We danken de puissant rijke familie Stroganoff voor dit heerlijke gerecht. Hun Franse kok bedacht het in de 18de eeuw en we genieten er nog steeds van. Deze gulle ‘boeuf’ van Guus Meeuwis is een sensatie voor alle zintuigen.
LEES OOK: Beau Culinair: Vanille-amandeltaart met dragon en munt
Snelle boeuf stroganoff met luciferaardappels
Hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten
Voor de boeuf stroganoff
• 2 el olijfolie
• 500 g ossenhaaspuntjes
• 2 uien, gepeld
• 1 rode puntpaprika
• 250 g champignons
• 25 g boter
• 1 el tomatenpuree
• 1 el dijonmosterd
• 1 el (gerookte) paprikapoeder• 50 ml wodka ketel 1
• 200 ml crème fraîche
Voor de luciferaardappels
• 4 grote aardappelbonken, geschild
Voor het serveren
• 3 el gehakte bladpeterselie
Extra nodig
• frituurpan met plantaardige olie
Bereiding
• Verhit de olijfolie in een braadpan. Bestrooi de ossenhaaspuntjes met zout en peper, en bak ze op hoog vuur aan alle kanten rondom goudbruin. Schep het vlees uit de pan op een bord (maak de pan nog niet schoon) en dek losjes af met aluminiumfolie.
• Snijd de ui in dunne ringen, de paprika in lange reepjes en de champignons in plakjes. Verhit de boter in de pan waarin je het vlees hebt gebakken en stoof de uienringen 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paprikareepjes toe en 2 minuten later de champignons. Leg het deksel op de pan en stoof de groenten in ongeveer 5 minuten gaar. Voeg de tomatenpuree, dijonmosterd, paprikapoeder en wodka toe en roer goed. Voeg de crème fraîche toe, breng aan de kook en stoof nog 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
• Verhit intussen de frituurpan tot 180 °C. Snijd de aardappels in heel dunne reepjes (zo dik als lucifers). Spoel ze goed af onder koud stromend water om het zetmeel te verwijderen en dep de luciferaardappels droog met een schone theedoek. Frituur de aardappelreepjes in enkele minuten goudbruin in de hete olie. Schud de meeste olie eraf in het frituurmandje en laat de luciferaardappels uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze tot slot met wat zout.
• Doe het vlees terug in de pan en schep om met de saus. Strooi de bladpeterselie erover en serveer samen met de luciferaardappels.
Boek
“Elk feestje wordt nog beter met een bord vol lekkers,” aldus Guus. Dit boek staat dan ook vol klassiekers en verrassende recepten voor de leukste momenten van het jaar. 70 recepten, makkelijk om te maken en perfect om mee uit te pakken. Voor speciale momenten maar ook voor een doodgewone dinsdag. In iedere dag schuilt namelijk een feestje. €24,99.