Zelden was het tijdens de Nationale Dodenherdenking zo koud. Niet alleen het publiek stond te bibberen, het was ook kleumen voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Overal in Nederland werd om 20:00 uur twee minuten stilte gehouden, zo ook op de Dam in Amsterdam. Daar werd het vertrouwde programma afgewerkt: vanaf 19:00 uur een korte plechtigheid in de Nieuwe Kerk met onder andere de 4 mei-lezing, die dit jaar werd verzorgd door Diederik van Vleuten.
Even voor achten verlieten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de kerk en liepen door een erewacht van veteranen naar het monument op de Dam.
Daar was een korte voordracht, waarna het koningspaar een krans bij het monument legde namens alle burgers van Nederland. Vervolgens het signaal van de taptoe dat de twee minuten stilte inluidt bij de Dodenherdenking en daarna het Wilhelmus en de rest van het programma.
Wat is toch die taptoe?
Het commando 'Tap toe!' ('Sluit de biertap!') werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin zeventiende eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal heeft door de jaren heen een sterke ceremoniële traditie opgebouwd en is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer.
Foto's © ANP, Koninklijk Huis, bron: Comité 4 en 5 mei.