Premier Rutte maakte het al drie keer mee, voor koning Willem Alexander was het de eerste keer dat hij als staatshoofd de officiële benoeming en beëdiging van de nieuwe bewindsleden meemaakte.
De ceremonie had niet zoals gebruikelijk in Huis ten Bosch plaats (dat wordt nog verbouwd), maar in de balzaal van Paleis Noordeinde.
Als je bij het voetballen de bal over het hek van de boze buurman hebt getrapt en hem met z'n allen gaat terugvragen... #bordes pic.twitter.com/kVsEzj3hpc
— Prinses Beatrix (@BeatrixPrinses) October 26, 2017
Daar werd, na een vast hilarische verkleedpartij van jacquet, zoals hieronder...
...naar net pak (zie je ze allemaal al in hun onderbroek staan in een antichambre?), ook de traditionele bordesfoto gemaakt van het staatshoofd en het nieuwe kabinet.
Het was wel even dringen, want naast de premier komen er vijftien ministers in het kabinet.
Zo'n beëdiging gaat in 5 stappen:
- De koning ontvangt de kandidaat-ministers en kandidaat-staatssecretarissen van het nieuwe kabinet.
- De koning en de minister-president ↑ tekenen de Koninklijke besluiten betreffende ontslag van de vertrekkende en benoeming van de nieuwe bewindspersonen.
Willem IV laat meteen zien dat hij de baas is. Don't fuck with the king! #bordes #beëdiging pic.twitter.com/7gZsHZJVDX
— Prinses Beatrix (@BeatrixPrinses) October 26, 2017
- Vervolgens vindt de beëdiging van de ministers plaats ten overstaan van de koning. De directeur van het Kabinet van de Koning leest de eed en belofte voor. Vervolgens bevestigen de ministers deze, ieder afzonderlijk. Daarna volgen de staatssecretarissen.
Er zit een vogelspin op de banaan... #bordes pic.twitter.com/oBrLJORfPi
— Prinses Beatrix (@BeatrixPrinses) October 26, 2017
- Voor de nieuwe minister van Defensie, mevrouw Ank Bijleveld, viel Halloween dit jaar erg vroeg. Direct na de beëdiging gaan koning en ministers naar buiten voor de traditionele bordesfoto.
Bij de beëdiging leggen de bewindslieden een eed of verklaring en belofte van zuivering af. Ook zweren of beloven zij trouw aan de koning, het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet en een getrouwe vervulling van de plichten die het ambt hen oplegt.
Koningin Máxima was er niet bij, zij vertegenwoordigt Nederland bij de crematie van koning Bhumibol in Thailand. Ze zit hier tussen koningin Mathilde van België en koningin Silvia van Zweden in. Als ze wel in het land was, zou ze overigens ook niet in beeld zijn gekomen: dit is een typisch dingetje dat het staatshoofd traditioneel solo doet.
Dankzij koning Willem-Alexander is er wel een grotere openheid bij het benoemen en beëdigen van nieuwe bewindslieden. Bij het aantreden van kabinet-Rutte II in 2012 werden de camera's en microfoons pas na aandringen van de Tweede Kamer morrend door koningin Beatrix geduld. Willem-Alexander gaat daar veel soepeler mee om: de ceremonie was live te zien bij de NOS.
See it, to believe it #bordes pic.twitter.com/qZ6mF4GvQ7
— Stefan de Koning (@StefandeKoning1) October 26, 2017
Ook het tekenen van de Koninklijke Besluiten door koning en premier - waarmee nieuwe bewindspersonen benoemd worden – werd ditmaal zo'n beetje gelivestreamd. Waarbij deze mijnheer - is het Wiebes? - opviel met zijn 'strike a pose!' inzet.
Premier Rutte hoefde de eed niet af te leggen, hij was en blijft premier, dus zijn vorige eedaflegging telde nog. Het nieuwe kabinet zal korter regeren dat de laatste lichting. Als het de rit uitzit, dan vinden de volgende Tweede Kamerverkiezingen plaats op woensdag 17 maart 2021, vier jaar na de laatste stembusgang.
Foto's © ANP