Ontrafeld: hierdoor lijkt de terugreis korter dan de heenreis

Alles heeft te maken met verwachtingspatronen.
Ontrafeld: hierdoor lijkt de terugreis korter dan de heenreis

Herken je dat gevoel dat het nét lijkt alsof je terugreis een stuk korter is dan de heenreis, terwijl het precies dezelfde route is? Hoe zit dat precies? Wij hebben het antwoord voor je.

LEES OOK: Onderzoek: Nederlanders betalen graag meer voor kinderloze vlucht

Niels van de Ven, psycholoog aan de Universiteit van Tilburg, komt met het verlossende antwoord: "De foute inschatting heeft te maken met verkeerde verwachtingspatronen. Bij de heenreis wordt de reistijd vaak onderschat waardoor de hele rit of vlucht langer duurt dan verwacht. En het gevoel dat het erg lang duurde, vormt nu eenmaal de basis voor de verwachting van de terugreis." Aha! 

Vermoeidheid

Douwe Draaisma, hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie vult aan. "Vermoeidheid speelt een belangrijke rol. Als je fris en monter bent, slaat het geheugen veel meer op dan wanneer je moe bent. Mensen schatten een tijdsduur vaak in aan de hand van de opgeslagen herinnering. Ook om die reden lijkt de heenreis langer te duren."

Geduld

Ze zeggen dat geduld is een schone zaak is. "Mensen die op reis gaan, kijken vaak erg uit naar de eindbestemming. Ze zijn ongeduldig waardoor de reis tergend lang lijkt te duren. Over de terugreis en de thuiskomst zijn mensen doorgaans heel wat minder opgewonden," aldus Douwe Draaisma. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed527895c701', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws