Glamour met een knipoog

Abdicatie Japan: dennenhout en een geheim juweel

De keizerlijke troonwissel van Akihito en Naruhito bestaat vooral uit ceremoniën.

Abdicatie Japan: dennenhout en een geheim juweel

Japan heeft ruim twee eeuwen moeten wachten op een keizer die aftrad, maar de daadwerkelijke ceremonie nam slechts tien minuten in beslag.

Keizer Akihito is op eigen initiatief afgetreden omdat zijn gezondheid te wensen overlaat en hij vreesde door vermoeidheid zijn werk niet meer goed te kunnen doen. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon, kroonprins Naruhito. 

Het ritueel speelde zich af om precies vijf uur 's middags plaatselijke tijd in de Matsu-no-Ma, de mooiste zaal in het Keizerlijk Paleis. Dat zeer sober is, dus geen reden tot opwinding over tonnen bladgoud, daarvoor moeten we volgende week bij de Thaise kroning zijn.

De Matsu-no-Ma is 370 vierkant meter groot en de enige ruimte in het paleis met een houten vloer, gemaakt van Japanse zelkovabomen. De muren zijn bekleed met textiel waarin dennenboommotieven terug te vinden zijn. De ceremonie had  plaats ten overstaande van een heel oud zwaard en een juweel – onderdelen van de keizerlijke regalia – die tevoorschijn kwamen als cruciaal bewijs dat de keizer ook echt de keizer is.

Het zwaard en juweel lagen in dozen, een derde element van de regalia – een heilige spiegel – verlaat nooit het heiligdom in het paleis. Rond 17:00 zie je even een lief momentje waarop de broze keizer keizerin Michiko naar beneden helpt en ook zijn laatste ontroerende blik op de zaal en de laatste dertig jaar van zijn leven. Bij de ceremonie waren zo'n 300 mensen aanwezig, waaronder de premier, het kabinet en hoogwaardigheidsbekleders en ook nog zo'n dozijn royals. 

Akihito bezocht eerder nog een tempel en sprak zijn laatste woorden als keizer uit. Hij blijft voor de vorm nog even een paar uur aan. Officieel is de chrysantentroon pas na middernacht, als het 1 mei is, van nieuwe keizer Naruhito.

Op dat moment eindigt ook het Heisei-tijdperk van Akihito en begint het Reiwa-tijdperk van de nieuwe keizer.

De inhuldiging van Naruhito - hij staat hier naast het podium met zijn vrouw Masako - heeft eveneens plaats in de Matsu-no-Ma op 1 mei om 10:30 plaatselijke tijd en duurt al even kort. Tijdens de eerste ceremonie erft de nieuwe keizer het zwaard, het juweel en de keizerlijke zegels. De heilige spiegel blijft in het heiligdom, maar er wordt wel een priester heen gestuurd om er ritueel voor te bidden. Hiermee 'erft' Naruhito ook de spiegel.

Naruhito zelf zal niets zeggen, het een en ander is verboden voor vrouwelijke royals en duurt ook slechts zo'n tien minuten. Niet lang hierna heeft Naruhito zijn eerste speech als keizer in alweer een andere ceremonie. Pas op 4 mei is er een eerste wuifmoment voor het publiek, daarna gaat de nieuwe keizer gewoon aan het werk. Groot feest is het pas op 22 oktober, compleet met een rondrit door Tokio.

Openingsfoto © Hollandse Hoogte