Hoeveel cultuurprijzen kan een royal in een week uitreiken? De Oranjes hamerden er deze week liefst drie af. Tjakka!
MAANDAG
Koningin Máxima reikte in Muziekgebouw aan ’t IJ de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018 uit aan dirigent en componist Reinbert de Leeuw.
Het Cultuurfonds heeft de prijs aan De Leeuw toegekend vanwege zijn grote betekenis voor eigentijdse muziek in binnen- en buitenland. Als pianist, componist, inspirator en dirigent vindt het Cultuurfonds hem een baanbreker en voorvechter voor nieuwe muziek.
Hare Majesteit lijkt ons meer ervaring te hebben met uitbundige kettingen dan de heer De Leeuw, die het manmoedig uitstond. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De ontvanger krijgt, altijd leuk, een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro en een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. De ontvanger van de oeuvreprijs bepaalt samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds welke projecten voor cultuur, natuur of wetenschap vanuit het fonds op naam ondersteund worden.
Koningin Máxima draagt vandaag een nieuwe jurk van Claes Iversen <3 https://t.co/H44gbhDbbE pic.twitter.com/6u29yr9BpT
— Josine Droogendijk (@josineevers) November 26, 2018
Hoewel wij gokten op 'Hawaiaanse Kerstboom' als kledinginspiratie (Royal Piñata is ook nog een optie) was Inspecteur Droogendijk on the case en identificeerde dit kleedje in Kunstakademie 1983 stijl fluks als een echte Claes. Who knew?
Máxima weet in ieder geval wel hoe je een grauwe maandagmiddag moet opvrolijken...
#biasband, #biesjes #fourniturenoverload #christmasvibes.
DINSDAG
Willem-Alexander bracht met Carola Schouten, vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), een werkbezoek aan twee melkveehouderijen in Joppe en Diepenveen.
De koeien te Joppe bleken overduidelijk fan van hem te zijn, maar bleven beleefd achter de hekken.
Het werkbezoek stond in het teken van de kringlooplandbouw. Hierbij komt zo min mogelijk afval vrij, is de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk en worden grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen benut.
Zijne Majesteit leek het vroeg en koud te vinden, maar keek er toch reuze 'Je maintiendrai' bij. Daar hebben we de man voor, tenslotte.
Ehrenreich ontving de Erasmusprijs voor haar pionierswerk op het gebied van participerende onderzoeksjournalistiek. Ze kreeg internationale bekendheid door haar boek ‘Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America’ in 2001, waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’.
Ook in later werk beschrijft zij de obstakels voor de Amerikaanse middenklasse bij het opklimmen van de maatschappelijke ladder. Een rode lijn in haar werk is de bedrieglijkheid van de Amerikaanse droom. De koning is regent van de Stichting Praemium Erasmianum, wat zo chic klinkt dat er beslist een vorst bijhoort. Love hoe Máxima en Beatrix hier staan te glunderen!
Prinses Laurentien hopte voor twee dagen naar Zuid Korea voor het OECD World Forum over Statistiek, Kennis en beleid in Zuid-Korea. Who knew?
If we want #inclusivegrowth we need to put people first, and this means humanising our policy. Inspiring talk by Princess Petra Laurentien of the Netherlands @ #OECD6WF pic.twitter.com/KxsiH3kyBr
— Heather Carey (@HCareyWF) November 27, 2018
En bleek gelukkig niet helemaal van haar voorkeur voor groen te zijn afgekickt.
@PolarBenelux #vantageV training op @leidenatletiek met buddies @daanhoek74 en @DaveKlink. Strakke training met fris tegenwindje op s/finish. Korte rust op 5x1200m onder #bramwassenaar Voelde goed? pic.twitter.com/HtkI6GMsFu
— Pieter-Christiaan (@PCvanOranje) November 27, 2018
Prins Pieter-Christiaan wijdde, voor de verandering eens echt persoonlijk, leuk uit over zijn liefde voor hardlopen.
'Ivf-koraal' gekweekt om Great Barrier Reef te redden /via @NOS
— Pieter v Vollenhoven (@PietervVol) November 27, 2018
Ik hoop oprecht,dat dit grootste "restauratie" project op dit gebied (enig) succes gaat opleveren. https://t.co/h5RK5qaQP4
Zijn vader Pieter dacht intussen mee over het redden van koraal #duiker #natuurliefhebber.
WOENSDAG
Zijne Majesteit hees zich wederom in zijn jacquet voor een rondje geloofsbrieven. Op paleis Noordeinde ontving hij achtereenvolgens de ambassadeur van de Republiek Armenië, Z.E. de heer Tigran Balayan (die hopelijk meer zitvlees heeft dan zijn voorganger die in april nog maar zijn geloofsbrieven aanbood - zo blíjft de koning aan de gang, natuurlijk).
…de ambassadeur van de Staat Libië, Z.E. de heer Marai Ahmayda Awad Arhim die er een mooi momentje van maakte…
Onvrolijke kost voor de koning op woensdagavond, toen hij in de Nieuwe Kerk in Den Haag aanwezig was bij een symposium van de dr. Denis Mukwege Foundation. Het symposium staat in het teken van het Initiatief voor Herstel en Erkenning. Dat is een nieuw internationaal samenwerkingsverband dat de gevolgen van verkrachting als oorlogswapen moet verzachten.
Dr. Denis Mukwege is een Congolese gynaecoloog en activist die slachtoffers van seksueel geweld heeft geopereerd en wereldwijd strijdt tegen het gebruik van verkrachting als oorlogswapen. Samen met de Iraakse activiste Nadia Murad ontvangt hij dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Mukwege ontving in 2016 de Four Freedoms Award.
Op het symposium sprak ook groothertogin Maria Teresa van Luxemburg en de begroeting tussen de Van Oranje-Nassau en de Nassau was hartelijk.
''Dat koning Willem-Alexander gekozen heeft voor een latina zoals ik, heeft de banden sterker gemaakt'' grapt groothertogin Maria Teresa van Luxemburg tijdens een bezoekje aan Den Haag. Zie meer op de website: https://t.co/b1XRMkbJPQ #blauwbloed @CourGrandDucale pic.twitter.com/RgBAZVzW6P
— Blauw Bloed (@BlauwBloedtv) November 29, 2018
En de groothertogin is duidelijk dol op Willem-Alexander.
DONDERDAG
#MaximaConCristina @Cris_noticias, mano a mano, con la Reina de Holanda. Esta noche, en @telefenoticias pic.twitter.com/bGD4SNv7fp
— Telefe Noticias (@telefenoticias) November 29, 2018
Koningin Máxima dook op in Buenos Aires, waar de G20 top werd gehouden. Argentinië is dit jaar voorzitter van de G20.
Hoy en @telefenoticias entrevista exclusiva con su Majestad Reina Máxima de los Paises Bajos, Asesora Especial del Secr Gral de @ONU_es sobre Inclusión Financiera. Habla por primera vez en la TV Argentina. Aquí en el set y junto a @melchiorileo de @PNUDArgentina @pactoglobalARG pic.twitter.com/tU3vZ8co4V
— Cristina Perez (@Cris_noticias) November 29, 2018
Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). En ook nog erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI) van de G20.
La reina Máxima de Holanda analizó con Nicolás Dujovne y Guido Sandleris los avances en inclusión financiera https://t.co/RuwCwCuOfM pic.twitter.com/PMhsb9ksBT
— Agencia Télam (@AgenciaTelam) November 29, 2018
Máxima was samen met president Macri (hier zijn vrouw, een goede vriendin van de koningin) de host van het G20 side event ‘The Role of Finance for Women’s Economic Empowerment’. Verder wentelde ze zich 'bilateraaltjes', overlegmomenten in de wandelgangen.
Zijne Majesteit de Koning reikte intussen, alwéér in het Koninklijk Paleis Amsterdam, de Prijs der Nederlandse Letteren uit aan de Nederlandse dichter, proza- en toneelschrijver Judith Herzberg.
De jury noemde Herzbergs werk ‘hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex’ en roemt haar beheersing van klank: ‘haar taal nadert de muziek’.
De Prijs der Nederlandse Letteren wordt sinds 1956 elke drie jaar toegekend aan een auteur van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven, literaire werken. De prijs wordt beurtelings uitgereikt door het Nederlandse en het Belgische staatshoofd. Dit jaar was het de beurt aan Willem-Alexander.
Prinses Beatrix was inmiddels op Bonaire gearriveerd voor een bezoek over natuurbeheer en ging gezellig los met een stel kinderen op muziek. We wisten niet dat ze het in zich had, maar hoe leuk is dit?
