Stuk over Juliana in het theater

Prinses, drama queen, lief mens, bedrogen echtgenote - als één royal leven zich leent voor een theaterstuk is het dat van Juliana van Oranje wel.

Het leven van koningin Juliana wordt het onderwerp van een nieuwe muziektheaterproductie.

De voorstelling, die de naam 'Juliana – Code Oranje' krijgt, moet over ruim twee jaar in de theaters te zien zijn. Dat heeft productiehuis De Graaf & Cornelissen bekendgemaakt. Over de precieze invulling van de verhaallijnen en de productie is nog niets bekend. Ook zijn er nog geen acteurs gecast. De Graaf & Cornelissen ontwikkelden in de afgelopen jaren meer eigen musicals.

De oma van koning Willem-Alexander is hot, want onlangs werd ook al bekend gemaakt dat de biografie 'Juliana, vorstin in een mannenwereld' van Jolande Withuis waarschijnlijk wordt verfilmd als televisieserie. Hier zie je haar in 1960. 

Dat de oud-koningin nog altijd zo 'leeft', is geen wonder, want het was een boeiend mens, met een goed hart en een sassy persoonlijkheid. Tikje leip, niet gespeend van gevoel voor drama, slimmer dan de meeste mensen haar beschouwden. Niet verrukt over haar lotsbestemming, wel plichtsgetrouw.

Maar ook: slachtoffer van haar tijd en van een ontrouwe man die haar vernederde waar ze bij stond. Kortom, meer dan genoeg stof om een boeiende productie over te maken. Juliana overleed op 20 maart 2004 op 94-jarige leeftijd. Ze was tussen 1948 en 1980 koningin van Nederland, haar dochter Beatrix volgde haar op.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws