Piste Prinsessen: de Grimaldi’s skiën in Gstaad

Een beetje op stand skiën, waar kan dat nog? Volgens de royals van Monaco moet je ervoor in Gstaad zijn.

Voor de Oranjes is het Lech, maar waar suizen de andere royals van de hellingen? Vandaag: de Grimaldi's en hun niet aflatende liefde voor Gstaad en Auron.

Prinses Caroline is een groot liefhebber van Gstaad, een van de laatste bastions van Oud Geld (al rukt de nouveau riche op). De sfeer is er net wat bezadigder dan in St Moritz en het is de basis van de wintercampus van Le Rosey, ook bekend als de chicste en duurste kostschool ter wereld.

De prinses houdt van Gstaad omdat er niet alleen geskied kan worden, maar ook geshopt. Hier loopt ze te winkelen met haar jongste dochter, prinses Alexandra.

De liefde voor het resort is haar met de paplepel ingegeven. Hier zit Caroline in 1960 achterop de slee bij haar ouders, prinses Gracia en prins Rainier. Prins Albert zit voorop.

De Grimaldi's namen hun kinderen al in de jaren zestig mee haar Gstaad, waar ze een eigen chalet hebben.

 Deze foto is van prinses Gracia's laatste wintersportvakantie, begin 1982. In september verongelukte ze.

Het wintersportresort heeft een speciale betekenis voor deze tak van de Grimaldi's. Caroline's oudste zoon Andrea Casiraghi koos de plek zelfs voor zijn kerkelijk huwelijk met Tatiana Santo Domingo.

Ze trouwden in het naastgelegen gehucht Rougemont, het toeval wil dat Tatiana daar de eerste vijftien jaar van haar leven vlakbij woonde.

Prins Albert is ook gehecht aan Gstaad, maar wijkt nog wel eens uit naar andere 'tiefschnee'. Hij was ooit captain van het bobsleeteam van Monaco en deed vijf keer achter elkaar mee aan de Olympische Winterspelen.

Hij kwam nooit in de buurt van een medaille (beste plek: 25ste plaats…), maar had er wel erg veel lol in. De laatste keer was in Salt Lake City, in 2002.

Tegenwoordig skiet hij graag…

…bij voorkeur wedstrijdjes voor charity.

Soms vergezelt zijn gezin hem: prinses Charlene poseerde een paar jaar geleden met hun tweeling in Gstaad, waar ze de voorkeur gaf aan sleetje rijden…

…en een echte arreslee. Ze is naar verluidt meer van het waterskiën dan het skiën in de sneeuw.

Royal Rebel Prinses Stéphanie kiest al jaren voor Auron in de Franse Alpen, vlakbij Monaco. 

Hier skiet ze er in 1999 met zoon Louis en haar toenmalige vriend Olivier Chosset (links).

En hier zie je volwassen Louis met zijn vriendin Marie Hoa Chevallier, een paar weken geleden in Auron.

Ook Stephanie's kinderen kiezen voor Auron, dochter Camille vierde er onlangs nog nieuwjaar.

LEES OOK: Oranje sneeuwpret: skiën in stijl

 

Foto's © BSR Agency / Getty Images / ANP

Laatste nieuws