Een citroentaart an sich is al iets geweldigs. Maar zoals gebruikelijk weet Jamie Oliver van iets zaligs gewoon iets goddelijks te maken. Door die greco di tufo ga je zweven. Wij zijn hooked.
Amalfi-citroentaart
Voor 10-12 personen
Ingrediënten
- 250 g bloem, plus extra om te bestuiven
- 50 g poedersuiker, plus extra om te bestuiven
- 75 ml olijfolie
- 75 ml greco di tufo (witte wijn uit Zuid-Italië)
- 1/2 tl vanillepasta
Vulling
- 5 grote citroenen
- 500 g ricotta van goede kwaliteit
- 150 g suiker
- 2 grote eieren
Jamie
'Deze geniale, gebakken citroentaart is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen. Als je je echt wilt onderdompelen in Italiaanse sferen, neem dan een punt met een kop zwarte koffie erbij als ontbijt. Zalig.'
Bereiding
Doe de bloem met de poedersuiker en een flinke snuf zeezout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de olie, wijn en vanillepasta. Klop alles langzaam met een vork door elkaar tot het deeg een bal vormt. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak, kneed een paar minuten door, wikkel in de plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Wikkel het losjes om je deegroller, rol het over een springvorm van 25 cm uit en druk het voorzichtig tegen de rand. Snijd de randjes bij en plak eventuele scheurtjes dicht. Prik met een vork gaatjes in de bodem, dek af met plasticfolie en zet de deegbodem anderhalf uur in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de deegbodem wanneer de tijd erop zit 25 minuten blind, of tot hij licht goudbruin is.
Rasp intussen de schil van 1 citroen, pers de citroenen uit totdat je 150 ml sap hebt en klop het sap en de rest van de ingrediënten voor de vulling met de hand of in een keukenmachine door elkaar. Giet het mengsel in de deegbodem en bak de taart 30 minuten in de oven. Bestrooi hem 5 minuten voor het einde van de baktijd met poedersuiker en de geraspte citroenschil. Laat de taart op een rooster afkoelen - hij is nog een beetje lobbig, maar stijft tijdens het afkoelen verder op. Stuif er nog wat extra poedersuiker over.
Boek
Met 'Jamie kookt Italië' is Jamie terug bij zijn culinaire roots. Het boek bevat 140 Italiaanse recepten die aan de Jamie-standaard voldoen: overheerlijk, no-nonsense, variërend van gezond tot comfort food en budget- en tijdvriendelijk. Klassiek Italiaans anno nu, met de Jamie-twist, dus. €29,99, Kosmos Uitgevers.
BEELD: ©JAMIE OLIVER ENTERPRISES LIMITED, 2018