het menu in de vorm van Zuid-Afrika's nationale bloem. Op kleinere schaal kun je dit uiteraard zelf toepassen door je producten extra vers in te slaan bij de lokale boer. Wel zo smakelijk!
De mooiste aankleding
En ten slotte: het oog wil ook wat. Misschien hebben wij geen balzalen tot onze beschikking, maar met je beste zilverwaar en een net gevouwen servet kom je al een heel eind. Voor een extra luxe touch maak je de tafel helemaal netjes af met plaatskaartjes.
Neem bijvoorbeeld een voorbeeld aan de Denen, die bij een staatsbanket met de IJslandse premier bovenstaande schikking op tafel toverden.
Nu alleen nog jezelf van top tot teen in glam hullen, en vooruit: we rekenen zo'n papieren kerstkroontje na een paar wijntjes ook goed. Santé!
- Tatler, The Spectator
- NL Beeld