Semi-permanente make-up: Wat is het & wat houdt het precies in?

In films heeft het wakker worden altijd een vleugje fantasie. Maar jij kunt dat ook hebben!

Welkom in een nieuw tijdperk van cosmetische tatoeages, waar je met lippenstift, wimpers en al kunt zeggen: 'I woke up like this'.

In films heeft het wakker worden altijd een vleugje fantasie. Perfect gekapt, lippen gestift en een geborstelde wenkbrauwen, je kent het wel. Maar deze mogelijkheid is dichterbij dan je denkt. Het antwoord luidt: semi-permanente make-up. Maar wat is dat precies?

“Mensen willen niet meer dan vijf tot tien minuten besteden aan het aanbrengen van make-up, vooral niet met potlood of poeder, en het kan er alleen maar op die manier natuurlijk uitzien”, zegt Kristie Streicher, internationale wenkbrauw-artiest. “Met semi-permanente make-up beperkt je het proces tot ongeveer één keer per jaar en het biedt de meest natuurlijk ogende resultaten.” Ondanks de mogelijkheden is het normaal om semi-permanente make-up met een zekere mate van bezorgdheid te beschouwen. Hoe mainstream het ook is, wat er tijdens de daadwerkelijke procedure gebeurt, is niet algemeen bekend en komt natuurlijk met het stigma dat zo vaak wordt geassocieerd met tatoeages. Vandaag geeft Beau Monde je de ins en outs van alle vormen van semi-permanente make-up die je misschien overweegt.

Hoe werkt het?

Semi-permanente make-up bevat een reeks verschillende procedures waarbij pigment in de bovenste huidlaag van de huid wordt geïnjecteerd. Dit wordt met een micronaald gedaan in het gekozen, gewenste gebied. Dit kan bijvoorbeeld tussen je wimpers zijn om ze voller te laten lijken, of over de brug van je neus en wangen als je op zoek bent naar sproetjes zoals Meghan Markle. Moderne technieken zijn geëvolueerd en kunnen subtiele effecten bereiken zoals dagelijkse make-up. Ze kunnen heel veel, maar niet alles, wat resulteert in “onrealistische wensen vanuit klanten”, zoals het vervagen en verminderen van littekens tot een natuurlijke blos op de lippen. “De gehele opkomst van permanente make-up heeft ertoe geleid dat mensen hun paletten en potloden wel weg kunnen gooien. De vaardigheid onder de artists van permanente make-up is enorm gegroeid, om maar te zwijgen van de verbazingwekkende pigmenten”, vertelt Karen Betts.

Hoe lang gaat het mee?

Semi-permanente make-up blijft normaal gesproken, trouw aan zijn naam, tussen de zes maanden en een paar jaar zitten. Je zit er dus niet de rest van je leven aan vast. De kleuren en pigmenten zullen vervagen gedurende de tijd.

Hoe verzorg je je make-up?

Aangezien de procedure voor semi-permanente make-up als ingrijpend wordt beschouwd, is het normaal dat je erna roodheid, jeuk of gevoeligheid ervaart. Je huid is aan het genezen. Tijdens het genezingsproces wordt gevraagd om een crème of zalf aan te brengen om de huid te kalmeren. En vraag vooral naar de tijdelijke veranderingen die je in je skincare routine moet aanbrengen om de genezing te optimaliseren. Denk aan: serums, crèmes en dagelijkse make-up. Ook is het verstandig om na een periode van vier tot zes weken een follow-up afspraak te maken om te kijken of je goed geneest. Natuurlijk helpt het vermijden van direct zonlicht en zonnebanken bij het genezingsproces en het omzeilen van een eventuele infectie.

Voorbeelden van semi permanente make-up zijn bijvoorbeeld: het aanbrengen van een lipkleur, eyeliner, mascara of microblading (wenkbrauwen).

Let op: raadpleeg altijd een arts of expert bij interesse. Lees je in en doe vooraf onderzoek.

Bron: Vogue AU | Beeld: iStock

Laatste nieuws