Ter ere van de aanstaande 80ste verjaardag van prinses Beatrix blikken we de komende weken terug op haar leven, met haar liefste en mooiste foto's. Deel 1: haar jeugd en tienertijd.
1938
Beatrix Wilhelmina Armgard is geboren op maandagmorgen 31 januari 1938 op Paleis Soestdijk. Via officiële bulletins werd verspreid dat om 09.47 uur "een flinke dochter" geboren was. Haar komst is met 51 kanonschoten gevierd.
De officiële roepnaam werd Beatrix. Prins Bernhard zei dat de klemtoon eigenlijk op de A hoort te liggen, maar dat hij had besloten de klemtoon, in overeenstemming met het gebruik, op de E te leggen. Onder intimi werd ze al snel Trix.
1939
Vanachter het glas volgde de prinselijke familie, Bernhard, Beatrix en de jarige Juliana, het defile van de bevolking van Baarn en Soest.
In 1939 kreeg Beatrix een zusje: prinses Irene. Ze lijkt hier niet erg enthousiast over de gezinsuitbreiding...
...maar ging de nieuwe aanwinst later alsnog waarderen...
...en het duo werd later zowaar partners in kattenkwaad.
Toen in 1940 de Duitsers Nederland binnenvielen, vluchtte het gezin via Engeland naar Canada, waar het goed toeven was in de zandbak. Links Beatrix, op de rug Irene, vooraan Margriet.
Beatrix genoot van de jaren in Ottawa. Ze was zich al heel jong bewust 'anders' te zijn (geen wonder als vriendinnen kniksjes voor je moeten maken) en vond het heerlijk om een gewoon leven te hebben. Ze ging er naar een openbare school, ze gingen er naar de bioscoop en ze vindt een vriendin voor het leven: Renée Röell.
1945
In 1945 keerden de Oranjes terug naar Nederland en was het gedaan met de vrijheid.
1946
Ze stonden gewoon weer op het bordes van Soestdijk tijdens Koninginnedag, met een paar vriendinnetjes.
Beatrix pakte dat jaar weer vele bloemen aan #corebusiness.
En alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, werd dat jaar ook even een fotomomentje met Churchill ingelast.
1947
Beschuit met muisjes op Soestdijk om te vieren dat er een zusje bij is gekomen: prinses Marijke, later Christina.
Het royal paardenmeisje leek haar pony leuker te vinden, zo te zien.
1948
Prinsesjes Beatrix, Margriet en Irene wachtten voor paleis Soestdijk op hun moeder Juliana voor een autoritje samen. In bontjassen. As you do.
1949
Bernhard en Juliana waren hier 12,5 jaar getrouwd en hielden voor de buitenwereld de schijn op dat alles kits was bij de Oranjes.
1950
De sfeer op Soestdijk werd er niet beter op toen gebedsgenezers Greet Hofmans als 'adviseur' van koningin Juliana een steeds grotere rol kreeg.
1951
Beatrix had niets met De Werkplaats, de alternatieve iedereen-is-gelijk-school die haar moeder voor haar heeft gekozen. Er bestaan geen leraren maar 'medewerkers', geen leerlingen maar 'werkers'. En die werkers onderhouden hun school zelf, bepalen in onderling overleg met de medewerkers hun onderwijsprogramma voor die dag en beginnen 's ochtends met het schoonmaken van het klaslokaal.
Beatrix vond later dat er 'bovenmenselijke energie nodig is om er iets te leren' en ook deskundigen constateerden dat ze in niveau ver achterliep. Voor haar en wat selecte vriendinnen werd toen in een villa een dependance van het Baarns Lyceum opgetuigd.
1952
Dit is scouting als je een prinses bent: in plaats van lekker mee te mogen doen, moet je achter een tafeltjes het werk voor 'heitje voor een karweitje' uitdelen.
Naar dit pareltje kunnen we uren kijken: een kerststal-tableau met Beatrix als herder en Irene als Maria.
Beatrix is opgegroeid met honden. Je ziet haar hier op de eerste verdieping van Soestdijk, die uitkomt op een groot terras.
1953
Prinses Beatrix, koningin Juliana en prinses Irene luisteren naar een toespraak op de 15e verjaardag van prinses Beatrix.
Beatrix is als kind al heel creatief: ze kan goed tekenen en de liefde voor boetseren zit er ook al jong in.
1956
Wie wil weten hoe kroonprinses Amalia er met zeventien, achttien jaar uit zal zien: ze lijkt in alles erg op haar oma.
Voor haar 18de verjaardag gaven haar ouders een groot feest in het Paleis op de Dam in Amsterdam.
Van haar vader krijgt Beatrix haar eerste auto.
En prinses Beatrix der Nederlanden gaat in glamourkiekjes de wereld over.
Het huwelijk van Beatrix' ouders Juliana en Bernhard was zo vervuld van spanningen en de sfeer op Soestdijk was vaak niet erg gezellig. De prinses kon dan ook niet wachten om het huis uit te gaan. Ze ging rechten studeren in Leiden.
Hier wandelt ze met vriendinnen en collega-studenten door Leiden om het begin van het academisch jaar in de Pieterkerk bij te wonen. Beatrix woonde in het Teldershuis aan het Rapenburg 45. Haar vriendinnen van links naar rechts Delaïde Hasseley Kirchner, de al eerder genoemde Renée Röell en rechts mr. M. Meurs.
Voor haar 18de verjaardag kreeg de prinses van het Nederlandse volk een lemsteraak: de Groene Draeck. Beetje jammer dat niet meteen duidelijk werd dat ze zelf het onderhoud zou moeten betalen, dat doen de belastingbetalers nu nog steeds...
1957
Na afloop van de kerstviering op 23 december 1957 op Paleis Soestdijk wordt door koningin Juliana en prinses Beatrix de traditionele chocolademelk ingeschonken voor het personeel van Paleis Soestdijk en hun gezinnen. Het was een charmant gebruik, maar Trix schafte het onmiddellijk af toen ze zelf koningin werd, omdat ze het véél te familiair vond.
Volgende week: prinses Beatrix verliefd, verloofd, getrouwd!
Foto © ANP / RVD, foto De Werkplaats © GaHetNa.nl