Op uitnodiging van koning Willem-Alexander brengt koninklijke buurman Filip met zijn vrouw Mathilde maandag, dinsdag en woensdag een staatsbezoek aan Nederland.
Zo'n inkomend staatsbezoek verloopt altijd ongeveer op dezelfde manier. Het bezoekende staatshoofd wordt op de eerste dag ontvangen met militair ceremonieel in Amsterdam. De erewacht wordt geïnspecteerd en in het Paleis op de Dam is er een ontvangst voor Nederlandse en Belgische autoriteiten. Koning Filip legt vervolgens een krans bij het Nationaal Monument op de Dam en ondertekent met Willem-Alexander een stukje grens dat wordt aangepast tussen Nederland en België.
Go, Natan!
Mathilde en Máxima staan er intussen decoratief bij, ongetwijfeld in hun mooiste Natans. Laten we hopen dat ze die onderling even afstemmen, al zorgde hun gezamenlijke liefde voor pied-de-poule jassen in 2007 wel voor de nodige hilariteit. Beide stellen kunnen het samen goed vinden, hebben kinderen in dezelfde leeftijden en onderhouden ook privé warme contacten. Al vraagt even zoenen soms wel om even koninklijk ↓ door de knieën gaan.
We want bling!
's Middags zijn beide stellen in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond voor een cultureel programma. De mannen gaan vervolgens naar Euronext, Máxima en Mathilde sluiten aan bij een symposium over de aanpak en samenwerking bij verstedelijking. De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Dit is het leukste moment voor royaltywatchers: we hopen innig op rokkostuums, avondjurken en de betere tiara's uit de wederzijdse schatkisten. We hebben het hier over twee koninginnen van monarchieën met een opwindende hoeveelheid flonkers: we want bling!
Cadeauwissel
Filip en Mathilde overnachten vermoedelijk in het Koninklijk Paleis Amsterdam, wat ons nu niet de meest rustige locatie lijkt. Bij een inkomend staatsbezoek wordt aan het bezoekende staatshoofd vaak de Orde van de Nederlandse Leeuw verleend en aan de echtgenoot of echtgenote het Grootkruis in de Kroonorde van de Huisorde van Oranje. Voorafgaand aan het staatsbanket worden versierselen uitgereikt die daarbij horen en worden geschenken uitgewisseld.
ESA en Cobra
Dinsdag speelt zich grotendeels af in Den Haag. Koning Filip bezoekt ruimtevaartorganisatie ESA/ESTEC in Noordwijk, ontmoet parlementariërs assorti en luncht in de Ridderzaal met premier Rutte. Mathilde, Willem-Alexander en Máxima prikken ook een vorkje mee. De middag staat in het teken van de onvermijdelijke handelsmissie, Mathilde en Máxima maken intussen het Cobra Museum in Amstelveen onveilig. De avond staat in het teken van de contraprestatie, zeg maar het bedankje van de buren voor alle gastvrijheid. Filip en Mathilde bieden in Muziekgebouw aan ‘t IJ een concert aan met onder meer het Nationaal Orkest van België en Ozark Henry.
Vallende blaadjes
De derde dag staat traditioneel in het teken van iets karakteristieks van het gastland. Willem-Alexander bespaart zijn collega molens en klompen, Filip mag alvast een eindje zuidwaarts, maar de High Tech Campus Eindhoven. Daar wordt onder andere een watersymposium (Zijne Majesteit is onverbeterlijk!) gehouden. Koningin Mathilde en koningin Máxima gaan per trein (o help, Prorail en de vallende blaadjes…) naar Utrecht voor een bezichtiging van het nieuwe Centraal Station. Mathilde reist dan door naar Eindhoven en opent in Veghel nog ZiN, een inspiratielab voor de foodservicebranche. Het staatsbezoek eindigt bij Kasteel Heeze, waar minister Schultz van Haegen namens de Nederlandse regering officieel afscheid neemt van de Koning en Koningin der Belgen.
Lees ook:
- De tragische jeugd van koning Filip
- Máxima en Mathilde: vorstelijk duo
- Zien: Filip als jochie van 7 in de Efteling