Koningsdag 2021: vijf dingen die je over het hoofd zag

We blikken terug op de leukste en opvallendste momenten van gisteren.

We blikken terug op de vijf opvallendste momenten van Koningsdag 2021!

Knipoog van Alexia

De prinses ging op hoog chic en koos voor het Franse Maje om voor de dag te komen. Ze combineerde de jurk en het vestje met zwarte accenten. Een leuk feitje: het tasje die ze om heur arm draagt, werd back in the days op Koningsdag in 2007 gespot aan de arm van de destijds kroonprinses Máxima. Prinses Amalia had gisteren óók een clutch bij de hand die in 2007 door haar moeder werd gedragen bij een werkbezoek naar Eindhoven. Symbolisch!

Killerheels van Amalia

Prinses Amalia is op de foto's uit Eindhoven net zo lang als haar ouders, maar had je al gezien wat een killerheels er schuilgaan onder die Natan-pantalon?

Ook bij het muzikale feestje 's avonds koos Amalia voor een hoge hak, terwijl haar zussen hun 'ochtendschoenen' hadden omgeruild voor sneakers.

Beeld: Brunopress

De kroonprinses liet met haar open schoentjes ook zien dat ze haar mani-pedi keurig op orde heeft. Zowel op haar vingernagels als haar teennagels prijkt een vorstelijk kleurtje (wat aan de andere kant van de Noordzee uit den boze zou zijn).

Beeld: Brunopress.

Spannende uitzending

De Koningsdaguitzending was volgens NOS-producent Mike van Breemen 'extra spannend' dit jaar. Voor de eerste keer was de live-uitzending 'gezenderd', wat inhield dat alles wat gezegd werd ook direct te horen was op televisie. Daardoor hoorden we de prinsessen bijvoorbeeld smoezen wat ze nu eigenlijk moesten doen terwijl ze ketchup over een innovatieve lunch aan het verdelen waren, terwijl Máxima op de achtergrond verklaarde dat dit 'het nieuwe koekhappen' was. Wij vinden het wel wat, die ongefilterde royals! Gelukkig voor de Oranjes – en de NOS – is de live-uitzending goed verlopen. “Voor de inhoud is Eindhoven verantwoordelijk. De NOS doet slechts verslag”, wil Van Breemen benadrukken.

Amalia als hoofdrolspeelster

De kroonprinses viert dit jaar haar achttiende verjaardag en op de rand van de volwassenheid wordt Amalia steeds meer naar de voorgrond geschoven. Tijdens deze Koningsdag was voor haar een glanzende hoofdrol weggelegd. Ze arriveerde als eerste naast haar jarige vader in de klassieke DAF en was het middelpunt bij het studiogedeelte, waarbij ze een prominente plaats nam aan het midden van de tafel en ook de antwoorden van de quiz op mocht schrijven. En terwijl Alexia en Ariane zo nu en dan op moesten staan om Willem-Alexander te helpen of plaats te nemen op een hoovercraft, behield Amalia haar plaats naast de koningin.

Een terugblik voor Ariane en een primeur voor Amalia

Nog even terug naar de royal outfits: zowel Ariane als Amalia waren voor hun verschijning de familiegeschiedenis ingedoken. De bruine mantel die prinses Ariane bij aankomst in Eindhoven droeg is hetzelfde exemplaar dat Máxima aanhad tijdens het fotomoment kort na de geboorte van haar jongste dochter, veertien jaar geleden. Over tijdloos gesproken! Amalia ging nóg verder terug in de tijd en droeg voor het eerst historische oorbellen uit de koninklijke sieradenkist. De aquamarijnen kreeg Juliana bij haar huwelijk van haar schoonmoeder, prinses Armgard. Prinses Amalia draagt ze aan diamanten hangers die haar moeder in 2009 van haar vader cadeau kreeg. Een prachtige primeur!

Bron: Modekoningin Máxima, Vorsten | Beeld: Koninklijk Huis, Brunopress

Laatste nieuws