Qua broodje hamburger is onze personal trainer onverbiddelijk, maar gelukkig mogen we wel los op deze goddelijke groente- burgercreatie. Als we Jamie Oliver toch niet hadden!
LEES OOK: Beau Culinair: Sajoer lodeh
BRILJANTE GROENTEBURGER
Voor 4 personen | 1 uur en 20 minuten | 425 kcal, 13,2 g vet, 2,4 g verz. vet, 16,8 g eiwit, 61,4 g koolhyd., 7,8 g suiker, 1,1 g zout, 8,4 g vezels
INGREDIËNTEN
- 200 g diepvriesmais
- 400 g gemengde diepvrieserwten en tuinbonen
- 75 g bloem, plus extra om te bestuiven
- 1 snufje gemalen komijn
- 1 tl cayennepeper
- 1 el sesamzaad
- 1 el zonnebloempitten
- olijfolie
- 1⁄2 krop ijsbergsla
- 2 rijpe tomaten
- 2 takjes verse basilicum
- 2 augurken
- 1 rijpe avocado
- 1 limoen
- 4 grote burgerbroodjes van goede kwaliteit
- 1 bakje tuinkers
- tomatenketchup
- vegan mayo
BEREIDING
• Doe de diepvriesgroenten in een keukenmachine en laat ongeveer 15 minuten ontdooien. Voeg de koriander (met steeltjes en al), bloem, komijn, cayennepeper en een royale snuf zeezout en zwarte peper toe en maal er een grove pasta van. Pulseer het sesamzaad en de zonnebloempitten erdoor tot alles goed vermengd is. Verdeel het mengsel in 4 porties en maak er ongeveer 2 cm dikke burgers van. Leg ze op een met bloem bestoven plaat en draai ze een paar keer om ze een jasje te geven. Laat ze 10 minuten in de vriezer opstijven en zet ze in de koelkast. Verhit de oven tot 160oC/gasovenstand 3.
• Bak de burgers 10 tot 12 minuten in een grote koekenpan met 1 eetlepel olie op matig vuur, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Keer ze halverwege om en druk ze aan met een spatel om ze lekker krokant te maken. Schep ze op een bakplaat en zet ze in de oven terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt. Snijd de sla in dunne reepjes en maak aan met wat vegan mayo. Snijd de tomaten in plakjes en leg ze op een stuk keukenpapier op een bord. Strooi er een beetje zout en de geplukte basilicumblaadjes over. Leg er een tweede stuk keukenpapier op en druk de plakjes een beetje aan om er overtollig water uit te persen. Snijd de augurken in de lengte in plakjes. Halveer de avocado, verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schillen en snijd het in plakjes. Maak de plakjes aan met het limoensap. Snijd de broodjes open en rooster ze in een hete grillpan of onder de grill.
• Beleg de onderste helft van de broodjes met de aangemaakte sla en plakjes tomaat met basilicum. Leg de burgers erop, knip er plukjes tuinkers over en leg er laagjes avocado en augurk op. Smeer een flinke lik ketchup op de kapjes, leg ze op de burgers, druk ze zachtjes aan en ga aan tafel.
Boek
Echt uitpakken tijdens een etentje? Jamies nieuwe boek zit vol showstoppers voor het weekend en speciale gelegenheden. Het zijn de allerbeste recepten uit de populaire 24Kitchenserie ‘Jamie & Jimmy’s food fight club’, waarin Jamie met zijn vriend Jimmie Doherty en bekende gasten lekkere maaltijden bereidt. Van Mexicaanse party taco’s met prachtige salsa en spicy garnalen tot de ultieme vega-lasagna met smokey aubergine: dit is een boek vol overheerlijke recepten die iedereen zullen bevallen. ‘Jamie’s food fight club weekend kookboek' €20,99