doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

Koningsdag 2020: 7X dingen die je over het hoofd zag

Máx for the win: Alle hoop is op koningin Máxima gericht

Het wel en wee van de royals in tijden van corona...
doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_image_article');
Maxima

Van een potje bingo voor de webcam tot felicitatie-videobelletjes. Wel en wee van de royals in tijden van corona.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

‘I have to be seen to be believed.’ Was getekend, de Queen. En dus liet ze onlangs wat foto’s van zichzelf rondsturen waarop de 94(!)-jarige paardrijdend te zien is. De foto’s zijn genomen in de tuin van Windsor Castle, waar de vorstin zich sinds het begin van de coronacrisis samen met haar eveneens hoogbejaarde echtgenoot prins Philip (98) terugtrok. Daar zit ze in een buitengewoon comfortabele lockdown met een staf van 22 personen die zichzelf Her Majesty’s Bubble heeft gedoopt. Koningin Elizabeth brengt haar dagen door met paardrijden, kranten lezen, puzzelen en af en toe een pak documenten tekenen – het is een beetje te vergelijken met haar vakantieregime. Nu kan de Queen het zich veroorloven om een tijdje haar gezicht niet te laten zien, want de naaste familie is niet voor de webcam weg te slaan om de eer van de Windsors hoog te houden.

Het levert aandoenlijke beelden op van prins Charles die zijn laptop met een stapeltje boeken heeft verhoogd, en hertogin Camilla in een zalig volgepropt kantoor. Zelfs prinses Anne en prinses Alexandra, normaal gesproken niet verrukt van nieuwe media, chatten voor volk en vaderland. Zoals Anne zegt: “Het is belangrijk om mensen een hart onder de riem te steken en hen te laten weten dat we aan ze denken.”

Waar prins Edward en gravin Sophie duidelijk nog een beetje moeten wennen aan de plek invullen die prins Harry en hertogin Meghan hebben achtergelaten – ze videobellen in een wat vreemde hoek in de keuken van Bagshot Park – zijn prins William en hertogin Kate de absolute royal smaakmakers. Ze zijn in staat zowel samen als alleen de juiste betrokken toon aan te slaan, en ook een persoonlijkere kant van zichzelf te laten zien. William omschreef zijn kinderen grijnzend als ‘hardcore’ en noemde thuisonderwijs met groot gevoel voor ironie ‘fun’. En Kate biechtte op dat ze de lessen tijdens de Paasdagen gewoon door had laten lopen voor een momentje rust “maar zeg dat maar niet tegen de kinderen”.

In Scandinavië is de Zweedse kroonprinses Victoria de grote winnaar van de Royal Lockdown. Haar Noorse collega’s zijn te onzichtbaar: koning Harald en koningin Sonja hebben eerst langer dan nodig was in quarantaine gezeten in een berghut en zijn geen van beiden fan van contact via een scherm. En hun kroonprinses Mette-Marit behoort met haar ernstige longziekte tot de risicogroep en moet dus ook uitkijken.

Ook Denemarken blijft een beetje achter in het we-doen-het-samen-gevoel. Normaal gesproken is koningin Margrethe de eerste om mee te doen aan grappige filmpjes en rondleidingen in een van haar vele paleizen, maar sinds ze in zelfisolatie in Paleis Fredensborg zit, is daar weinig van gekomen. Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary blijken evenmin erg creatief te zijn om zich een beetje leuk online te presenteren en zo wat afleiding te bieden. Daarvoor moesten we de afgelopen maanden toch echt in Zweden zijn. Daar golden minder beperkingen en was er meer speelruimte, maar toch: koning Carl Gustaf videobelt vlot, koningin Silvia leert het al aardig en prins Daniel en Victoria speechen zich online schor.

De masterclass ‘in beeld blijven, bemoedigen en verbinden’ is bij het Spaanse koninklijk paar Felipe en Letizia nog niet helemaal afgerond. Nu was de situatie in Spanje zeer schrijnend, wat uiteraard om een gepaste toon vroeg, maar het stel lijkt – net als voordat de ellende losbarstte – doodsbang ook maar iets van zichzelf te laten zien. Het enige wat een glimlach uitlokte, was een foto van kroonprinses Leonor en haar zus Sofia, die zogenaamd uit pure verveling aan de dikke pil ‘Don Quichot’ waren begonnen. Verder moesten de Spanjaarden het doen met dagelijkse, vrijwel identieke foto’s waarop de Spaanse koning en koningin aan ’t videovergaderen waren. Het enige opvallende was dat Leti’s haar steeds langer werd...

