Glamour met een knipoog

Prinses Beatrix: verliefd, verloofd, getrouwd!

De jaren met haar jonge gezin op kasteel Drakensteyn omschrijft de prinses als 'de gelukkigste van mijn leven.'

prinses Beatrix

We blikken terug op de gelukkige dagen op Drakensteyn van prinses Beatrix.

1959

Beatrix zorgt voor een rel als ze tijdens een bezoek aan New York (ze bezichtigt hier het gebouw van de Verenigde Naties) zegt dat ze "de voorkeur geeft aan huwen met iemand van koninklijk bloed" en verhaalt over een bootreis met de Griekse royals waar ze "louter omgeven was met families die allemaal in de Almanach de Gotha (het adelboek) staan. Ik heb enorm genoten van die trip, omdat ik het gevoel had dat ik met mijn eigen soort mensen was en mijzelf kon zijn." Instant woede in Nederland. Hoewel ze later beweerde dat ze er 'vakgenoten' en 'een familiekring' mee bedoelde, blijft het 'ons soort mensen' air hangen.

Van schrik laat ze zich thuis snel fotograferen op een degelijke fiets: zó lekker gewoon gebleven!

1960

Prinses Beatrix lijkt een groot deel van het jaar in baljurken door te brengen, tijdens galadiners en 'danspartijen' van de adel. Het is een béétje gênant hoe ze geëtaleerd wordt, maar de onderliggende boodschap is duidelijk: de troonopvolgster dient te trouwen.

1961

Portret van een 21-jarige Beatrix, wenkbrauwen totally on fleek...

… en al heel geroutineerd in de royal core business: het openen van zaken. In dit geval een basisschool in Leeuwarden.

1962

Uiteindelijk valt het best mee met Beatrix' verlangen om 'te huwen met iemand van koninklijk bloed'. In 1962 valt ze op een oudjaarsfeestje als een blok voor Claus van Amsberg, die als jonkheer van lage adel is. Ver beneden haar stand, dus. En ook nog Duits, wat na de oorlog erg gevoelig ligt. Ze houden de liefde stil en ontmoeten elkaar veel bij wederzijdse vrienden in Duitsland.

Studievriend Bob Steensma dient intussen galant als royal bliksemafleider.

Serieus: baljaponnen galore. Hier met koningin Elizabeth (goede vriendin en collega) tijdens het 25-jarig huwelijksfeest van Juliana en Bernhard.

1963

Ook blauw bloed wil uiteindelijk het huis uit en de kroonprinses neemt met haar golden retriever Joris en papegaai Doesjka haar intrek op Drakensteyn, een kasteeltje in de bossen van Lage Vuursche dat ze al in 1959 kocht. Het is een leuke starterswoning…

… met een eigen kantoortje voor de koninklijke hoogheid, die hier reuze keurig zit te wezen, terwijl er dan al regelmatig een sportwagen met een Duits kenteken voor de deur staat.

Maar officieel woont ze er echt alleen samen met Joris, die altijd bij haar is.

Staatsbezoek aan Iran, in het kielzog van koningin Juliana en prins Bernhard. Iran is dan nog zo'n modern land, dat deze kleding geen enkel probleem is.

1964

Over het liefdesleven van de prinses wordt fanatiek gespeculeerd. Dagblad De Tijd telt 'zeventien prinsen, twee kroonprinsen, drie erfprinsen, een graaf, vier hertogen van Duitse afkomst en nog wat vorstelijke figuren.' "Soms mensen die je van je leven nog nooit hebt gezien of die je bij voorkeur niet uit kunt staan," zegt de prinses. Joris zwijgt intussen discreet.

1965

Het is deze wat scharrige foto van Beatrix en Claus die door de tuin struinen, die openheid forceert over de verkering, die al snel een verloving wordt.

Zo kernachtig als ze eerst in haar 'koninklijk bloed-mening' staat, zo stellig is ze over haar uiteindelijk keuze. "Wij respecteren dat onze verloving niet algemeen wordt toegejuicht," zegt ze, "maar wij menen toch dat we ons eigen leven moeten leiden en zelf moeten bouwen aan een nieuwe toekomst."

1966

We kunnen uren kijken naar de moeder van de bruid, die hier zo vol overgave zingt in de Westerkerk.

De bruid heeft grotendeels haar eigen bruidsjurk ontworpen, want als perfectioniste vindt ze dat ze dat zelf het beste kan. Gotta love her.

