doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

Lesje geschiedenis: De burgermeisjes die opeens prinses werden

Burgermeisjes toen ze nog nét geen prinses waren

Vijf keer koorddansen, door onder anderen Mary, Máxima en Mette-Marit.
.
burgermeisjes maxima zorreguieta

Inmiddels zijn ze wereldberoemd, maar ooit heetten ze gewoon nog Ortiz, Donaldson of Zorreguieta. We blikken terug op burgermeisjes, met ontroerende foto's van toen ze nog nét geen prinses waren.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

Miss Donaldson

Mary Donaldson was geen groentje toen ze in 2000 kroonprins Frederik van Denemarken leerde kennen. Ze had een succesvolle carrière in marketing en PR. En ze was een assertieve Australische die zich de kaas niet van het brood liet eten. Precies dat assertieve maakte haar entree in de wereld van de royaltywatchers niet ideaal: ze kwam vaak hard en een beetje arrogant over.

Er was drie jaar verkering voor nodig om te wennen aan haar nieuwe rol en de spelregels van het hof, maar ze wist uiteindelijk zichzelf briljant te her-pitchen als een soort Sneeuwwitje: net wat gesoigneerder, aanzienlijk minder luidruchtig en vriendelijker. Met als resultaat: een trouwring in 2004.

La Zorreguieta

Een van de eerste dingen die de lange, blonde Hollander-die-niet-kon-dansen Máxima Zorreguieta in 1999 op het hart drukte, was dat ze discreet moest zijn. En dat was ze, alle keren dat ze in New York op straat werd gefotografeerd op weg naar haar werk. Ze zocht nooit de aandacht, hoe vaak ze ook belaagd werd.

Gezien haar vrolijke, extroverte persoonlijkheid getuigt dat van Olympische zelfbeheersing. Ze praatte niet met de pers, ze kreeg haar intimi zo ver dat ze zwegen en stortte zich in de Masterclass Kroonprinses voor Burgermeisjes. Met daarin: de taal leren, etiquette voor gevorderden onder de knie krijgen en de highlights en korte rokjes dimmen tot professioneel en representatief.

Nadat in maart 2001 bekend werd dat ze zich verloofd hadden, leek er iets van haar af te vallen. Waar alle burgermeisjes na hun verloving nog een zeer timide periode hadden voor ze getrouwd en wel hun draai vonden, ging Máxima juist shinen als vanouds, letterlijk vanaf het moment dat ze als aanstaande kroonprinses paleis Noordeinde uitstapte.

Mevrouw Høiby

In 1999 – het was een goed jaar voor burgermeisjes met tiara-ambities – kreeg Mette-Marit Tjessem Høiby verkering met kroonprins Haakon van Noorwegen. Hij smoor, zij verliefd, Noorwegen kritisch: ze had al een zoontje en had er toen ze wat jonger was leuk op los geleefd. Het leverde een lekker gesloten lichaamshouding en een milde 'rot op-blik' op.

Mette-Marit compenseerde haar 'kleurrijke verleden' (lees: ze ging wel eens uit en ze slikte wel eens een pretpil) door zich te ontpoppen als een nerveuze muis en liet zelfs haar haar donkerder kleuren om maar degelijk te lijken. Zowel zij als zoontje Marius werden echter nadrukkelijk geaccepteerd door de koninklijk familie, wat mevrouw Høiby "een enorme steun" noemde.

In 2000 verscheen ze voor het eerst met kroonprins Haakon in het openbaar. In de aanloop naar haar huwelijk waren er nog wel de nodige uitglijders, zoals de te diepe hoed waar alle kroonprinsessen wel eens ingetrapt zijn. Maar sinds haar huwelijk in 2001, en vooral sinds de komst van prinses Ingrid Alexandra, is Mette-Marit enorm gegroeid in haar rol als Noorse Moeder Aarde.

Leti Ortiz

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_middle_article');

Journalist en nieuwslezeres Letizia Ortiz Rocasolano was aandacht en camera's gewend. En wist als lid van de media precies hoe ze onder de radar moest blijven. Haar verloving met kroonprins Felipe van Spanje in 2003 was dan ook voor vrijwel iedereen een verrassing (er zijn geen foto's uit hun verkeringstijd) maar na de eerste opwinding dimde haar glans een beetje. Het Spaanse hof is niet het gezelligste of het meest dartele, haar schoonvader koning Juan Carlos lustte haar niet én Letizia is een extreme perfectioniste.

Het leverde jaren op waarin de kroonprinses nooit een steek liet vallen, maar soms wel als een robot overkwam. Het was toch nog een hele zit tot ze in 2014 eindelijk koningin werd en meer invloed op haar leven kon uitoefenen. Sindsdien komt ze iets beter tot haar recht, maar het afstandelijke is er nog steeds en de leuke felle vrouw die bij haar verloving tegen haar prins zei dat hij haar even moest laten uitpraten, hebben we jammer genoeg nooit meer gezien.

Hell-qvista!

De grootste metamorfose onderging Sofia Hellqvist, die als jonge twintiger bepaald niet verlegen was en als model werkte en in realityshows zat voor ze in 2010 prins Carl Philip van Zweden leerde kennen. Het was een leuke match: zij gaf de zwaar dyslectische prins meer zelfvertrouwen en hij moedigde haar aan meer te doen met haar belangstelling voor charity.

In de vier jaar dat ze samenwoonden, ontwikkelde Sofia zich vooral professioneel en probeerde haar mannenblad vibe in te dammen.

In 2013 was ze welkom op het huwelijk van haar aanstaande schoonzusje prinses Madeleine en gaf ze zelfverzekerd haar visitekaartje af, wat betreft de toekomstige prinses Sofia. Dat werd ze bij haar eigen huwelijk, in 2015.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws