Hoe gezond is zoete aardappel nou écht?

Gepoft, gebakken of als frietjes. Maar is-ie nou écht zoveel gezonder dan een ouderwetse pieper?

Zoete aardappel is populairder dan ooit.

Helemaal in vergelijking met de ‘gewone’ aardappel, want met de zoete variant kun je minstens zoveel. Gepoft, gebakken of als frietjes. Maar is-ie nou écht zoveel gezonder dan een ouderwetse pieper? Een diëtist geeft antwoord.

Gezond?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, de zoete aardappel is niet per se enorm gezond. Tenminste, als we het vergelijken met de ‘gewone’ aardappel. Want het verschil tussen de twee blijkt helemaal niet zo groot te zijn. Hoewel de vergelijking sowieso een beetje raar is, want de ene is een wortel en de ander niet.

'De zoete aardappel en de gewone aardappel zijn geen familie', vertelt Angela Oosterling Muñante, BSc sportdiëtist, aan LINDA. 'Desalniettemin is het, naast dat ze dezelfde naam hebben, niet heel gek dat ze vergeleken worden. Want ze hebben redelijk gelijke voedingsstoffen', legt ze uit. Alleen dan in net iets kleinere mate. 'Binnen de verschillende zoete aardappels varieert dat óók weer. De gekleurde, de oranje dus, bevatten over het algemeen de meeste voedingsstoffen in vergelijking tot de witgekleurde aardappel.'

Voedingsstoffen

Zoete aardappels zitten vol vitamine C, magnesium, kalium, calcium, vezels en bèta-caroteen. Dat maakt ze zo gezond. 'Dat laatste wordt omgezet in vitamine A in je lichaam, wat net als vitamine C een antioxidant is. Die zijn een soort vangnet voor vrije radicalen, die schadelijk kunnen zijn bij bepaalde hoeveelheden', legt Angela uit. Al deze gezonde ingrediënten vind je dus ook in de normale aardappel, alleen net iets minder. 'Wissel het vooral af', adviseert de sportdiëtist. 'Varieer elke keer weer in de aardappel of zoete aardappel die je bereidt. Want ze zijn allemaal goed voor je.'

Juiste bereiding

En tot slot: de bereiding van de aardappel maakt ook uit. 'Als je het helemaal stuk kookt, zie je de kleur van de groente in het water zitten. Dat zijn letterlijk voedingsstoffen die verdwijnen in het kookwater.' De sportdiëtist raadt dan ook aan om de zoete aardappel te poffen of te stomen. Stop het, in welke vorm dan ook, in de oven of airfryer. En tot slot een tip die we liever niet horen: 'Koop géén voorgesneden zoete aardappel. Wanneer je het snijdt, komt het in aanraking met zuurstof, en dan vervliegen de antioxidanten en andere voedingsstoffen voor een groot gedeelte.' Dat wordt dus zelf snijden!

Bron: Kookfans | Beeld: iStock

Laatste nieuws