Beau Culinair: Pasta met bloemkool en kaas van Jamie Oliver

‘Koken met wat je in huis hebt, terug naar de basis en variëren met dezelfde ingrediënten; dat past in deze coronatijd’.

Waarom weggooien wat je nog kunt gebruiken? Het is duurzaam en scheelt vuilniszakken sjouwen. Jamie Oliver bedacht daarom een recept met een hoofdrol voor de blaadjes van de bloemkool. Veel te lekker voor de vuilnisbak.

voor 4 personen • bereidingstijd: 30 minuten • 450 kcal, 11,5 g vet, 4,3 g verzadigd vet, 18,9 g koolhydraten, 8,8 g suiker, 0,6 g zout, 5 g vezels

Ingrediënten

  1. 100 g oudbakken zuurdesembrood
  2. 2 tenen knoflook
  3. ½ bloemkool (400 g)
  4. olijfolie
  5. 1 ui
  6. 400 ml halfvolle melk
  7. 300 g spaghetti
  8. 70 g cheddar of belegen Goudse kaas

Bereiding

Scheur het brood in stukjes en doe ze in een keukenmachine. Pel de knoflook en doe hem bij het brood. Scheur de mooie blaadjes van de bloemkool in stukjes en doe ze erbij. Voeg ½ eetlepel olijfolie toe, hak het geheel tot vrij fijne kruimels en kieper die in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.

Blijf 15 minuten regelmatig roeren, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Pel ondertussen de ui en snijd hem met de bloemkool (met steel en al) in grove stukjes. Doe de krokante kruimels in een kom en zet de pan terug op het vuur. Voeg de melk, ui en bloemkool toe, breng tot net aan de kook, zet het vuur laag en laat afgedekt pruttelen.

Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan gezouten kokend water. Giet vlak voordat de pasta gaar is het bloemkoolmengsel in de keukenmachine (afwassen is niet nodig), rasp de kaas erboven en pureer tot een supergladde saus. Voeg naar smaak peper en zout toe en giet de saus terug in de pan. Giet de pasta af en houd een kopje van het kookwater apart. Schep de pasta door de saus, voeg zo nodig een scheutje van het kookwater toe en serveer de crispy kruimels er apart bij om eroverheen te strooien

Broccoli, kipfilet, zalm… Ze behoren tot de populairste voedselproducten. Jamie Oliver zocht de 18 meest gekochte, alledaagse ingrediënten uit, en varieert ermee. Van aubergine en paprika tot aardappel en gehakt. Met maximaal 8 ingrediënten per recept elke dag een heerlijke maaltijd. Jamie belooft: “Maximale smaak, minimaal gedoe.” 7 X ANDERS van Jamie Oliver is verschenen bij Kosmos Uitgevers © Jamie Oliver Enterprises Limited (2020 7 Ways).

Bron: Jamie Oliver

Laatste nieuws