Nu zijn er royals die het in de coronacrisis makkelijker hadden dan de ‘Spanyals’ om het volk een beetje op te vrolijken. In Luxemburg verwelkomde de koninklijke familie een troonopvolgertje, hartje lockdown. Erfgroothertog (kroonprins) Guillaume en zijn vrouw hadden erg lang op hun eerste kindje moeten wachten en wilden natuurlijk meteen foto’s van de nieuwe aanwinst delen. Met mondkapje, zonder mondkapje, soloportretten, beverig kiekje van de trotse vader, via Facetime... Heel Luxemburg, plus het groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa vanuit Paleis Berg, keek vertederd mee.

Het coronavirus waarde ook rond in paleizen. Kroonprins Charles werd getroffen door een milde variant en ging met Camilla in zelfquarantaine in Schotland. Ook prins Albert van Monaco moest in quarantaine, bij hem waren de symptomen evenmin ernstig. Prinses Claire van België, de vrouw van prins Laurent, werd dubbel getroffen. Eerst door ‘een slepende ziekte’ aldus haar man, waar een coronabesmetting overheen kwam. Over de eerste ziekte is verder niets bekend gemaakt, van corona is ze inmiddels hersteld. En de Belgische prins Joachim liep het virus op tijdens een feestje in Spanje...

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_middle_article');

Máxima voor de win!

De echte winnaar van de 2020 lockdown was echter toch koningin Máxima. De Oranjes speelden het social-mediaspel briljant. Niet te veel, niet te weinig. Beelden van het koningspaar op kantoor, ZM zonder sokken, HM met een leesbril. Koningsdag 2.0, anders dan anders, maar toch superleuk met videogesprekken, prinses Alexia die eens lekker uit de school klapte over haar ouders en de bevestiging dat Máxima een vrolijke, plagerige moeder is. Met als grande finale een Oranje-zoom waarbij prinses Mabel inbelde uit Londen en zelfs prinses Beatrix – die echt helemaal niks heeft met wat een smartphone allemaal kan – haar zoon een fijne verjaardag wenste.

Dit bericht bekijken op Instagram

Prinses Beatrix feliciteert Koning Willem-Alexander met zijn 53ste verjaardag. Namens de hele Koninklijke Familie brengt Prins Constantijn een toost uit op de verjaardag van de Koning en op de gezondheid van iedereen in Nederland. #NationaleToost #toost #thuis #koning #koningin #prinsessen #koningwillemalexander #koninginmáxima #prinsesamalia #prinsesalexia #prinsesariane #paleishuistenbosch #kingsday #royalfamily #oranjethuis #denhaag #koningsdag #koningsdagThuis #prinsesbeatrix #rinsesMabel #prinsconstantijn #prinsesLaurentien #prinsMaurits #prinses Marilène #prinsBernhard #prinsesAnnette #prinsPieterChristiaan #prinsesAnita #prinsFloris #prinsesAimée 📸Rotapool 🎥RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

En daar hield het niet mee op: gravin Eloise slaagde voor het VWO en deelde dat online, daarnaast postte ze een gezellige foto van haar ouders (prins Constantijn en prinses Laurentien) die negentien jaar getrouwd waren. Dodenherdenking is altijd indrukwekkend, maar een lege Dam en Máxima in indrukwekkend gitzwart met lange Valentino inclusief kloeke hoed? Kippenvel. En toen moesten de Alfajores nog komen.

Dit bericht bekijken op Instagram

“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” - Máxima Ingrediënten koekjes: · 300 gr maizena · 200 gr bloem · 200 gr roomboter (op kamertemperatuur) · 150 gr suiker · 4 eidooiers · 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) · 2 afgestreken theelepels bakpoeder · het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder · de geraspte schil van 1 citroen · 1 theelepel cognac Ingrediënten vulling: · dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker) · geraspte kokos Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe! Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar. Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze. Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos. De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar! #vermijddrukte #thuisbakken #alfajores #recept  #koekjes #koningin #KoninginMáxima #gefeliciteerd #verjaardag #eetsmakelijk 📸RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Voor haar 49ste verjaardag deelde ze het recept van haar favoriete Argentijnse koekjes met dulce de leche. De wereld keek mee, constateerde vol genoegen dat HM het deeg kneedde in Gucci met ál haar ringen om, as you do, en likete de post tot de populairste van het Koninklijk Huis ooit. En zó doe je dat, in royal lockdown.

All eyes on...

Door de beperkingen zijn vrijwel alle hoogtepunten op de internationale royal agenda gesneuveld. Geen staatsbezoeken, geen Trooping The Colour en alle festiviteiten rond de 80ste verjaardag van koningin Margrethe van Denemarken vervielen. De eerstvolgende kans om weer eens heel veel royals feestelijk bij elkaar te zien, is Máxima’s 50ste verjaardag, volgend jaar op 17 mei. Laten we hopen dat er tegen die tijd een vaccin is, de Oranjes vieren dit soort mijlpalen graag in stijl.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws