Zó maak je de 'mince pies' van de Queen

In Buckingham Palace bakken ze er zo'n 1200 tijdens de Kerstdagen, maar met 12 kom je ook al een eind: het is een machtige lekkernij.
@media (max-width: 679px){#fig-616eeb11a8bc7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eeb11a8bc7 img{#fig-616eeb11a8bc7 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-616eeb11a8bc7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eeb11a8bc7 img{#fig-616eeb11a8bc7 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-616eeb11a8bc7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eeb11a8bc7 img{#fig-616eeb11a8bc7 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-616eeb11a8bc7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eeb11a8bc7 img{#fig-616eeb11a8bc7 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Mince Pies van de Queen

In de keuken van Buckingham Palace worden er tijdens de kerstdagen zo'n 1200 'mince pies' gemaakt, voor de diverse kerstrecepties die koningin Elizabeth dan houdt. Wat gaat er in deze taartjes?

De belangrijkste ingrediënten van deze stevige, zoete, rijke taartjes zijn "Genoeg tijd en koude handen" volgens Royal Pastry Chef Kathryn Cuthbertson. "Goed korstdeeg laat zich niet haasten en met koude handen houdt het de juiste stevigheid." Kathryn en haar collega Victoria Scupham maken variaties op de klassieke mince pie, die een slagje kleiner is dan de gewone Britse vleespasteien.

@media (max-width: 680px){#fig-616eeb11a9253 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eeb11a9253 img{#fig-616eeb11a9253 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-616eeb11a9253 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eeb11a9253 img{#fig-616eeb11a9253 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-616eeb11a9253 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616eeb11a9253 img{#fig-616eeb11a9253 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

12 Royal Mince Pies

Voor de vulling:

  • Citroenrasp en wat sap van 1 citroen
  • Sinaasappelrasp en wat sap van 1 sinaasappel
  • 2 el brandewijn / cognac
  • 1 el port
  • 1 el rum
  • 1 el sherry
  • 120 g reuzel
  • 160 g gele sultana rozijnen
  • 100 g donkere rozijnen
  • 100 g gemengde geconfijte vruchten in stukjes
  • 100 g krenten
  • ½ tl nootmuskaat, ½ tl kaneel, ½ tl kruidnagelpoeder
  • 160 russet appelrasp (goudreinet is een goed alternatief)

Verder:

  • Korstdeeg (400 g bloem, 200g koude boter in blokjes, 1 ei, snufje zout en 90 ml koud water kneden met de hand. Omdat het zoete taartjes worden, kun je het deeg zoeten met wat suiker).
  • 1 eiwit om de dekseltjes mee op de pasteitjes te plakken
  • Kristalsuiker om op de dekseltjes te strooien
  • Poedersuiker om er voor het serveren over te strooien
  • Een muffinblik met ruimte voor 12 stuks

Stap 1

Meng eerst alle droge ingrediënten en voeg daarna de natte toe, ook de geraspte appel. Officieel moet dit mengsel een week rusten in de koelkast, maar met 48 uur is de vulling ook al aardig doortrokken en we hebben tenslotte nog meer te doen.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 190 graden, vet het muffinblik in, rol het korstdeeg dun uit. Bekleed de vormpjes en prik ze in om rijzen tegen te aan. Houd een stuk deeg apart voor de dekseltjes. Vul de deegbakjes, leg er dekseltjes van deeg op en plak die vast met eiwit. Voel je vrij om er van deeg een hulsttakje of sterretjes op te leggen. Prik een gaatje in het dekseltje zodat de stoom kan ontsnappen. Aflakken met eiwit, bestrooien met kristalsuiker.

Stap 3

Bak de mince pies tot ze gaar en goudbruin zijn, gemiddeld duurt dat 15-20 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen voor je ze uit de vorm haalt. Bestrooien met poedersuiker, meteen serveren. Tip: bewaar dit recept voor aankomende Kerst, zo tover jij met gemak een royal gebakje op tafel.

Laatste nieuws