Als er één groep was die wist hoe ze letterlijk moest shinen, was het de Russische adel wel in de tijd van de tsaren. Een selectie van deze indrukwekkende flonkers is te zien in 'Juwelen! Schitteren aan het Russische hof'.
Menselijke eksters, opgelet! Van 14 september 2019 tot en met 15 maart 2020 fonkelen in de Hermitage Amsterdam tienduizenden edelstenen. Van agaat tot zirkoon, vrijwel alle bijzondere steensoorten zullen er te vinden zijn.
Snuifdoos, Potsdam, edelsmeden van Frederik de Grote, ca. 1770. Agaat, goud, briljanten, robijnen, nefriet, 4,3 x 10,3 x 7,7 cm
Ze werden verwerkt in de meest exquise juwelen en accessoires, gedragen en gebruikt door de Russische high society.
Nikolaj Bogdanov-Belski, Portret van vorstin Maria Abamelek-Lazareva, 1900-01
De juwelen vertellen – samen met een overdaad aan rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten – de persoonlijke verhalen en geven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen, van rococo, empire en romantiek tot art nouveau.
Haarsierspeld, St.-Petersburg, 1770–90. Goud, zilver, diamanten, staal, folie, 4 x 2,4 cm
De fabelachtige collectie juwelen vormt een van de grote schatten van de Hermitage St.-Petersburg.
Nikolaj Bogdanov-Belski, Portret van vorst Konstantin Gortsjakov, eind 19de-begin 20ste eeuw
Een indrukwekkende verzameling die in de loop der eeuwen is uitgegroeid tot een heuse schatkamer met duizenden kostbaarheden.
Johan Baptist Lampi I, Portret van Catharina de Grote, 1794
Daaruit komen dus ruim 300 adembenemende stukken dit najaar naar Nederland voor 'Juwelen!' Het publiek ontmoet flamboyante, machtige tsarina’s zoals Elisabeth, Catharina de Grote en latere modebewuste tsarina’s, van wie talloze persoonlijke bezittingen te zien zijn.
Bloemenboeket van edelstenen St.-Petersburg, Jérémie Pauzié, 1740-50. Goud, zilver, briljanten, edelstenen, glas, stof, 14 x 12,5 cm.
Een van de topstukken is het bloemenboeket van edelstenen (1740–50): een broche van tsarina Elisabeth met ruim 400 briljanten en meer dan 450 roosgeslepen diamanten, plus blauwe en gele saffieren, robijnen, topazen en smaragden.
Foto's © State Hermitage Museum, St Petersburg. Openingsfoto: Louis Caravaque, Portret van grootvorstin Elisabeth, 1725-30