doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

Exclusief! Fred van Leer: 'Ik ben een moeilijk mokkel'

Zijn droom wordt eindelijk werkelijkheid: Fred van Leer gaat de Nederlandse versie van ‘RuPaul’s drag race’ presenteren.
.
Fred van Leer

Zijn droom wordt eindelijk werkelijkheid: Fred van Leer gaat de Nederlandse versie van ‘RuPaul’s drag race’ presenteren. De stylist en presentator (43) over hakken en tule, maar ook over de liefde en zijn veelbewogen leven. “‘Vuile flikker, rot op,’ hoorde je dan. Hop, glas bier naar je hoofd.”

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

tekst SANDRA TEN BRINK foto’s FERIET TUNC styling DANIËLLE DINKGREVE mokkel’ visagie THE COUNTESS (TOM)

Je drag-tijd was vast niet alleen maar rozengeur en maneschijn?

“We werden lang niet overal geaccepteerd. Dan moest je naar de Time out, een enorm uitgaanscentrum in Gemert, met meerdere zalen en een snackbar, en werd je bruut uitgescholden: ‘Vuile flikker, rot op.’ Hop, glas bier naar je hoofd. Ik deed deze optredens met Machiel, één van mijn beste vrienden toen. Met z’n tweeën ben je sterker. Na een aantal jaar ging ik steeds meer stylingwerk doen, onder andere voor Beau Monde. Ik weet nog dat ik in een club stond en mezelf in helikopterview zag en dacht: wat sta je hier nou nog te doen, het is klaar. Dat weekend heb ik mijn pruik en hakken aan de wilgen gehangen, op hier en daar een verzoeknummer voor vrienden na. Zo heb ik mijn Diana Ross-show gedaan op de bruiloften van Nicolette van Dam en Caroline Tensen.”

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_middle_article');

‘RuPaul’s drag race’ met jou in de rol van RuPaul. Een droom wordt werkelijkheid.

“Vijf minuten voor een theatershow kreeg ik een appje: ‘Wil je ‘RuPaul’s drag race’ presenteren?’ Ik dacht dat ik gek werd! Later bleek dat Vincent ter Voert, oprichter van Vincent TV, producent van het programma, twijfelde over mij. Ik heb hem gebeld. Hij vroeg waarom ik het programma wil maken. Ik zei dat het een droom is, entertainment ten top. Maar dat het ook urgente televisie is, juist in deze tijd. Natuurlijk is het lachen, glitters, pruiken, maar het gaat ook om acceptatie, inclusiviteit, de kunst van transformatie. Vincent zei: ‘Je begrijpt het.’ Ik zou ook niet goed weten wie het anders zou moeten doen. Ik heb ervaring als presentator én ben tien jaar lang dragqueen geweest. Toen de ‘Drag race’-kandidaten nog sperma waren, stond ik al op een blok als Diana Ross.”

Wat heb je uit de docu laten knippen?

“Er zit een stuk in dat ik bij ‘Beau’ te gast ben en mijn moeder en mijn zuster tevoorschijn komen. Daar was ik pislink over, omdat ik mijn familie niet in de publiciteit wil hebben, iets wat iedereen in tv-land weet. Mijn reactie hierop is in de documentaire gekomen, maar wel de uitgeklede versie. Ik was namelijk echt woest. Weet je wat het is? Ik heb gekozen voor een publiek leven en neem het voor lief dat mensen me afrekenen op iets wat ik doe. Mijn moeder is dat niet gewend. Zij kan, in haar onschuld, iets zeggen wat wellicht net verkeerd valt in de media. Als ik dan iets negatiefs over haar zou lezen, zou ik gék worden. Het is een stukje in bescherming nemen. Ik neem het de redactie van ‘Beau’ nog steeds kwalijk. Een goede gastheer zorgt dat er hapjes en drankjes zijn die de gasten lekker vinden. Nu werd er iets geserveerd wat zij smakelijk vonden, maar ik niet lekker vind. Maar ik heb er van geleerd. Ik doe niets meer wat ik niet wil. En als mensen me daarom vervelend vinden: soit. Zo heb ik onlangs een aantal persfoto’s afgekeurd, omdat het licht niet goed was. De zender denkt dan: moeilijk mokkel. Ik vind: je had een fotograaf met verstand van zaken moeten inhuren. Ik geef driehonderd procent. Dan verwacht ik minimaal honderd procent terug te krijgen.”

Ben je altijd al verbaal zo sterk geweest?

“Mensen zeggen dat het komt, omdat ik bekend ben. Nee hoor. Het is er altijd geweest. Als kind was ik dik en homo, ik had geen vriendjes en moest het alleen rooien. Dat heeft me sterk gemaakt. Ik laat de kaas niet van mijn brood eten. Ik weet nog dat ik jaren geleden een aantal dames moest stylen voor een fotoshoot van Joop van den Ende Theaterproducties en bloedbonje kreeg met een vrouw die hoog op de ladder stond. Ik heb toen gezegd dat we twee dingen konden doen: ‘Of jij gaat naar huis, of ik. Maar dan neem ik wel alle jurken mee. Succes met je shoot!’ Zij is toen vertrokken. Ik ben de eerste die zegt dat je een topwijf bent, maar ook de eerste die het zegt als je iets niet goed hebt geregeld. Wat trouwens erg grappig is: deze vrouw en ik zijn nu heel goede vrienden!”

Meer lezen over Fred? Je leest het in de nieuwste Beau Monde, morgen in de winkels!

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws