Goede voornemens: hoe groen zijn de royals?

Helaas, Team Oranje steekt niet erg groen af bij de Europese koninklijke collega's...

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima mogen dan gaarne voor windmolens poseren, onder royals zijn de Oranjes bepaald niet het groenste koningshuis.

Privé wordt op de Eikenhorst braaf gerecycled en koning Willem-Alexander heeft een Tesla in zijn wagenpark. Hij verplaatste zich echter vooral in een verlengde Audi A8 diesel en de vele vliegreizen van de koningin zijn evenmin niet erg milieuvriendelijk. Van het openbaar vervoer maakt Zijne Majesteit alleen gebruik tijdens werkbezoeken voor een fotomomentje.

Bij de renovatie van Huis Ten Bosch hebben we het woord zonnepanelen bovendien nog niet horen vallen. Ze liggen voor zover bekend ook niet op de Eikenhorst, hoewel de koning toch een voorstander is van duurzame energie: "Om de dertig minuten neemt de aarde voldoende zonlicht op om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien," zei hij in 2011 tijdens een bezoek aan een zonnepanelenfabriek. Al lijkt persoonlijke actie hier dus wat achter te blijven.

Noorwegen

Elders pakt met het voortvarender aan. Koning Harald, ongetwijfeld doorgezaagd door zijn zoon, milieuridder en vuilnisman Haakon, heeft besloten zonnepanelen op het dak van het paleis in Oslo te leggen. Het project begint met een bescheiden test op een klein deel van het dak (voor royals is 615 vierkante meter 'een klein deel'), boven de noordvleugel. De bedoeling is dat uiteindelijk het hele paleisdak vol komt te liggen, met uitzondering van het deel dat aan het voorplein grenst. Doel is het paleis 'zo klimaatneutraal mogelijk' te maken.

Zweden

Hij is daar niet de eerste mee, want Zweedse koning Carl Gustaf liet in 2010 al zonnepanelen aanbrengen op het paleis in Stockholm. De Bernadottes recyclen bovendien al sinds ze kinderen hebben glas, blik, GFT-afval en sinds kort ook plastic.  

Engeland

De Queen was meer bezig met bezuinigen dan met het milieu toen ze in alle stortbakken van Buckingham Palace bakstenen liet leggen om water te besparen. Later verdiepte ze zich ook in daadwerkelijk groen doen: alle paleizen worden nu verlicht met spaar- en ledlampen, de keuken van Buckingham Palace serveert zoveel mogelijk groente uit eigen moestuin (bemest met poep uit eigen stal!) en Windsor Castle heeft zelfs een eigen mini hydro-electrische energiecentrale. 

Nederland

In Nederland houdt prinses Irene zich het meeste bezig met het milieu en de natuur. Zo kocht ze een natuurreservaat in Zuid-Afrika om daar de wildernis te behouden. Ook haar zus prinses Beatrix laat het niet koud. Bij een bezoek aan Solarwatt in Duitsland liet koningin Beatrix zich ontvallen dat ze op een gebouw bij de moestuin van Huis Ten Bosch zonnepanelen wilde laten plaatsen.  Tot haar irritatie draaiden de ambtelijke molens nogal langzaam. "Ergerlijk als je voor zoiets geen toestemming krijgt", zei de koningin. Misschien is dat ook de reden dat Willem-Alexander en Máxima nog paneelvrije daken hebben?

Jordanië

Prins Hassan bin Talal van Jordanië (rechts, broer van wijlen koning Hussein, hier links), oom van huidige koning Abdullah is niet zo bekend. Hij kreeg echter al 20+ eredoctoraten voor zijn inzet voor het milieu en wordt door de Verenigde Staten 'Een Kampioen voor de Aarde' genoemd vanwege zijn inzet om fossiele brandstoffen af te schaffen. Hassan is al sinds 1967 een grote aanjager van  onder andere enorme zonneprojecten in Noord-Afrika.

Ook prinses Basma bint Ali van Jordanië (zus van koning Hussein, tante van huidige koning Abdullah) hoort in dit rijtje thuis. Ze was de eerste vrouw in het land die haar duikersbrevet op marineniveau haalde en zag met eigen ogen hoe verwaarlozing en gedumpt afval het koraal langs de kust van Jordanië heeft beschadigd. Ze zet zich in voor schone zeeën en legde de Royal Botanical Garden aan, met daarin planten en bomen die inheems zijn voor Jordanië, om die veilig te stellen voor volgende generaties.

Monaco

Prins Albert van Monaco verbande blauwvistonijn uit zijn minilandje en is ook een VN-kampioen. Hij zet zich vooral in voor schone en gezonde zeeën en is onder andere beschermheer van de Yersin, een wetenschappelijk schip dat onderzoek doet naar het leven in de oceanen. Onlogisch genoeg is hij ook fan van heel snelle, heel vervuilende auto's, dus overduidelijk een groen twijfelgevalletje.

Thailand

Prinses Chulabhorn Walailak van Thailand (rechts) is een vooraanstaand scheikundig en medisch onderzoeker die haar leven wijdt aan het tegengaan van luchtverontreiniging in Bangkok. In het Chulabhorn Research Institute traint ze andere wetenschappers in het zoeken naar milieuvriendelijke oplossingen voor onder andere de landbouw. De prinses heeft door een auto-immuunziekte een stapje terug moeten doen in haar werkzaamheden, maar blijft zich – als ze een slechte dag heeft in een rolstoel – inzetten voor de groene zaak.

Engeland

De groenste royal van allemaal is echter prins Charles, die in de jaren zeventig zijn tijd ver vooruit bleek, toen hij het had over 'duurzaam boeren' en het beschermen van het regenwoud. In 1986 werd er nog gegniffeld over het feit dat het gesprekken hield met zijn tomatenplanten om hun groei te stimuleren, maar in 2007 bewees onderzoek dat dit echt werkt en kreeg hij alsnog zijn groene gelijk.

Charles probeert op zijn landgoederen zoveel mogelijk te hergebruiken en liet zijn Jaguars, Audi's en Range Rovers ombouwen zodat ze op biodiesel konden rijden. De Aston Martin die hij voor zijn 21ste verjaardag van de Queen reed, rijdt inmiddels op bio-ethanol die van het overschot van wijn wordt gemaakt. De prins van Wales is daarmee de absolute winnaar in deze reeks.

 

Foto's © Getty Images / ANP / BSR Agency /  BBC  

Laatste nieuws