Vandaag wordt prins Philip van Engeland, de echtgenoot van koningin Elizabeth II, begraven.
In dit artikel lees je alle updates over de plechtigheden rondom de begrafenis van de prins. Goed om te weten: de uitvaart vindt om 16:00 (Nederlandse tijd) plaats en is te zien op de Nederlandse Publiekelijke Omroep (bekijk via deze link de uitzending online). Om 15:40 wordt de kist vanuit Windsor Castle naar St. George's Chapel verplaatst. Daar komt de kist om 15:53 aan en om 16:00 houdt het hele land vervolgens een minuut stilte en beginnen de plechtigheden.
Voorafgaand aan de uitvaart wordt de kist van Philip, met daarop zijn eigen vlag, zijn militaire pet en zijn zwaard, vanuit de privékapel in Windsor Castle overgebracht naar de Binnenhal. Daar zal deken David Conner een aantal gebeden uitspreken. Vervolgens plaatst de draagploeg de kist in de door Philip zelf ontworpen Land Rover (hier later meer over). Elizabeth rijdt met een andere auto erachteraan en daarna begint de processie richting St George’s Chapel, waar Philip wordt begraven. De prins van Wales en prinses Anne volgen de Land Rover als eerste te voet, met daarachter onder meer hun broers Andrew en Edward en prins William en prins Harry. Deze volgorde en keuze qua mensen is door de Queen besloten.
Bij aankomst bij de kapel wordt er in het hele land een minuut stilte gehouden. Daarna vindt de dienst plaats die wordt geleid door de deken en de aartsbisschop van Canterbury. Een vierkoppig koor zal de vier muziekstukken zingen die zijn gekozen door de hertog van Edinburgh zelf. Ook speelt onder meer een doedelzakspeler van het Royal Regiment of Scotland na afloop een klaagzang en wordt de Last Post ten gehore gebracht.
Ceremoniële begrafenis
Als lid van de Britse koninklijk familie zou de prins eigenlijk een staatsbegrafenis krijgen, maar hier was hij niet van gediend. Daarom staat er vandaag een ceremoniële begrafenis op de planning. En hiermee gaat zijn laatste wens in vervulling, zo wilde hij dat zijn uitvaart 'geen gedoe' moest opleveren en met zich mee zou brengen."I want no fuss", waren de uitgesproken woorden. Ook de geldende coronaregels spelen mee tijdens deze ietwat sobere plechtigheid.
Daarnaast dragen de 30 gasten geen militaire uniformen. Het besluit werd genomen om te voorkomen dat de uniformen de uitvaart zouden overschaduwen. Zo is dat voor prins Harry en prins Andrew een gevoelig onderwerp. Beiden legden hun koninklijke taken neer en zeiden hierbij vaarwel tegen hun militaire uniform. De dresscode wordt ook wel 'Morning Suit' genoemd.
Het vervoer
Mooi om te zien hoe prins Philip ook na zijn overlijden nog steeds regie blijft houden. Zo werkte de prins-gemaal zelf het scenario van zijn uitvaart uit en wordt, geheel volgens zijn wens, hij vervoerd in een speciaal aangepaste Land Rover. Het wordt een laatste rit in een van zijn meest geliefde auto's.
Het gemodificeerde voertuig, de Land Rover Defender TD5 130 chassis-cabine, werd in 2003 gemaakt en de prins hield gedurende de jaren nauw toezicht op de wijzigingen die het ding onderging. Op zijn wens is de nieuwe lak in militairgroen, heeft 't een open achterkant en zijn er speciale 'stops' op de auto gemonteerd voor beveiliging.
De gasten
De genodigde gasten moeten afstand houden, mondkapjes dragen en er mogen slechts dertig mensen aanwezig zijn. Hieronder een lijst met de genodigden:
Koningin Elizabeth
Kroonprins Charles en hertogin Camilla
Prins William en hertogin Catherine
Prins Harry
Prins Andrew
Prinses Beatrice en Edoardo Mapelli Mozzi
Prinses Eugenie en Jack Brooksbank
Prins Edward, gravin Sophie, Lady Louise en burggraaf James
Prinses Anne en Sir Timothy Laurence, Peter Philips, Zara en Mike Tindall
David Armstrong-Jones
Sarah Chatto en Daniel Chatto
Hertog van Gloucester
Hertog van Kent
Prinses Alexandra
Prins Bernhard van Baden
Prins Donatus
Prins Philipp of Hohenlohe-Langenburg
Gravin Mountbatten van Burma
Gevoelige reünie
Het is voor het eerst dat Harry zijn voeten op Engelse grond heeft gezet sinds hij en zijn vrouw Meghan ruim een jaar geleden dag zeiden tegen hun leven als werkende royals voor de Britse koninklijke familie, en het veelbesproken interview met Oprah Winfrey werd uitgezonden. De zoons van prins Charles liggen al een tijdje met elkaar in de clinch, maar volgens de Britse tabloids hebben de twee elkaar onlangs nog telefonisch gesproken. Volgens Daily Mail kijken de twee elkaar zaterdag echter pas weer voor het eerst sinds een jaar in de ogen. Om te zorgen dat ze elkaar tijdens de begrafenis niet in de haren vliegen wordt Kate - die Harry jaren zag als 'de grote zus die hij nooit had' - volgens de Engelse media ingezet om de vrede te bewaren. "Kate is zeker iemand die conflicten uit de weg gaat en hoopt de spanningen te verzachten", vertelt een bron aan 'The Telegraph'.
The Queen wishes to share this private photograph taken with The Duke of Edinburgh at the top of the Coyles of Muick, Scotland in 2003.
— The Royal Family (@RoyalFamily) April 16, 2021
📷Photograph by The Countess of Wessex. pic.twitter.com/CE030Ux0UB
De bron laat weten dat dit weekend echter niet om de broers gaat en ze hun eigen problemen aan de kant zetten om hun grootmoeder, koningin Elizabeth, te steunen. "Ze weten dat het zaterdag niet om hen gaat, het gaat om het eren van de nagedachtenis van hun grootvader en het steunen van hun grootmoeder", aldus de bron.