Hot pink voor Máxima bij bezoek Oranjes aan Duitsland

Het wordt vanzelf een beetje Köningstag als ZM ergens arriveert.

De oranje jurk van de minister-president maakte al meteen duidelijk dat de oosterburen zin hebben in het bezoek.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn drie dagen op werkbezoek aan de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg. De nadruk ligt op scheepsbouwindustrie en de creatieve industrie en natuurlijk de samenwerking met de oosterburen.

Bij gebrek aan eigen royals verheugen de 'gewone' Duitsers zich vooral op zich laven aan een dosis royalty: ze zijn dól op het Nederlandse Koninklijk Huis.   

En niemand had er blijkbaar bezwaar tegen dat het verkeer even voor ze werd stilgelegd. Het paar arriveerde in het regeringsvliegtuig en reed in een konvooi van vijftien auto's met politie-escorte in een gepantserde limousine. It's good to be royal.

De Oranjes werden ontvangen bij de Staatskanselarij van Mecklenburg-Voor-Pommeren door minister-president Manuela Schwesig en haar echtgenoot Stefan Schwesig.

Bij zo'n walkabout heerst al snel een beetje een Köningstag-gevoel.

En dat is een understatement. 

Vervolgens verkaste het gezelschap…

…naar de Orangerie van het sprookjesachtige Schloss Schwerin…

…dat er ook aan de binnenkant mag zijn en…

…waar de Landtag huist en het een en ander getekend werd…

…waarna er werd geluncht en gespeecht.

Koning Willem-Alexander in zijn toespraak in Schloss Schwerin: "Wat in de Hanzetijd is gegroeid, is nog steeds zichtbaar. Wij herkennen iets in elkaar: ondernemingsgeest, de wil tot samenwerking. Die herkenning maakt onze band zo sterk."

De beeldigheidsfactor van het kasteel was ook Team Oranje niet ontgaan, wat dit schöne fotomomentje opleverde #hetoogwilookwat 

Het vervoer ziet er ongeveer zo uit: van enige kans op 'stau' is duidelijk geen sprake.

Serieus, hoe cool is dit?

Aansluitend bezochten de Oranjes het Leibniz Institut für Ostseeforschung Warnemünde (IOW). Het IOW maakt deel uit van de Leibniz-Gemeinschaft, een netwerk van Duitse onderzoeksinstellingen. Het ging er vooral over kustbescherming en de aanpak van microplastics, en het grauwe weer hielp niet mee.

Thank heavens voor het hot pink van HM en check even haar hakken…

… hier liep ze dus de hele dag op #respect.

De eerste dag werd afgesloten in het Kurhaus in Warnemünde met een handelsdiner, met de deelnemers aan de maritieme handelsmissie en andere programmaonderdelen als kustbescherming en landbouw.

En zo zorg je dus dat je goed op de foto komt: stilstaan, vrolijk lachen en vooral even de tijd (en geen enkel risico!) nemen.

 

Foto's © ANP, PPE Agency, Koninklijk Huis, WikiMedia

Laatste nieuws