Tip: nieuw Amsterdams adresje voor couture op maat

Hét adres voor made-to-order couture en bruidsmode.

Vorige week opende Amber Abare Maison haar deuren in hartje Amsterdam. Hét adres voor made-to-order couture en bruidsmode. Beau Monde nam plaats op de bank in de knappe maison voor een tête-à-tête met founder Nanda van Asperen.

Dit is Amber Abare

“Amber Abare is een made-to-order label. Dat betekent dat elk stuk op maat en op aanvraag gemaakt wordt. Vrouwen komen bij mij omdat ze hun garderobe willen uitbreiden met een speciaal item, of omdat ze op zoek zijn naar een look voor een belangrijk event, een mooie top voor op de rode loper, een jurk voor een huwelijk. Ik kom zelf uit een familie van coupeuses, en was altijd al bezig met ontwerpen en creëren. In mijn vorige bedrijf merkte ik dat ik in het maken van casual collecties mijn visie niet helemaal kwijt kon. De trouwjurken en avondjurken vond ik het leukste om te maken, dus daar wilde ik mee verder. Daar vanuit is Amber Abare ontstaan.”

De vrouw als inspiratie

“De vrouw is mijn grootste inspiratiebron. De dualiteit binnen een vrouw, de verschillende types die een vrouw kan belichamen, haar verschillende karaktereigenschappen. De naam 'Amber Abare' komt ook voort uit die dualiteit. 'Amber' staat voor de edelsteen met haar warme kleur, voor de warmte van de vrouw. 'Abare' is Japans voor 'wild child', dus dat staat voor de wilde kant van de vrouw. Die dualiteit is waar ik mijn inspiratie vind.”

Uit je comfort zone

“Ik probeer iemand altijd een beetje uit te dagen. Dat wat je standaard uit het rek pakt, waarvan je denkt dat het je goed staat, staat je vaak ook goed. Maar: er is nog zo veel meer mogelijk. Ik vind het leuk om te verrassen met vormen, silhouetten of stoffen waar mensen zelf nog niet aan gedacht hebben. Bepaalde stukken bloot, of juist bedekt, om te zorgen dat vrouwen een kant van zichzelf kunnen laten zien die ze normaal niet laten zien. Dat kan een edgy kant zijn, of juist een meer kwetsbare kant. Een beetje buiten de comfort zone, maar dan wel binnen de grenzen van comfort – je wilt je natuurlijk wel prettig voelen in kleding.”

Made-to-order: zo werkt dat

“Ik begin altijd met een intake. En dan niet om te kletsen over hobby's, maar echt samen de diepte in. Ik hoef niet je diepste geheimen te weten, maar ik ben wel benieuwd wat er achter iemands zichtbare glimlach of houding zit. Hoe ziet de vrouw zichzelf? Wat wil ze laten zien aan de wereld? Daarom heb ik een ontspannen en huiselijke sfeer gecreëerd in de ruimte. Ik ga samen met mijn klant een proces aan, we gaan elkaar beter leren kennen. Je geeft je bloot – figuurlijk, maar ook letterlijk tijdens het doorpassen – dus je moet je comfortabel voelen hier. Ik maak een sloper – een soort katoenen mal dat helemaal aansluit op het lichaam – en vanuit daar werk ik. Op die manier kan ik ontwerpen, zonder dat de vrouw er de hele tijd bij hoeft te zijn. Vervolgens maak ik een katoenen model van het ontwerp, om daarna samen de stoffen te kiezen en het echte ontwerp te maken. We passen minimaal drie keer door, want naast dat een kledingstuk moet passen bij het karakter van een vrouw, moet 't ook vooral goed zitten. Het proces houdt niet op bij de voordeur van de maison, de klant kan het proces van het item volgen door in te loggen op de website. Vooral voor bruiden is dat heel fijn, het geeft rust om te weten waar je jurk is in het ontwerpproces en het is ook een deel van de voorpret! Als je naar een belangrijk event of een bruiloft toewerkt, moet dat leuk zijn.”

Hoe eerder, hoe beter

“Hoe lang het ontwerpproces duurt, is natuurlijk afhankelijk van hoeveel klanten ik op dat moment heb. Stel dat ik één klant zou hebben, dan kan 't in 2 à 3 weken, maar over het algemeen geldt: hoe eerder, hoe beter. Hoe meer tijd er overheen gaat, hoe beter je alles kunt laten indalen, en hoe beter je beslissingen kunt nemen. In een creatief proces helpt het enorm om dingen even te laten rusten. Het is juist lekker om een wat langere aanlooptijd te hebben, om rustig samen koffie te drinken, inspiratie te verzamelen, een moodboard te maken, etcetera.”

Vernieuwend meets historisch

“Mijn stijl typeert zich als outspoken, eigenzinnig en vernieuwend, maar wel met historische elementen – denk bijvoorbeeld aan korsetten. Ik hou van strak design, in zekere zin simplistisch: niet te veel tierelantijntjes, niet te veel embroidery, niet te veel fijn kant. Als je rust hebt in kleur of stoffen, dan kun je uitpakken met verrassende silhouetten of vernieuwende vormen.”

Een leven lang mee

“De ontwerpen die ik maak, bestaan vaak uit meerdere delen. Dat maakt dat je ze op meerdere manieren kunt dragen. De losse delen kun je apart stylen, apart dragen. Ik denk dat we daar als samenleving heel erg klaar voor zijn. We willen niet meer een jurk kopen, 'm één keer dragen en dan weer de volgende jurk kopen. Dat is niet duurzaam, en niet meer van deze tijd. Ik spring dan ook niet in op trends, ik volg vooral mijn eigen visie. Trends zijn niet tijdloos, terwijl ik juist hou van tijdloze designs. De items van Amber Abare zijn gemaakt om een leven lang te dragen en te koesteren in je garderobe.”

Amber Abare Maison is gevestigd aan de Eerste Tuindwarsstraat 8 te Amsterdam. Kijk voor meer info of om een afspraak te maken op www.amberabare.com

Bron: Marjolein Vermeij | Beeld: Violaine Chapallaz

Laatste nieuws