Het was weer een veelzijdige week voor de Nederlandse royals. Koning Willem-Alexander ging op de koffie in een woonwagencentrum, pandjesprins Bernhard blijkt een echte woningkoning en prinses Laurentien ging 'even' op en neer naar Japan om daar bruggen te slaan.
MAANDAG
Het moet even slikken zijn geweest voor de koninklijke familie, toen bleek dat prins Bernhard, de moeilijke bril tweede zoon van prinses Margriet, in totaal 590 panden in Nederland bezit, waarvan 349 in de hoofdstad. Dat bleek uit een inventarisatie van Het Parool. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de eerder gemelde 102 privépanden. Ook blijkt dat er bij de particuliere verhuur van zijn Amsterdamse panden bewust regels worden overtreden. Zo moet er volgens huurders die de krant aanhaalt duizenden euro's aan sleutelgeld ('agency fee') worden betaald.
Ook wonen er op verschillende adressen meer huurders in appartementen dan er worden ingeschreven bij de gemeente Amsterdam. Uit e-mailverkeer blijkt het verhuurbedrijf waarmee de pandjesprins (hij woont zelf ook leuk, in een helft van deze villa) zaken doet dit bewust te doen. De verhuurder wil namelijk 'geen confrontatie met de overheid', blijkt uit één van de e-mails. Via een woordvoerder heeft de royal woningkoning aan het Parool laten weten dat hij gaat uitzoeken of er regels zijn overtreden en dat hij, als dat inderdaad het geval is, zal ingrijpen. Hmm.
Koning Willem-Alexander ontving in Den Haag VVD fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op het Paleis Noordeinde. Na de installatie van kabinet-Rutte III zal de koning alle fractievoorzitters en bewindspersonen individueel ontvangen.
Het wordt dus een komen en gaan in het koninklijk kantoor. Klaas deed intussen zijn uiterste best om uit te stralen dat hij er zat als politicus en niet als Best Geklede Man van 2017 (volgens Esquire). De foto's maken de indruk dat Zijne Majesteit er een plaagstootje over uitdeelde.
WOENSDAG
Koning Willem-Alexander bezocht woonwagencentrum Beukbergen. In maart 2018 wordt na tien jaar de herstructurering van het woonwagencentrum afgerond, waarbij Beukbergen 'een gewone wijk van Zeist met een bijzonder karakter moet worden'. De koning sprak met bewoners en betrokkenen van de gemeente over het initiatief, de samenwerking, het leven op Beukbergen en in hoeverre de bewoners zich thuis voelen in hun wijk.
De koning hoefde - tegen de woonwagenetiquette in - zijn schoenen niet uit te trekken toen hij een kijkje nam in een van de nieuwe woningen. ’‘Een hele eer’‘, zei bewoonster Tonia Brummer-Gerrits (88) over het koninklijke bezoek. Ze was pas een uur voor zijn aankomst geïnformeerd over de komst van Willem-Alexander. ‘Ik vond het prachtig en ik vond hem heel lief en ook zo gewoon’‘, zegt Tonia achteraf.
Het bezoek aan Beekbergen was er één in een reeks bezoeken van de Koning rondom de vraag in hoeverre mensen zich thuis voelen in hun wijk. Daarbij komt onder andere de sociale samenhang in de wijk aan bod en wat bewoners er samen aan doen om die te behouden en te versterken. In dat kader bracht de Koning eerder werkbezoeken aan onder meer de Jordaan in Amsterdam, de Schilderswijk in Den Haag, Hillesluis in Rotterdam en De Bennekel in Eindhoven.
's Middags joeg Zijne Majesteit (staat hij er niet adorable verlegen bij?) er in Paleis Noordeinde nog een paar fractievoorzitters door. Geert Wilders (PVV) had een fles Hongaarse pálinka meegenomen…
…en Sybrand Buma (CDA) liet zien dat hij zelfde mediatraining heeft gevolgd als de koning: voor de foto de handen losjes voor de buik houden.
DONDERDAG
Prinses Laurentien was in Japan. Daar bezocht ze het Fukuoka-2 monument in Nagasaki, opgericht in september 2015 ter herinnering aan de slachtoffers van krijgsgevangenkamp Fukuoka-2. Hieronder bevonden zich ook 41 Nederlandse krijgsgevangenen. Haar vlucht was aan de late kant, zodat ze vermoedelijk geen kans had gehad zich om te kleden. Als dit haar vliegtuiglook is: kudos.
VRIJDAG
De volgende dag was Laurentien aanwezig bij de ceremonie ter ere van de voltooiing van de nieuwe Omotemonbashi brug van Dejima in Nagasaki. Van 1641 tot 1859 was op het eiland Dejima de Nederlandse handelspost gevestigd. Dejima is van groot historisch belang voor Japan, vanwege de kennisuitwisseling met de Nederlanders waarmee zij op de hoogte bleven van de laatste ontwikkelingen in de westerse wetenschap. Laurentien ging er, geflankeerd door de Japanse prins Fumihito en zijn vrouw prinses Kiko, tegenaan met drie scharen en één lint.
In de Telegraaf van vrijdag het verhaal dat de koninklijke familie toch een peu nerveu is geworden van alle commotie rond de Paradise en Panama Papers. 'In alle stilte heeft prinses Margriet onlangs een omstreden stichting de nek omgedraaid,' zo wordt gemeld. 'Daarin zat haar familiekapitaal verstopt, met trustmaatschappij TMF aan het roer.'
Voor de prinsen Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris (hier links) was het daardoor extra vroeg Sinterklaas dit jaar, aangezien zij miljoenen euro’s uit deze stichting ontvingen.
Foto's © ANP