Glamour met een knipoog

Last van een dipje na de feestdagen? Dat is goed te verklaren

De kerstdagen, voor veel mensen de mooiste dagen van het jaar, zijn weer achter de rug. Natuurlijk kunnen we nog een keertje feestvieren met Oud en Nieuw, maar daarna is het echt weer back to reality. En dat hakt er bij veel mensen nogal in.

Last van een dipje na de feestdagen? Dat is goed te verklaren

Lekker eten, gezelligheid en cadeaus: voor veel mensen zijn de kerstdagen een absoluut hoogtepunt van het jaar. Maar je kunt niet altijd pieken: na een hoogtepunt volgt vaak een dipje. Ben jij ook zo moe of zelfs somber na de feestdagen? Dat is goed te verklaren. Zelfs als jouw feestdagen hartstikke leuk en zorgeloos waren.

Dipje na kerst

December is vaak een hectische maand: werkdeadlines, kerstcadeaus zoeken, het perfecte menu samenstellen en sociale verplichtingen inplannen. Het kan voelen alsof je continu op adrenaline draait. En dat heeft z’n weerslag. Volgens experts moet je lichaam na zo’n periode van spanning even afkicken. Die abrupte daling van adrenaline kan je somber en moe maken. December is immers allesbehalve normaal, en het brein heeft even tijd nodig om weer in balans te komen.

Emoties

Naast alle gezelligheid, kunnen de feestdagen ook een emotionele lading met zich meebrengen. Misschien mis je een geliefde extra sterk of beleef je spanning met (schoon)familie. "Doen alsof alles goed gaat kan ontzettend uitputtend zijn", zegt psychiater Judith Orloff. En ook wanneer je de feestdagen glansrijk hebt doorstaan, kunnen je emoties je daarna alsnog inhalen.

Suikerdip

Onderschat daarnaast ook zeker het effect van zoetigheid en alcohol niet. Van kerstkransjes tot oliebollen en die nét iets te volle glazen wijn, je lichaam krijgt aardig wat te verduren. Onderzoeken tonen aan dat zowel suiker als alcohol je humeur kunnen beïnvloeden. Bovendien verstoren ze je slaap, en een slechte nachtrust helpt nou niet bepaald om energiek aan januari te beginnen. Misschien toch een keertje aan Dry January meedoen?

Van je dip afkomen

Je bent dus zeker niet de enige met een post-kerstdagendip. Al maakt dat het niet minder vervelend, natuurlijk! Gelukkig zijn er ook een paar dingen die je kunt doen om de effecten van een dipje te verminderen:

  • Herstel je ritme: Een van de beste manieren om je beter te voelen is het creëren van een gezonde routine. Zorg voor regelmaat in je slaappatroon, kies voor voedzame maaltijden en bouw beweging in je dagen. Zelfs een wandeling in de frisse lucht kan al wonderen doen. Geef jezelf ook wat ruimte om te herstellen; je hoeft niet meteen alles weer perfect te doen.
  • Plan iets om naar uit te kijken: De overgang van een bomvolle december naar een stille januari kan behoorlijk saai aanvoelen. Vul je agenda met dingen waar je blij van wordt. Dat kan een koffiedate zijn, een yoga-les of simpelweg een avondje bankhangen met je favoriete serie. Kleine lichtpuntjes kunnen veel verschil maken.
  • Zoek verbinding: Het is verleidelijk om je terug te trekken als je niet lekker in je vel zit, maar sociale interactie is een krachtig medicijn tegen somberheid. Plan een gezellige avond met vrienden of zoek een nieuwe hobby waarbij je mensen ontmoet. Soms is het gezelschap van anderen precies wat je nodig hebt.

Blijf je ook na een maand of twee hangen in die sombere stemming? Dan is het slim om hulp te zoeken. Bespreek je gevoelens met een partner of vriend(in) en aarzel niet om een professional in te schakelen. Soms kan een huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog nét dat steuntje in de rug bieden dat je nodig hebt.

Body & mind
  • Margriet, Nouveau
  • NL Beeld