Column Ella: Oh, die ijdele mannen toch

'Ik geniet van een specifiek verbeterpuntje: de aanpak van de ijdele oudere acteur.'
Column Ella: Oh, die ijdele mannen toch

Hoewel ik bij de hele diversiteitsdiscussie in Hollywood regelmatig met mijn hoofd op het bureau bonk - opiniebepalende sneeuwvlokjes blinken niet uit in zelfspot en ironie - geniet ik wel van een specifiek verbeterpuntje: de aanpak van de ijdele oudere acteur.

Het betreft meestal een voormalige actieheld of iemand die zichzelf als ‘Acteur’ beschouwt en zich daarmee boven alle wetten van de realiteit verheven acht. Liam Neeson die het vanzelfsprekend vond dat 32 jaar jongere Olivia Wilde zijn liefje speelde. Ben Kingsley die het de normaalste zaak van de wereld achtte om seksscènes te spelen met Mary Kate Olsen (ruim 42 jaar jonger). Of Warren Beatty, zoenend met de 52 jaar jongere Lily Collins. Hij vond het ‘heel gewoon’, waarmee hij vooral bewees hoe wereldvreemd Hollywood is. Alsof er geen uitstekende actrices van hun eigen leeftijd zijn, als geschikte ‘love interest’.

Tegengas

Het is puur genieten om te zien hoe stevig de heren tegenwoordig tegengas krijgen. Zo liep Hailee Steinfeld (22) lachend een auditie uit waarbij Tom Cruise (57) haar echtgenoot zou spelen. Eliza Dushku liet zich niet wegpesten door de seksuele intimidatie van co-star Michael Weatherly en kreeg 8,3 miljoen euro mee als schikking. Lady Gaga, contractueel verplicht tot juichen over ‘A star is born’, kreeg bij de vele persmomenten steeds vaker een ‘oh ja, joh?’-blik in haar ogen als tegenspeler Bradley Cooper weer eens leegliep over deze film die hij zelf regisseerde en waarbij hij zijn eigen persoontje zalig in het zonnetje zette.

Regisseurs

Op zich geen brekend nieuws. Acteurs die zichzelf regisseren zijn wel vaker erg blij met zichzelf. Kevin Spacey vond bijvoorbeeld dat hij op zijn 45ste nog best een jonge dertiger kon spelen. Of neem Vincent Gallo; als schrijver, acteur en regisseur van de film ‘Buffalo 66’ laat hij in een scène bij het urinoir een andere man naar zijn piemel kijken en ‘Wat is hij groot!’ zeggen. En Kevin Costner, die in alle door hemzelf geregisseerde films een intense romance met zichzelf onderhoudt. Als Barbra Streisand in een van haar eigen films haar nagels drie seconden in close-up neemt, is de wereld te klein. Als Costner als acteur-regisseur drie speelfilms lang adorerend naar zichzelf kijkt (en honderden figuranten bewonderend naar zich laat kijken), hoor je daar niemand over.

Tijden

Mooi dat de heren daar inmiddels niet meer mee wegkomen. Mooi dat actrices steeds meer kansen krijgen om personages van hun eigen leeftijd te spelen. Mooi dat we allemaal steeds harder lachen om de hardleerse ijdeltuiten zonder enige zelfreflectie. Vooruit, nog ééntje dan. In zijn nieuwste film ‘The Mule’ regisseert de hoogbejaarde Clint Eastwood (89) zichzelf terwijl hij triootjes heeft met beeldschone twintigers (‘Het is mijn beurt!’ laat hij een van hen zelfs ongeduldig zeggen). Mogelijk heeft Bradley het kunstje van Clint afgekeken. Move on, heren. De tijden zijn veranderd.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f7065278bf0e', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws