Ze behoort tot de upperclass van het culi-gilde, maar de missie van Mary Berry is een heel eenvoudige: iedereen aan het bakken krijgen. Met dit makkelijker dan makkelijke recept moet dat geen probleem zijn, dus: hup, aan de cup.
Cupcakes: 12 stuks
INGREDIËNTEN
• 100 g zachte boter
• 150 g zelfrijzend bakmeel
• 150 g fijne tafelsuiker
• 3 el melk • 2 grote eieren
• 1 tl vanille-extract
Voor het boterglazuur
• 100 g zachte boter
• 225 g gezeefde poedersuiker
• ½ tl vanille-extract
Voor het waterglazuur
• 225 g gezeefde poedersuiker
• 1 citroen, sap, warm
Ter decoratie
• pure of witte chocoladekrullen
• zilveren hartjes
• strooisel
• zilveren parels
• snoepjes
BEREIDING
1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Plaats papieren muffinbakjes in de vormpjes van een muffinbakvorm met 12 vormpjes, zodat de cakejes hun vorm behouden.
2. Doe alle ingrediënten voor de cupcakes in een grote kom en klop het geheel tot een glad beslag. Vul de papieren bakjes met het beslag.
3. Bak de cakejes 20-25 minuten tot ze goed gerezen en goudbruin zijn. Haal de cakejes in de papieren bakjes uit de muffinbakvorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
4. Kies één van de twee soorten glazuur of halveer de ingrediënten en maak beide. Maak het boterglazuur door alle ingrediënten tot een romig dik glazuur te kloppen. Verdeel dit over de afgekoelde cupcakes. Voeg 2 eetlepels cacao of 1 theelepel koffie-extract toe aan het boterglazuur om chocoladeglazuur of koffieglazuur te maken. Waterglazuur maak je door geleidelijk het warme citroensap door de poedersuiker te roeren, totdat je een glanzend glazuur hebt. Doordat het citroensap is opgewarmd, hardt het beter uit.
Voor chocoladekrullen: laat de chocolade op kamertemperatuur komen en schaaf er met een dunschiller stukken af.