In iedere editie van Beau Monde duiken we in de leukste glamour- showbizz- en royaltynieuwtjes, maar daarnaast bieden we je ook graag inspiratie op gebied van lifestyle en koken. In de decembereditie vind je weer de lekkerste culinaire inspiratie, met een heerlijk recept van Sam Dixon. Ideaal voor bij het kerstdiner!
Spinazie-abrikozenkrans
Voor 6 personen
Dit heb je nodig:
- 2 el olijfolie
- 2 uien, fijngesnipperd
- 4 tenen knoflook, zeer fijn gehakt
- 250 g spinazieblaadjes
- 50 g geroosterde pijnboompitten
- handvol dille, gehakt, plus wat van de toppen ter garnering
- handvol bladpeterselie, gehakt
- fijne rasp van 1 biologische citroen
- 50 g gewelde, gedroogde abrikozen, grofgehakt
- 200 g zijdentofu
- zout en peper
- 500 g kant-en-klaar vegan korstdeeg
- bloem, om te bestuiven
- 50 ml havermelk
- 50 g gemengd zwart en wit sesamzaad
Zo ga je te werk:
- Doe de spinazie in een grote pan, voeg een scheut water toe, leg een deksel erop en verwarm de spinazie kort op laag vuur tot hij geslonken is. Laat de spinazie uitlekken en knijp het overtollige vocht eruit.
- Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui en de knoflook op matig vuur ongeveer 6 minuten.
- Roer de geslonken spinazie erdoor en bak de groenten tot al het overtollige water is verdampt. Voeg de geroosterde pijnboompitten, dille, bladpeterselie, citroenrasp, grofgehakte abrikozen en zijdentofu toe, breng de vulling op smaak met zout en peper en meng goed door elkaar. Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.
- Verwarm de oven voor tot 200°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 20 x 60 cm. Leg de rechthoek met een lange kant naar je toe, verdeel het spinaziemengsel gelijkmatig over het deeg en laat een rand van 1,5 cm vrij aan de lange kanten en een rand van 2,5 cm aan de korte kanten. Rol het deeg op vanaf de dichtstbijzijnde lange kant in een lange worstvorm, bestrijk de tegenover liggende lange kant met een beetje water en duw hem op de rol om hem dicht te maken. Leg de rol met de naad naar beneden, buig hem in een ring en duw de uiteinden op elkaar voor een deegcirkel.
- Snijd de buitenrand van de ring in stukken ter grootte van een saucijzenbroodje, laat de binnenrand heel zodat je een nette op een krans lijkende vorm hebt. Leg de krans voorzichtig op de beklede bakplaat, bestrijk de krans rondom met de havermelk en bestrooi hem met het sesamzaad. Bak de krans 45 minuten tot hij goudbruin is. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Versier de krans met de dilletoppen, snijd hem in stukken en serveer.
Over Sam Dixon
Foodstylist Sam Dixon ontwikkelde haar esthetische en culinaire skills bij de beroemde Violet Bakery in Londen (die de bruidstaart voor Harry en Meghan maakte). Een gigantische taart in de film Beetlejuice Beetlejuice en heerlijke hapjes in Netflix-serie The Perfect Couple zijn van haar hand. Haar gerechten zijn een lust voor het oog (en voor de tong).
Wat eten we met kerst? Vader wil klassiek, tante eet vlees noch vis, je partner is een carnivoor en kindlief blieft geen dierlijke producten. Met de recepten uit A Very Vegan Christmas zit iedereen blij aan tafel. Kerstklassiekers in een plantaardige jas als mushroom Wellington, artisjokkenpaté, pastinaak-kroketjes en aubergine-terrine.Van appetizers zoals blini’s met bonenpuree & gepekelde radijsjes met granaatappel-negroni tot showstoppers als pavlova met bloedsinaasappels.
- Sam Dixon