Niet onomstreden, toch geliefd: oud-koning Juan Carlos van Spanje viert vandaag zijn 80ste verjaardag.
De koning is in de laatste jaren op de troon een beetje besmet geraakt door geruchten over corruptie, gescharrel met minnaressen, decadent en opvliegend gedrag en koppig troonhangen ondanks een slechte gezondheid.
Ooit was hij echter een knappe macho die heel sportief was en bovendien getapt onder euroroyals. En het is zijn verdienste dat Spanje in de jaren zeventig grotendeels geweldloos de overgang maakte van een dictatuur naar een democratie, die in 1978 een grondwet kreeg.
Zonder blind te zijn voor het feit dat hij zijn vrouw Sofia met 5000+ andere vrouwen bedroog en vaak meende boven de wet te staan (soms mepte hij zelfs zijn eigen chauffeur), bladeren we ter ere van 80 jaar JC door zijn fotoalbum.
1938
Juan Carlos werd te vroeg geboren, in ballingschap, in Rome.
Jaren 40
Juan Carlos met zijn ouders, Maria Mercedes van Bourbon-Twee Siciliën en Juan de Bourbon, graaf van Barcelona, zoon van koning Alfons XIII.
Hij werd al vrij jong naar een kostschool in Zwitserland gestuurd.
1950
JC als 12-jarige jongeman.
1954
Met prinses Helena van Frankrijk op Mykonos.
Het tripje was georganiseerd door de Griekse royals, zogenaamd om de nieuwe generatie 'de schoonheid van de Griekse eilanden te leren kennen.' In werkelijkheid was het gewoon een verkapte love boat die matches met 'ons soort mensen' moest voortbrengen. Prinses Beatrix was er ook bij.
1962
In hetzelfde jaar dat hij zou trouwen met een Griekse prinses, flirtte JC nog uitbundig met prinses Gracia van Monaco.
Huwelijk met prinses Sophia van Griekenland, later koningin Sofia van Spanje.
1969
JC in militair uniform, met Felipe op de arm. De foto is genomen net na de aankondiging van generaal Franco dat Juan Carlos de troonopvolger is, na de dood van Franco.
1972
Hier was het huwelijk van Juan Carlos en Sofia allang voorbij: na de geboorte van kroonprins Felipe trok de koning zijn eigen amoureuze plan.
1973
Juan Carlos in zijn werkkamer.
1975
Inhuldiging van koning Juan Carlos I.
1976
Thuis in paleis Zarzuela
Juan Carlos en Felipe zijn close, hier kijken ze samen naar een tenniswedstrijd.
1986
De koning deed er alles aan om prinses Diana toe te voegen aan zijn lijstje van veroveringen en probeerde haar zelfs tijdens een vakantie te versieren onder het oog van kroonprins Charles en koningin Sofia. Het feest ging overigens niet door: Diana was gevleid, maar ging niet voor de bijl.
1998
Opening Olympische Spelen in Nagano, Willem-Alexander vindt het geluid wat aan de harde kant.
2000
Koningin Sofia feliciteert haar man die net de Queen Sofia Sailing Trophy heeft gewonnen.
2001
Vakantie, Mallorca. De koning liet zich Melanie Griffith niet zomaar ontglippen. Op de achtergrond Melanie toenmalige echtgenoot Antonio Banderas.
Staatsbezoek aan Nederland en Máxima mocht er als royal verloofde bij aanwezig zijn (maar wel passend achteraan, tot teleurstelling van JC).
2004
Wuifmoment tijdens het huwelijk van Felipe en Letizia. Juan Carlos was geen voorstander van het huwelijk omdat Letizia niet van adel was en al eens getrouwd was geweest. Wat redelijk schijnheilig is voor een man met de levenswandel van JC.
2005
Leonor is niet JC's eerste kleinkind, maar wel eentje met een bijzondere plek in zijn hart: later zal ze, als haar vader Felipe aftreedt, koningin van Spanje worden.
2007
Met alle kleinkinderen, maar pijnlijk duidelijk is dat koningin Sofia de spil van de koninklijke familie is. De kinderen voelen zich ongemakkelijk onder de ontrouw van hun vader en er zijn onderlinge wrijvingen, waar JC weinig invloed op heeft.
2012
Het begin van het einde van JC's koningschap: als hij op safari in Botswana een heup breekt, komt aan het licht dat de 'natuurliefhebber' er op olifanten jaagt...
... en zich er verpoost met een 'gezelschapsdame', Corinna zu Sayn-Wittgenstein die hem zijn verlies aan viriliteit enigszins laat vergeten. Dit alles in grote luxe terwijl Spanje zich door een recessie worstelt. Het volk mort en ziet een oude man die niet met zijn tijd is meegegaan, het komt niet meer goed tussen volk en vorst.
2014
Ontroering na het tekenen van de abdicatie…
… en na de inhuldiging van koning Felipe. Vooraan kersverse kroonprinses Leonor.
2015
Juan Carlos als pensionado, zichtbaar tevreden over de nieuwe rolverdeling.
Foto's © ANP, Getty Images, Casa Real, BSR Agency