Oranjes: penningen, pecunia en planten

De koning bevond zich wéér in een keuken, maar hoefde gelukkig geen pannenkoeken te bakken.

Er was weinig fileleed voor de Nederlandse royals, die hun agenda deze week overzichtelijk dicht bij huis hielden.   

MAANDAG

Koningin Maxima opende in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag met leerlingen en Minister Arie Slob de nationale Week van het geld en de Global Money Week. Dat is de internationale versie van de Week van het Geld. Tijdens de week was er op basisscholen aandacht voor geldzaken, levensonderhoud en ondernemerschap.

De royal econome droeg weer eens een krankzinnige ketting. We krijgen al jeuk door er naar te kijken, maar ze bleef er cool in.

Koning Willem-Alexander bleef ook in Den Haag en bezocht een woonlocatie van Middin in het kader van de Week van Zorg en Welzijn. Deze organisatie biedt ondersteuning, begeleiding, behandeling en zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Zijne Majesteit was duidelijk opgelucht dat hij er geen pannenkoeken hoefde te bakken.

DINSDAG

Prinses Mabel kreeg de Geuzenpenning voor haar rol als aanjager van Girls Not Brides, de organisatie tegen kindhuwelijken. De onderscheiding is voor Girls Not Brides.

Hare Koninklijke Hoogheid nam 'm als voorzitter in ontvangst en Lakshmi Sundaram deelde als directeur van Girls Not Brides meer in de vreugde.

En zo leuk: zowel haar moeder Florence als haar schoonmoeder prinses Beatrix waren daarbij.

De dames trokken al eerder samen op, hier zie je ze in 2004.

WOENSDAG

Prinses Beatrix plantte een Koningslinde in het Griftpark te Utrecht en stond daarbij letterlijk in de klei.De Koningslinde is haar in januari aangeboden door de initiatiefgroep In Vrijheid Verbonden, een netwerk van religies en levensbeschouwingen in Nederland. Wat een vrolijk pensioen heeft deze vrouw, ze lijkt er echt van te genieten…

…en kreeg ook nog een lekker potje honing mee naar huis."Zorg goed voor de boom en het park," gaf ze de aanwezigen mee.  

Beatrix' natuurminnende zus prinses Irene was intussen in Groningen bezig met bomen…

… en plantte er ook zelf eentje.

DONDERDAG

Koningin Máxima opende het expertisecentrum Endometriose in Balans in HMC Bronovo in Den Haag.

Het was allemaal lekker dicht bij huis deze week voor de Oranjes. En op een knop drukken is duidelijk het nieuwe lintjes doorknippen. En daarmee zat deze week er alweer op: nice work if you can get it. 

VRIJDAG

Koning Willem-Alexander ontving nog maar eens wat bewindslieden (hoeveel heeft ie er toch maar niet?), in dit geval staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) op Paleis Noordeinde waarbij we een nieuwe deurlakei spotten.

Ook op Noordeinde: staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66).

Kunsthistoricus Paul Rem plaatste op Twitter een leuk kijk-en-vergelijk-kiekje: "De werkkamer van de koning in Paleis Noordeinde in het Bruine Kwartier is ontstaan door een vroeg 20ste-eeuwse vergroting van een laat-empire vertrek naar het ontwerp van architect Jan de Greef ca 1820. De empire kleedspiegel bevindt zich in de collectie van Paleis het Loo."

 

Foto's (c) ANP 

Laatste nieuws