Wat zijn de do's en don'ts van de Nederlandse prinsessen?
Welke regels gelden er voor Amalia, Alexia en Ariane?
Een koninklijke naam
Bij het Koninklijk Besluit (25 januari 2002) is bepaald dat kinderen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima de titels Prins(es) der Nederlanden, Prins(es) van Oranje-Nassau moeten dragen met het predicaat Koninklijke Hoogheid. Na abdicatie van prinses Beatrix kreeg prinses Amalia de naam Prinses van Oranje. Ze is de eerste vrouwelijke troonopvolger die de titel 'Prinses van Oranje' draagt.
Een publieke aankondiging
Wanneer een troonzittende koning of koningin een kindje krijgt, zijn daar allerlei regels en tradities aan verbonden. Zo ook in het Nederlandse Koningshuis. Als een prins of prinses wordt geboren, doet de vader aangifte (kan moeder nog even bijkomen). Daarna kondigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de geboorte officieel aan en worden door heel het land vlaggen gehesen op overheidsgebouwen. Want een nieuw prinsesje of prinsje is natuurlijk een feestje!
Belangrijke momenten
Waarbij de koning en koningin de royal agenda volplannen met persmomenten en werkbezoeken, is dat bij de drie dames anders. Natuurlijk zullen zij meer in beeld komen zodra zij de 18 gepasseerd zijn (Amalia, we kunnen niet wachten!). Maar voor nu zijn ze jaarlijks bij enkele persmomenten te zien, zoals Koningsdag.
Een doop is verplicht
Een paar maanden na de geboorte, worden prinsen en prinsessen gedoopt. Zo werd Amalia op 12 juni 2004 gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag en prinses Alexia op 19 november 2005 in de Dorpskerk van Wassenaar. Prinses Ariane werd op 20 oktober 2007 gedoopt in de Kloosterkerk in Den Haag. Zo'n beetje alle Oranjes zijn in hetzelfde doopkleed gehesen, we noemen: prinses Wilhelmina (1880), prinses Juliana (1909), Beatrix (1938), Marijke (1947), prins Willem-Alexander (1967) én dus Amalia, Alexia en Ariane.
Zwaaien is verplicht
Natuurlijk zijn de A'tjes bij bijzondere koninklijke gelegenheden.. Enig vinden we dat, want dit zijn de zeldzame momenten wanneer we een glimp van de prinsesjes opvangen. Tijdens dit soort 'werkbezoeken' horen de prinsesjes gretig en uitbundig te zwaaien, oftewel: te wuiven. Hilarisch was de what-ever-zwaai van prinses Alexia destijds.
Een leven buiten de publiciteit
Willem-Alexander en Máxima proberen hun dochters zo ver mogelijk buiten de spotlights te houden. Tot hun achttiende verjaardag dan, maar of dán de remmen los gaan, is nog te bezien. "Vrijheid is belangrijk in een opvoeding", vindt de koning en probeert dan ook zijn meiden zo gewoon mogelijk op te voeden. Zo hoorden we dat de A'tjes gewoon hun telefoon moeten inleveren, Máxima op de lagere school voor luizenmoeder speelde en er strikte regels gelden op Huis ten Bosch. Maar buiten het paleis komen de prinsessen nergens zonder hun beveiliging. Toch geldt de afspraak dat de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) niets doorvertellen over vriendjes of onhandige acties. "Zo kunnen ze een ongedwongen leven leiden." De prinsessen hebben Sociale Media, maar deze is niet openbaar. Zo werd prinses Alexia een paar jaar geleden 'ontdekt' doordat ze kledingsetjes fotografeerde en Coco Chanel citeerde.
Op de fiets naar het Gymnasium
De zussen gaan alle drie naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Volgens traditie vertrekt elke prinses in september per fiets vanaf huis, Paleis Huis ten Bosch, naar haar nieuwe school. Bovenstaand kiekje maakte de trotse royal vader zelf.
- Jan Magazine
- BrunoPress