Glamour met een knipoog

Koningin Mathilde straalt in blauw fluweel tijdens staatsbanket in Frankrijk

Mathilde en Filip gingen op bezoek bij hun eigen zuiderburen in Frankrijk. En, zoals het heurt bij een officieel staatsbezoek, kwam daar ook een koninklijk staatsbanket bij kijken. 

Koningin Mathilde straalt in blauw fluweel tijdens staatsbanket in Frankrijk

Glamour- en royaltyfans kunnen momenteel hun geluk niet op. Na het adembenemende staatsbanket in Denemarken, was het Belgische koningspaar deze week aan de beurt. Zij trokken per trein naar Frankrijk voor een officieel staatsbezoek - inclusief leuke uitjes én een royal banket.

Filip en Mathilde naar Frankrijk

Koning Filip en koningin Mathilde stapten in de trein naar Frankrijk, waar zij een aantal uur later warm ontvangen werden door de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte bij het Élysée-paleis.

BELGIUM FOREIGN AFFAIRS_STATE VISIT IN FRANCE_DAY 01_0030

Waar Mathilde bij vertrek nog een grijze geruite manteljurk van Natan droeg, had ze bij aankomst ineens een andere look uitgezocht. Daar droeg koningin een chique set in bordeauxrood, met een jasje, pumps en handtas van Christian Dior. Van een Belgische designer naar een Franse? Heel toepasselijk!

Beeld: NL Beeld

Frankrijk en België hebben historisch en economisch natuurlijk nauwe banden. Het laatste officiële bezoek van een Belgisch koningspaar aan Frankrijk was al meer dan 20 jaar geleden: in 2003 gingen koning Albert II en koningin Paola langs bij de toenmalig president. Hoog tijd dus voor Mathilde en Filip om weer eens op de koffie te gaan bij hun zuiderbuurtjes!

Meidendagje

Terwijl de mannen op pad gingen voor diplomatieke en ceremoniële zaken, stond er voor de dames van het gezelschap een ander uitje op de planning: een bezoekje aan de Opéra Garnier! Brigitte en Mathilde namen een kijkje tussen de kostuums in het atelier, en mochten zelfs een stukje ballet bewonderen.

Een kijkje in het naaiatelier (Beeld: NL Beeld)
Ook mochten de dames neuzen tussen de kostuums (Beeld: NL Beeld)
Brigitte en Mathilde bij het ballet (Beeld: NL Beeld)

Een beetje rondkijken, kletsen en lachen: ziet eruit als een heerlijk meidenmiddagje, non?

Staatsbanket

In de avond kwam het gezelschap weer samen, voor dé highlight van het programma: het officiële staatsbanket! Het koningspaar, presidentsechtpaar en een heleboel genodigden verzamelden zich bij het Elysée voor een avond vol traditie, glamour en lekker eten.

Mathilde ging head to toe gekleed in Christian Dior. De koningin droeg een adembenemende galajapon van donkerblauw fluweel met glitterdetail aan de bovenkant. Deze combineerde ze met een bijpassende clutch en pumps. Maar ook de jurk van Brigitte Macron kan niet onopgemerkt voorbij gaan. De Franse droeg een zwarte jurk met een opengewerkt glitterdetail aan de bovenkant - perfect afgestemd op het exemplaar van Mathilde.

BELGIUM FOREIGN AFFAIRS_STATE VISIT IN FRANCE_DAY 01_0415

Onder de aanwezigen was trouwens ook prins Gabriël, de oudste zoon van Mathilde en Filip. Al hield hij zich vooral op de achtergrond - letterlijk. Die man, rechtsachter bij het raam, op bovenstaande foto? Dat is geen bodyguard, maar de prins himself!

Nog even poseren op de trappen (Beeld: NL Beeld)

Speech

Tijdens het diner zelf hield koning Filip een uitgebreide speech, waarin hij natuurlijk de recente Spelen in Parijs niet voorbij kon laten gaan. "Ik wil u eerst en vooral hartelijk feliciteren voor de uitmuntende organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen. Dat indrukwekkende feest voor lichaam en geest kende met Parijs een schitterende schouwplaats. Frankrijk wist de atleten sierlijk samen te brengen rond universele waarden: wederzijds respect en waardigheid, zowel in winst als verlies. De wereld stond een moment stil, was even in vervoering en vergaapte zich."

Ook was er gelukkig ruimte voor een grapje: "Vanavond staan onze nationale voetbalploegen tegenover elkaar en heerst diezelfde geest van vriendschap en fair play. Hoewel ik natuurlijk stiekem mijn hoop in het Belgische team stel…" Ha!

BELGIUM FOREIGN AFFAIRS_STATE VISIT IN FRANCE_DAY 01_0584

Prins Gabriël mocht dan niet poseren met zijn ouders bij aankomst, maar gelukkig was er voor hem wél een plekje aan tafel gereserveerd.

Planning

Of het feest tot in de late uurtjes is doorgegaan, durven we niet te zeggen. We hopen in ieder geval dat het koningspaar vandaag weer helemaal fris en fruitig is, want er staat nog een druk programma op de planning, zowel in Parijs als Chantilly en Rijsel. Woensdag keren Mathilde en Filip weer terug naar België.

Royalty
  • NL Beeld, BelgiumMFA