Een nieuwe jas kopen? Deze 4 tips helpen 

Hieronder lees je vier handige tips waarmee je gemakkelijk en snel een nieuwe jas scoort.

Sommigen vinden het heerlijk, voor anderen is het een nachtmerrie: het kopen van een nieuwe jas.

Je herkent het vast wel: wanneer je specifiek op zoek bent naar een bepaald model, kun je zo’n jas nooit vinden. Of misschien weet je nog helemaal niet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw exemplaar voor diverse seizoenen. No worries: hieronder lees je vier handige tips waarmee je gemakkelijk en snel een jas scoort.

Kies voor een tijdloze jas

Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om te gaan voor een nieuwe jas die je langer dan één seizoen mooi vindt. Duurzaamheid is alsmaar belangrijker in de hedendaagse samenleving; ook in fashion. Fast fashion is not done. Waarom zou je een mooie jas na één seizoen of één jaar al weggooien of wegdoen? Dat is zonde van je geld en zonde van zo’n jas! Kies daarom altijd voor een exemplaar waarvan je zeker weet dat je er langer van kunt genieten; een item dat je écht langer leuk vindt.

De kleur en het model zijn hierbij van groot belang. De kans is bijvoorbeeld groter dat je een jas in een rustige kleur, zoals zwart, beige of donkerblauw, langer mooi vindt dan eentje in een felle kleur. Dat geldt ook voor het model: een ‘gek’ model dat toevallig hip is, vind je waarschijnlijk minder lang interessant dan een klassiek model.

Comfort is belangrijk

Misschien heb je het al wel eens gehad: je ziet een prachtige tussenjas of winterjas hangen en je wordt instant verliefd. Op het moment dat je de jas aantrekt, valt je droom echter in duigen. De jas zit helaas niet zo lekker als je hoopte – omdat je hem tóch een lust voor het oog vindt, neem je 'm toch maar mee. Oeps! Dat is gegarandeerd een miskoop, omdat je een niet zo comfortabel kledingstuk minder vaak zal dragen dan een kledingstuk dat echt lekker zit. Dat geldt ook voor een jas.

Comfort is ontzettend belangrijk bij een goede jas. Over het algemeen draag je hem dagelijks en op warmere dagen wekelijks. Dan is het wel zo fijn als zo’n jas gewoon lekker zit toch? Kijk dus altijd even verder dan je neus lang is. Een jas kan er nog zo mooi uitzien aan de hanger; misschien zit het model helemaal niet prettig om je lichaam. Het is belangrijk dat je je fijn voelt in de kleding die je draagt.

Investeer in een kwalitatieve jas

Een jas waarbij comfort en een tijdloos karakter voorop staan, is dus wel zo handig. Het is hierbij natuurlijk wel extra fijn als 'ie ook nog eens hartstikke tof en modieus is. Gelukkig heb je voldoende merken en winkels die dat soort jassen verkopen. Je raadt het misschien al: daar betaal je vaak wel iets meer dan voor een jas die niet aan alle eigenschappen voldoet. Je krijgt hier echter wel heel veel voor terug. Dat bevestigt ook Lisanne van Jas.nl:

“In verhouding ben je met één keer een goede investering minder geld kwijt dan wanneer je meerdere keren een nieuwe, goedkopere jas moet aanschaffen. Daarom zeggen we: durf die investering te maken, durf wat extra geld uit te geven aan een écht kwalitatieve jas. Dit soort duurzame jassen zijn het geld meer dan waard.”

Er zijn diverse Nederlandse modemerken voor duurzame fashion te vinden. Uiteraard kun je ook bij andere minder duurzame merken terecht die wel hoogwaardige jassen verkopen. Nu je echter toch al goed bezig bent, kan het geen kwaad om eens tussen verantwoorde fashion te kijken.

Eindeloos combineren

Wat tot slot ook zeker niet onbelangrijk is, is om te kijken naar welke looks je allemaal kunt maken met de nieuwe jas. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar eentje die je naar je werk kunt dragen? En is het daarbij de bedoeling om voornamelijk nette kleding te dragen? Dan pas je je keuze daarop aan. In dat geval kies je het liefst een jas die je zowel voor werk als voor dagelijkse bezigheden kunt dragen. Een trenchcoat, colbert of nette gewatteerde jas kunnen in dat geval heel goed. Ook lange wollen jassen, mantels en mooie capes zijn perfect voor deze situatie.

Wil je liever een jas voor iedere dag dan heb je nóg meer keuze. In de winter van 2020/2021 zien we bijvoorbeeld diverse te gekke damesjassen terug. Wat dacht je van een warme en comfortabele teddy coat? Of van een opvallende faux fur jas? Zolang je er eindeloze combinaties mee kunt maken, zit je helemaal goed. Dat betekent dat je een nieuwe jas moet kunnen dragen op die ene stoere broek, maar ook op dat schattige rokje waar je helemaal gek op bent.

Beeld: iStock

Laatste nieuws