Glamour met een knipoog

Beau Culinair: Chocolade-stoutbierdonuts met chipotle-stoutbierpraliné

Donuts op een manier hoe je hem nog niet kent.

Beau Culinair: Chocolade-stoutbierdonuts met chipotle-stoutbierpraliné

Zelfs een snackmomentje weet de Australische Donna Hay naar hogere sferen te tillen. Home made donuts met stoutbier en goddelijk chocoladeglazuur. Heaven on a plate, mate!

LEES OOK: Beau Culinair: Pompoen pannenkoeken

Voor 6 stuks

Ingrediënten 

  • 125 ml stoutbier
  • 1 theelepel vanillapasta of vanille-extract
  • 335 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 25 g cacaopoeder
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels gedroogde gist
  • 4 eidooiers
  • 60 ml double cream*
  • 80 g ongezouten boter, in blokjes en zacht
  • 90 g honing
  • 120 g pure chocolade, fijngehakt
  • Chipotle-stoutpraliné 
  • 220 g fijne kandijsuiker of demararasuiker*
  • 2 eetlepels stoutbier
  • 3 chipotle chilipepers*, fijngehakt

Bereiding

Zet het stoutbier en de vanille in een kleine sauspan op matig vuur tot het mengsel net warm is. Doe de bloem, cacao, kristalsuiker en gist in de mengkom van een keukenmachine. Draai op de middelste stand, met de deeghaak, tot een egale massa. Voeg het stoutmengsel en de eidooiers toe en draai tot alles net is gemengd. Voeg de room en 50 g boter toe en draai 6–8 minuten of tot je een soepel deeg hebt.

Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en zet 1 uur op een warme plek, of tot het deeg in volume is verdubbeld. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een dikte van 1,5 cm. Steek met een ronde koeksteker van 8 cm 6 rondjes uit het deeg. Leg met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Verwijder met een licht met bloem bestoven ronde koeksteker van 4 cm het deeg uit het midden van ieder rondje. Laat de rondjes 30 minuten op kamertemperatuur staan, of tot ze zijn gerezen.

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de kandijsuiker, stout en chilipeper in een kom en roer tot alles net is gemengd. Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 20 minuten in de oven of tot het goudbruin is. Laat hard worden en verkruimel het. Zet de donuts 8–10 minuten in de oven of tot ze gerezen zijn en goudbruin kleuren. Laat volledig afkoelen. Verwarm in een kleine sauspan op laag vuur de overige 30 g boter met de honing en chocolade 2–3 minuten of tot je een gesmolten, gladde massa hebt. Doop de bovenste helften van de donuts in dit chocoladeglazuur, strooi er de verkruimelde praliné over en dien op.

Boek

‘Modern baking’ biedt alles: van gezond bakken tot de echte bakklassiekers. Zoet, hartig en alles daartussenin. Denk aan knapperige koekjes, fudgy brownies, fruitgebak, overdadige chocoladetaarten, romige desserts... Elk thema bevat drie soorten recepten; basis, quick x en fresh & light Zowel het boek als de recepten zijn een lust voor het oog! € 35,-. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yay! Yay! Yay! My new book is on sale TODAY. Cannot wait for you all to see it. Happy Baking! D.x

Een bericht gedeeld door Donna Hay (@donna.hay) op

BEELD: BOEK DONNA HAY