Binnenkijken bij Tineke Schouten: ‘Dit huis is mijn triomf’

In tv-show 'Met de deur in huis' snuffelt Tineke Schouten (62) rond in het huis van bekende Nederlanders. Speciaal voor...

Lees ook

In tv-show ‘Met de deur in huis’ snuffelt Tineke Schouten (62) rond in het huis van bekende Nederlanders. Speciaal voor Beau Monde opent ze nu zelf de deuren van haar villa in Amerikaanse stijl, aan de rand van Almere. Het is haar grote trots: “Zie, het harde werken is niet voor niets geweest.”

Tineke bewoont de villa negen jaar, na eerst in Zeist en achttien jaar in Maartensdijk gewoond te hebben: “Als je me vijftien jaar geleden had gezegd dat ik ooit in Almere zou wonen, had ik je niet geloofd. Mijn dochter had op de middelbare school een vriendinnetje dat hier in Almere Hout woonde. Haar vader attendeerde ons erop dat er grond beschikbaar kwam. Het is vlakbij Laren, we doen onze boodschappen in Huizen,” zegt Tineke terwijl haar echtgenoot Hans net binnenstapt. Met soesjes, die dankbaar in ontvangst worden genomen door Tineke.

© Dario & Misja

“Ik weet dat er vooroordelen zijn hoor, over Almere. Maar je krijgt echt waar voor je geld, zoveel natuur,” wijzend naar haar royale achtertuin, op 4.000 m2 eigen grond. “Grote buizerds, blauwe ijsvogels… We hebben zelfs een tam vosje gehad. ’s Avonds als ik na een show thuis kwam, zei hij me gedag. Soms nam hij een biologisch kipfiletje mee. Vers uit de kippenren van onze buurvrouw, oud-burgemeester Annemarie Jorritsma.”

© Dario & Misja

Tineke’s huis oogt als een droomhuis en dat is het ook, maar pas in tweede instantie: “Ik wilde een notariswoning: vierkant en hoog, met symmetrische zijkanten. Het was al ontworpen, stenen en dakpannen waren al uitgezocht. Maar vlak voordat de bouw begon, kwam de gemeente; het huis moest korter. Een gevel van dertig meter was niet toegestaan, dat moest vijfentwintig worden. Dit hield in dat de architect alles moest inkorten, en dat wilde ik niet. Niet bij dit ontwerp. Dus het is uiteindelijk dit huis geworden. Het oorspronkelijke ontwerp staat een paar huizen verderop. Nee, dat vind ik niet erg. Ik ben echt heel blij met dit huis in Amerikaanse stijl, dus met een grote woonkeuken en bij iedere slaapkamer een badkamer.” Er zijn wel een paar dingen mislukt, maar dat is helemaal mijn eigen schuld. Architect Wiebe Schilder vroeg of ik de trap niet doorschijnend wilde. ‘Nee,’ zei ik. Maar dat was wel heel leuk geweest, dat je bij binnenkomst direct de tuin kunt zien. Nu staat er een grote trap voor, met een kast eronder. Dit was de eerste keer dat ik een huis bouwde. Zoveel beslissingen die ik moest nemen, tussen het optreden door. Hans liet het aan mij over, ik mocht kiezen. Mijn voornaamste wens was ruimte. Ruimte om me heen. En dat is gelukt.”

© Dario & Misja
© Dario & Misja
© Dario & Misja

Lees ook:

Beeld: Dario & Misja Tekst: Agnes Hofman

Laatste nieuws

Zie ook