Glamour met een knipoog

Beau Culinair: het knusse taartje 'Palsternakka Kakku'

Yvon Jaspers is gek op Scandinaviërs.

Beau Culinair: het knusse taartje 'Palsternakka Kakku'

Yvon Jaspers is gek op Scandinaviërs en hun talent om van koude winters, knusse winters te maken. Ofwel hygge! Met brandende kaarsen (ál-tijd!), gebreide vesten, warme sokken, knapperende vuurtjes, zenuwslopende bordspellen en heerlijke taarten. Zoals deze kostelijke kakku. Yvon deelt haar recept.

Palsternakka Kakku

Taart met pastinaak, kardemomcrème en hazelnoten

8 personen, 60 minuten + afkoeltijd

INGREDIËNTEN BEREIDING:

• 225 g pastinaak

• 1 sinaasappel

• 4 eieren

• 160 ml zonnebloemolie

• 160 ml honing of ahornsiroop • 1 tl citroenrasp

• 200 g speltmeel

• 2 tl bakpoeder

• 1 tl kaneelpoeder

• snufje kruidnagelpoeder • 1⁄2 tl pimentpoeder

• honing (om te garneren)

• extra sinaasappelrasp (om te garneren) Voor de topping

• 200 g roomkaas light

• 10 kardemompeulen, zaadjes gemalen • 1 el honing

• 1 sinaasappel, sap en rasp

• 125 g ongepelde hazelnoten

BEREIDING

1 Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de springvorm (van 20 cm Ø) in en bekleed met bakpapier.

2 Schil en rasp de pastinaak en rasp de schil van de sinaasappel. Klop de eieren in een kom schuimig. Voeg de zonnebloemolie en ahornsiroop toe en mix erdoor. Meng pastinaak, sinaasappel- en citroenrasp erdoor. Zeef meel, bakpoeder, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder en pimentpoeder boven de kom en vouw door het beslag met een spatel.

3 Doe het beslag in de springvorm en bak ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. Controleer of de taart gaar is door met een satéstokje in het midden te prikken. Het stokje moet er schoon uitkomen.

4 Haal de taart uit de oven en snijd de randen los. Laat afkoelen op een taartrooster.

5 Meng voor de topping de roomkaas met kardemom, honing, sinaasappelrasp en -sap. Zet in de koelkast om op te stijven terwijl de taart volledig afkoelt.

6 Strijk de topping met een spatel over de afgekoelde taart.

7 Rooster de hazelnoten en hak ze grof. Strooi ze vlak voor het.serveren over de topping. Garneer met nog wat sinaasappelrasp en honing.

LEES MEER: Beau Culinair: recept uit het kookboek van Yvon Jaspers

 

A post shared by Heidi Sträng (@leivontanurkka) on

BEELD: INSTAGRAM, ANP