Buitenland? Nederland heeft 12 leuke provincies om je vakantie te vieren (deel 2)!

Nederland heeft 12 provincies met ieder zijn eigen toppers. Wij hebben vast een selectie gemaakt.

Who needs het buitenland? Nederland heeft 12 provincies met ieder zijn eigen toppers. Wij hebben vast een selectie gemaakt. Van Vliebiza tot Côte d’Almere, Nederland heeft het in huis. Waar ga jij heen voor je rijdende diner, kinky B&B of alpaca-ontmoeting? Vandaag bekijken we Noord-Holland, Groningen, Drenthe en Zuid-Holland.

Disclaimer: net als jij maken we ons ook zorgen over covid-19. Alle genoemde bedrijven geven aan zich aan de regels te houden. Maar veiligheid staat altijd voorop. Check bij twijfel of neem je eigen voorzorgsmaatregels.

Utrecht

Klein en centraal gelegen. Utrecht is nooit ver weg. Vol met gevarieerd natuurschoon; glooiende bossen, levendige plassen en meer dan 300 kastelen en buitenplaatsen.

SLAPEN

Last minute romantisch een weekend weg is lastig als je een hondje hebt. Want: geen oppas. Gelukkig is jouw Gucci (of Bello) welkom in Kasteel Kerckebosch in Zeist. De Torensuite heeft een jacuzzi, de Kasteel Suites hebben een privébalkon.

ETEN

Bij The Streetfood Club, in Utrecht. Denk tropische planten, veel hot pink, schalen vol kleine hapjes en cocktails.

WELLNESS

Dompel je in Marokkaanse sferen in de Marrakeshcabine van SpaSereen in Tienhoven. Of waan je tussen de Finse meren tijdens een bezoekje aan de sauna, met uitzicht op de Maarsseveense Plassen. Deze 5-sterren spa geeft een luxe buitenlandgevoel, en dat gewoon in de Stichtse Vecht.

Drenthe

De oerprovincie van ons land. Vooral bekend vanwege de historische hunebedden, maar ook heerlijk stoer dankzij de bijna Afrikaans aandoende (heide) landschappen.

SLAPEN

Bij Hotel Abdij de Westerburcht in Westerbork. Het is in de omgeving goed fietsen, maar daarna wil je wel in stijl bijkomen, in je bubbelbad op de kamer of in de sauna.

WELLNESS

Je partner een dagje golfen op de 9 holes baan, jij welverdiend relaxen in de spa? Dat klinkt als het ideale dagtripje naar Erica. En na een bodymassage en lichttherapiesessie kunnen jullie er heerlijk eten en slapen. Zie zuiddrenthe.nl

DOEN

In 1883 trok Vincent van Gogh in dit logement in Veenoord. Hij woonde en werkte er twee maanden op de bovenverdieping, en liet zich inspireren door de omgeving. In het Van Gogh Huis zie je waar hij sliep, at en schilderde. En nu we toch op de culturele toer zijn: in Vledder staat het Museum Valse Kunst, met faux Picasso’s, Dali’s en Matisse’s.

Dit bericht bekijken op Instagram

Vandaag is het 129 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed op 37-jarige leeftijd in Auvers-sur-Oise na een productief maar ongelukkig leven waar hij artistiek weinig succes kende. 'Ik voel me – mislukt – dat wat mij betreft – ik denk dat dat mijn lot is dat ik aanvaard en dat niet meer zal veranderen.' schreef hij in mei 1890 aan zijn broer Theo en schoonzus Jo. Zijn laatste schilderij had hij de morgen ervoor nog geschilderd. Andries Bonger, zwager van broer Theo, beschreef het in een brief: ‘Den morgen vóór zijn dood had hij een sousbois [bosgezicht] geschilderd, vol zon en leven.' Toch maakte hij een einde aan zijn leven. Van Gogh Huis Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijk pand in Nederland waar één van de beroemdste schilders ter wereld, Vincent van Gogh, woonde en werkte. In 1883 werkt en woont Vincent twee maanden lang in het logement en het is de uitvals- basis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied. Voor meer info: www.vangogh-drenthe.nl #vincentvangogh #vangogh #vangoghhuis #vangoghhuisdrenthe #drenthe #nieuwamsterdam #veenoord

Een bericht gedeeld door Van Gogh Huis (@vangoghhuis) op

Overijssel

Fietsend en wandelend ontdek je deze provincie het beste en geniet je van heerlijke hanzesteden (Deventer en Zwolle) of het Venetië van het Noorden (Giethoorn).

SLAPEN

Hoe romantisch om samen vanuit je comfortabele bed sterren te kijken! Bij Erfgoed Bossem glampeer je in een sterrenkubus, met een transparante koepel in het dak. Je hebt je eigen boudoir, dus je hoeft niet onglamorous met je closetrol richting de sanitaire voorzieningen.

ETEN

Tot eind juni is het aspergetijd en de beste plek om te smullen van het witte goud is bij de Librije in Zwolle. Wel even reserveren.

DOEN

Een chique wijnwandeling bij Wijngoed Reestlandhoeve in Balkbrug. Dit wijnhuis is verkozen tot National Producer of the Year. Uiteraard zijn er verschillende tastings, om je flink te verdiepen in goede Hollandsche wijn.

Gelderland

De grootste provincie van het land heeft veel verschillends te bieden. Natuur op de Veluwe, platteland in de Achterhoek en de steden Arnhem en Nijmegen bijvoorbeeld.

SLAPEN

De voornaamste reden om te overnachten op vliegveld Teuge is je Instagram-feed. Want de omgeving zelf is niet bepaald pittoresk. Maar, slapen – en poseren – in een privéjet is natuurlijk enorm fabulous. De vliegtuigsuite is 40 meter lang, en heeft een wellnessbad en infrarood sauna. Vanaf € 365 per nacht.

PROEVEN

Genieten doe je vooral in Zutphen bij Bonbonatelier Janson. Ook leuk om hier een workshop bonbons maken te volgen.

SHOPPEN

In Tiel? Ja, wij staan er ook van te kijken. Maar bij Blijdesteijn – een klassieke modewinkel – vind je fijne merken als Fabienne Chapot, Marc Cain en By Malene Birger. Onze tip: het centrum van Tiel is compact. Slenter door de zijstraatjes, op zoek naar de kleine boetiekjes.

DOEN

Naar modestad Arnhem; de vermaarde mode-afdeling van kunstacademie ArtEZ (Viktor & Rolf studeerden er) laat sporen na in de stad (boetieks, galeries). Je vindt er ook veel interieurmoois, zeker in de wijk Klarendal.

Bron: Agnes Hofman | Beeld: iStock

Laatste nieuws