VRIJDAG
Máxima Zorreguieta estuvo en el foro del G20 como defensora especial del secretario general de la ONU para el Financiamiento Inclusivo para el Desarrollo, uno de los temas centrales del G20. Ayer fue en el CCK para dar una charla sobre el empoderamiento económico de las mujeres pic.twitter.com/9CDTSmdQeT
— TN - Todo Noticias (@todonoticias) November 30, 2018
In Buenos Aires besloot Máxima alle economische ernst op te vrolijken met een zomerjurkje dat op het toneel niet zou misstaan. Oscar de la Renta, dahling.
De buren zetten vandaag de kerstboom op ? pic.twitter.com/mrrXSv9rEf
— Michael Barnaart van Bergen (@MichaelBarnaart) November 29, 2018
Op Noordeinde liet Willem-Alexander alvast de kerstboom opzetten.
Alle liefdes zijn bijzonder en het waard om beschermd te worden. Het is onacceptabel dat de liefde van zoveel meisjes en jonge vrouwen wordt bedreigd door uitsluiting, ongelijkheid en aids. Teken ook de Universele Verklaring van de Liefde. #Ikstavoordeliefde @Aidsfonds pic.twitter.com/j2Em3CGNxF
— Mabel van Oranje (@MabelvanOranje) November 30, 2018
En prinses Mabel was weer eens verantwoord idealistisch te Londen.
Beatrix had een leuk dag op Bonaire, dankzij een bezoek aan het Washington Slagbaai Nationaal Park; het eerste natuurreservaat van de toenmalige Nederlandse Antillen en opgericht in 1969. Het park van 5.643 hectare biedt een veilige leefomgeving voor inheemse beschermde diersoorten van Bonaire zoals papegaaien, flamingo's, parkieten en leguanen. Daarnaast zijn de stranden een belangrijk broedgebied voor de vier soorten zeeschildpadden die in het Caribisch gebied leven.
Na een ontvangst en rondleiding door het bezoekerscentrum, werd per terreinwagen het park bezichtigd. Na het bezoek sprak de prinses met de rangers, onderzoekers en medewerkers van het Washington Slagbaai Nationaal Park.
EN VIVO | La reina Máxima llega al Colón. Es recibida por Horacio Rodríguez Larretahttps://t.co/2hSqYOmArD pic.twitter.com/hZKqm9YUlL
— TN - Todo Noticias (@todonoticias) November 30, 2018
Koningin Máxima ging met premier Mark Rutte naar het galadiner van de G20 in Buenos Aires. As you do.
ZATERDAG
Mannen, we moeten aan de slag! Dit kan zo niet meer. Steek de hand in eigen boezem en ga de sluipende gewoonten en vooroordelen te lijf. Ik zal vanaf nu iig niet meer aan volledig mannelijke panels deelnemen. https://t.co/UjF6qjozOG @elineleijten @StartupDelta @thenextwomen
— Constantijn (@constantijn14) November 30, 2018
Prins Constantijn maakte een (goed!) punt.
Je kunt het gevecht tegen aids niet negeren als je wilt bijdragen aan een betere wereld. Teken ook de Universele Verklaring van de Liefde! https://t.co/Ydn0tc9Rfg #WorldAidsDay #ikstavoordeliefde @Aidsfonds pic.twitter.com/NvVAeZGZKC
— Mabel van Oranje (@MabelvanOranje) December 1, 2018
Prinses Mabel was te lui om even een nieuwe selfie te maken voor haar tweede oproep (was er dan echt geen dochter in de buurt om er even een af te drukken met een andere achtergrond?!)
Koningin Máxima rondde haar bezoek aan de G20 in Buenos Aires af met haar zoveelste bilateraaltje.
Beatrix' bezoek aan STINAPA werd afgesloten met het bijwonen van het debat van de STINAPA Junior Rangers; het jongerenprogramma van de organisatie. Al zo’n tien jaar krijgen jongeren wekelijks trainingen om te leren over de bijzondere flora en fauna op het eiland en het belang van natuurbeheer en -behoud. Ze zijn de natuurambassadeurs van en voor Bonaire.
Daarna was het tijd om terug naar huis te gaan, naar haar lieve labrador Asher.
Foto's © ANP, PPE Agency, BSR Agency