1967

De trotse vader wil een kiekje maken van zijn zoon, Beatrix vlijt Willem-Alexander neer op het gazon van Drakensteyn en Dalmatiër Cleo doet de supervisie. Ook bij royals duurt het even voor het perfecte plaatje is geschoten.

Is hij niet om op te eten? Willem-Alexander is hier zes maanden en zit in Drakensteyn bij zijn moeder op schoot te glunderen. En zij glundert mee.

1968

Prinses Beatrix neemt de opvolging zeer serieus en is na haar huwelijk vrijwel permanent zwanger. Al het volgende jaar komt prins Friso erbij…

1969

… en een jaar later is het gezin compleet met prins Constantijn, die in februari 1970 wordt gedoopt.

Beatrix is dan ook echt klaar met zwanger zijn. Claus en zij zijn jonge ouders met nog niet heel veel verantwoordelijkheden, met dank aan de nanny's en staf. Ze nemen de vrijheid om veel te reizen, onder andere naar Claus' lievelingscontinent Afrika. Hier zijn ze op safari in Kenia.

1970

Beatrix en Claus hebben een leuk huwelijk. Beiden zijn intelligent, hij kan de royal driftkop gek maken door met redelijke argumenten te komen en zij doet erg haar best om Claus niet alleen maar 'de man van' te laten zijn…

… en zo'n bezoek als dat aan Hawaï doen ze dan ook echt samen: je hoort haar niet zeuren dat hij twee lei's heeft en zij maar één (maar wát voor een!)

1971

De aanzet zit er al jaren in, maar begin jaren zeventig vindt de Royal Valhelm definitief zijn vorm. Hij is in 1965 gecreëerd door meesterkapper Alexandre de Paris, die ook los mocht gaan op andere royals, zoals prinses Grace en de Queen. Het kapsel is door de jaren heen nooit veranderd en dient als alternatieve kroon en ter instant herkenning. Het zorgt er ook voor dat postzegels en munten niet verouderen, omdat de prinses eens een nieuw kapsel wil. De opbouw is niet mis: er gaan rollers in, er wordt geestdriftig getoupeerd en uiteindelijk wordt het geheel met duizelingwekkend veel lak vastgezet.

1972

Toen was geluk nog heel gewoon: Beatrix met haar zoontjes, aan het vissen, in Porto Ercole.

1973

Zomervakantie in Porto Ercole, van links naar rechts prinses Beatrix in een kek broekpak, onwillige blonde prinsjes in de personen van Johan Friso, Constantijn en Willem-Alexander en prins Claus die voorkomt dat de troonopvolger van de tuintafel kukelt.

1974

Beatrix brengt prins Constantijn voor het eerst naar school.

1975

Op het stationnetje van Baarn, op weg om met de trein naar Lech te reizen voor de wintersport. Beatrix heeft hier de nieuwe aanwinst van het gezin op de arm, teckel Arthus.

1976

De Lockheed-affaire (het omkoopschandaal dat prins Bernhard miljoenen aan steekpenningen opleverde) is op zijn hoogtepunt en de spanningen op Soestdijk en in Den Haag lopen hoog op. Het maakt het inkomende staatsbezoek van de Zweden er niet gezelliger op, zelfs de blote jurk van prinses Margriet kan de sfeer niet opvrolijken. Het is op dit soort momenten dat prins Claus zijn vrouw nog wel eens iets grappigs influistert, om haar even te laten ontspannen.

1977

Prinses Beatrix filmt tijdens het bezoek aan een Nomadenstam in Mongolie. De prinses en prins Claus maken een studiereis door de Volksrepubliek China...

...en Beatrix ontkomt niet aan een rit per kameel. Het is een van de weinige momenten waarop het Royal Kapsel losbandig in de war mag waaien.

1978

Iets zegt ons dat Beatrix (hier net 40 jaar) nu een fanatiek snowboarder zou zijn.

Het koninklijk tasje op tafel? In Egypte mag dat, zeker met uitzicht op de piramides van Gizeh.

Willem Oltmans, die met Beatrix een vertrouweling deelde in haar lerares en 'tweede moeder' Gertrude Büring Boekhoudt, verklapte hoe Beatrix als moeder zonder aarzelen haar klierige zonen uit de hofauto zette als die haar op de zenuwen werkten. Ze mochten dan naar Drakensteyn lopen, vermoedelijk met de beveiliging in hun kielzog.

Misschien ook voor jou:
Throwback: De memorable bruiloft van prinses Beatrix en prins Claus
Royalty
  • Ella Vermeulen
  • Bsr Agency, Koninklijk Huis, ANP