Wie zijn de Liechtensteinse royals?

Als je slechts 37.000 onderdanen hebt – minder volk dan op een gemiddeld festival – kun je er best een dagje...

Als je slechts 37.000 onderdanen hebt – minder volk dan op een gemiddeld festival – kun je er best een dagje onder elkaar van maken, vinden de royals van Liechtenstein.

De Liechtensteiners zijn weliswaar niet zo bekend, maar het is een uniek stel royals, dat regeert over een echt vorstendom, erkend en wel, zelfs lid van de Verenigde Naties. Het dwergstaatje (het is slechts 24 km van noord naar zuid) ligt grotendeels ingeklemd ligt tussen Zwitserland en Oostenrijk. Het is een populaire wintersport- én belastingparadijs, waar de vorst meteen regeringsleider is en écht macht heeft: hij kan het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Hierboven van links naar rechts vorst Hans Adam II, schoondochter Sophie, zoon en erfprins Aloïs en Hans Adams vrouw Marie.  

Oude stempel

© Wikimedia

Het volk vertrouwt er blijkbaar op dat hun ↑ vorst Hans Adam II (71) geen grootheidswaanzin ontwikkelt. Per referendum stemden ze voor een grondwetswijziging waarin de vorst zich ook mag bemoeien met de benoeming van rechters, wetten mag blokkeren en de regering zonder opgaaf van redenen naar huis mag sturen. Dit zijn bevoegdheden waar andere Europese royal staatshoofden niet eens van durven dromen. 

Delegerende vorst

Hans Adam II kwam na de dood van zijn vader in 1989 op de troon. In 2004 droeg Hans Adam al zijn bevoegdheden over aan zijn zoon, erfprins Aloïs, zonder zelf officieel af te treden. Zo had Hans Adam meer tijd om zich te kunnen wijden aan zijn LGT bank, het familiefortuin dat Forbes op 7,6 miljard dollar schat en een persoonlijk fortuin van 4 miljard dollar. Het maakt Hans Adam rijker dan de Queen; zijn schitterende kunstcollectie is deels te zien in het Liechtenstein Museum in Wenen. Intussen is hij wel de baas en degene die achter de schermen knopen doorhakt, maar dan zonder protocollair gebeuzel: daar heeft hij Aloïs voor. Deze foto is van de Nationale Dag, eerder deze week. Hans Adam kijkt alsof hij het allemaal goed voor elkaar heeft, nietwaar?   

Aloïs is leuk getrouwd

 

Hans Adam trouwde in 1967 met zijn achter-achter nicht, gravin Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau. Ze kregen vier kinderen: erfprins Aloïs (hier met de roze das), prins Maximilian, prins Constantin en prinses Tatjana. Aloïs trouwde hoge adel: de dame met de bril is hertogin Sophie van Beieren, die rechtstreeks afstamt van het Huis Stuart: ze is tweede in lijn van de Jacobische tak die meent rechten te hebben op de Britse troon, maar doet daar niets mee. Samen kregen ze drie zoons: Joseph (21), Georg (17) en Nikolaus (16), en dochter Maria-Carolina (10). 

Beroemd Alpenkasteel 

© Michael Gredenberg / Wikimedia

Liechtenstein is onafhankelijk sinds 1719, toen keizer Karel VI het graafschap Vaduz en de heerlijkheid Schellenberg verhief tot een vorstendom onder het Huis Liechtenstein. Schloss Valduz is de officiële residentie, de oudste resten stammen uit de 12de eeuw. De muren van de toren zijn 4 meter dik, de voorvaders van de Liechtensteintjes kochten het in 1712, samen met het graafschap Valduz. De meest recente renovatie stamt uit de jaren dertig, de familie woont er nog altijd zeer vooroorlogs, maar mét wifi.

Beeld: ANP 

Laatste nieuws