Glamour met een knipoog

Beau Culinair: recept uit het kookboek van Yvon Jaspers

Wat ziet het er lekker uit!

Beau Culinair: recept uit het kookboek van Yvon Jaspers

Scandinavische winters zijn nog donkerder dan de onze. Toch zijn de Denen en Zweden hartstikke gelukkig! VolgensYvon Jaspers heeft dat te maken met hun (eet)tradities. Daarom vulde ze een kookboek met hun recepten, zoals deze ‘sneeuwbol’.

SEMMELTÅRTA

Roombroodjescake 8 personen, 30 minuten, ca. 120 minuten rijstijd en baktijd

INGREDIËNTEN BEREIDING

• 300 ml melk

• 25 g verse gist

• 1 ei + 1 ei, om te bestrijken

• 60 g fijne kristalsuiker

• snufje zout

• 1⁄2 tl gemalen kardemomzaadjes

• 50 g boter + extra om in te smeren • 600 g tarwebloem

• poedersuiker, om te bestrooien Voor de vulling

• 150 g amandelmoes

• 2-3 el melk

• 500 ml slagroom of sojaslagroom

BENODIGDHEDEN

• Mixer met deeghaken • springvorm Ø 24 cm • bakpapier

• Oven

1) Verwarm de melk tot handwarm (37°C). Kruimel de gist erin en roer tot de gist is opgelost. Voeg 1 ei, suiker, zout, kardemom en boter toe en mix. Voeg dan beetje bij beetje de tarwebloem toe. Meng tot een glad deeg. Kneed enkele minuten stevig door. Laat 60 minuten rijzen onder een schone, vochtige theedoek en op een warme plek, maar niet op de verwarming!

2) Smeer de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bak- papier. Kneed het deeg nog een keer goed door. Vorm een bal en leg in de vorm zodat de bodem goed bedekt is. Snijd in 8 punten, maar snijd niet te diep (tot halverwege het deeg en niet tot op de bodem). Laat weer 30 minuten rijzen onder een schone, vochtige theedoek.

3) Verwarm de oven voor tot 230°C. Kwast wat losgeklopt ei over het deeg. Bak de cake 20 tot 25 minuten in het midden van de oven. Laat helemaal afkoelen in de vorm.

4) Snijd de cake dwars doormidden met een lang scherp mes, zodat je acht punten krijgt, maar de bodem een geheel blijft.

5) Meng voor de vulling de amandelmoes met de melk en smeer alles op de bodem van de taart. Klop de slagroom op en verdeel over de amandelmoes. Leg de bovenste punten er weer op. Bestrooi met poedersuiker.

LEES OOK: Beau Culinair: kookboek Yvon Jaspers