Glamour met een knipoog

Koning Willem-Alexander: Ridder in de Orde van de Kousenband

'Pluk een pluim, zet 'm op je hoed!'

Koning Willem-Alexander: Ridder in de Orde van de Kousenband

Koning Willem-Alexander is door koningin Elizabeth geïnstalleerd als Ridder in de Orde van de Kousenband, de hoogste ridderorde van Engeland. 

In een schitterende verkleedpartij kreeg ZM samen met collega-koning Felipe van Spanje, de markies van Salisbury en lady Mary Peters de insignes omgehangen in de Garter Throne Room van Windsor Castle. Beiden worden Stranger Knights, wat het allemaal nog meer 'Avalon' maakt. 

Ere wie ere toekomt: Willem-Alexander is best een koene ridder. 

En Felipe stond het ook goed. Game of Thrones Royal Edition, anyone?

De koning kreeg de orde tijdens het staatsbezoek in 2018, hier droeg ie 'm voor het eerst.

Wat zich achter de schermen afspeelt blijft normaal gesproken ongezien, maar in 1992 mocht er gefilmd worden voor een documentaire over koningin Elizabeth die hier Sir Edward Heath benoemd als Knight Companion of the Garter. Ze kleedt de nieuwe ridders zelf, tegenwoordig met wat hulp van pages en assistenten. Wat in het geval van Willem-Alexander en Felipe geen overbodige luxe zal zijn, want de Queen is maar een klein dametje en de heren lopen tegen de twee meter: zie daar maar eens een lint over te gooien. 

Zijne Majesteit is niet de eerste Oranje die de eer ten deel valt: voorvader Willem I was het ook. Koning Wil­lem-Alexan­der is lid nummer 1012 en de elfde Oranje die de on­der­schei­ding heeft gekregen. Zijn moeder werd als koningin Beatrix in 1989 een Kousenbandridder. Prins Maurits (ridder nummer 409) was in 1612 de eerste.

De laatste buitenlandse royal die de eer te beurt viel was koning Harald van Noorwegen (tweede van links, hij zat naast koning Juan Carlos van Spanje). De Noorse koning kreeg de orde bij het staatsbezoek in 2001 en werd een jaar later tijdens de Garter Service geïnstalleerd.

Het satirische alter ego van prinses Beatrix vond er uiteraard ook het een en ander van.

En afgaand op de verhoudingen in de groepsfoto valt er nog wel wat aan Girl Power te winnen. 

De ridderlunch werd gehouden in de Waterloo Chamber die normaal geopend is voor het publiek...

...maar de afgelopen dagen al gereed was gemaakt voor het hoge bezoek. 

In de middag liep het hele gezelschap, achter de speciale wacht aan, naar St. George’s Chapel voor een speciale dienst ter ere van de ‘Most Noble Order of the Garter’. Je blijft toch een béétje aan jarretels denken... 

De partners van de ridders bekeken de processie vanaf de zijlijn.

En hoe trots is Máxima hier? Lief!

En ook wel een beetje menselijk giechelig. 

Felipe en Willem-Alexander liepen achteraan in de stoet...

Zullen we het erop houden dat Garter Blue ZM uitstekend staat? En die veer kan ie ook hebben #yougottaownit

De hertog van Cambridge en de prins van Wales vormden de ervaren royal hekkensluiters van de stoet.

We konden de A'tjes hier horen lachen om de pluim op de hoed. De laatste keer dat we Zijne Majesteit zo zagen was tijdens een gekostumeerd feest van de Zweedse Royals. De Garter muts is duidelijk een tikje statiger. 

Vroeger liep de Queen zelf voorop, tegenwoordig laat ze zich rijden, wat niet vreemd is op je 93ste, in een vrij zware mantel. In St George's Chapel vond de daadwerkelijke installatie plaats. In de kapel hangt voortaan een banier en een wapenschild van de nieuwe ridders van dienst.

De Orde van de Kousenband bestaat sinds 1338. Volgens de overlevering was de toenmalige Engelse vorst Edward III verliefd op een getrouwde vrouw. Toen zij haar kousenband verloor op een bal, raapte de koning hem op en gaf hem haar terug. Hij sprak daarbij de woorden “Honi soit qui mal y pense” ('Wee degene die hier kwaad van denkt') – Frans was destijds de hoftaal. Nog altijd is dit het motto van de orde. Het staat met gouden letters in de kousenband die de ridders dragen.

Naast leden van de Britse koninklijke familie telt de orde ook 24 'gewone' ridders en dames, die door de koningin worden uitgezocht vanwege hun verdiensten voor de samenleving. Daarbovenop komen de zogenoemde 'boventallige' ridders, de 'Stranger Knights' zoals buitenlandse staatshoofden.

Hoewel het vandaag uiteraard om Willem-Alexander en Felipe ging, droegen ook de koninginnen een steentje bij aan de feestelijkheden. Letizia droeg een Didi jurk, pumps van Prada en een hoed van Cherubina Hats die op een pioen geïnspireerd was. Voor iemand die zelden hoeden draagt was het een… interessant exemplaar.

Máxima had gekozen voor een beeldig aangepast Claesje die tegennatuurlijk eenvoudig was en daarom in het kabaal prachtig opviel. Well played, Majesteit.

En uiteindelijk had ook de koning er gewoon lol in, na alle waardigheid. 

Foto's © PA Images, ANP, Getty Images, BSR Agency, The Royal Family, PPE Agency