doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');
@media (max-width: 679px){#fig-614bc56baa98a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614bc56baa98a img{#fig-614bc56baa98a img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}@media (min-width: 680px)#fig-614bc56baa98a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614bc56baa98a img{#fig-614bc56baa98a img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}

Deze vrouwen vroeg prins Charles vóór Diana ten huwelijk

De bijzondere band tussen prinses Margaret en prinses Diana

'Op het laatst verbrandde ze al Diana's brieven'.
@media (max-width: 679px){#fig-614bc56bac09f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614bc56bac09f img{#fig-614bc56bac09f img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-614bc56bac09f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614bc56bac09f img{#fig-614bc56bac09f img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-614bc56bac09f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614bc56bac09f img{#fig-614bc56bac09f img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-614bc56bac09f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614bc56bac09f img{#fig-614bc56bac09f img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}prinses Diana

Toen prinses Margaret en Lady Diana Spencer elkaar voor het eerst ontmoetten, ontstond er een hechte vriendschap tussen de twee meest glamoureuze prinsessen van het hof. Maar van die goede band was een aantal jaren later nog maar weinig over.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

Metropolitische prinsessen

Twee 'metropolitische prinsessen' noemt royal biograaf Andrew Morton prinses Margaret en prinses Diana. Ze moesten weinig hebben van het adellijke plattelandsleven (oftewel: jagen, vissen en paardrijden) en waren liever in de stad, waar ze een groot aantal beroemdheden onder hun vrienden en aanbidders mochten rekenen. Geen wonder dat er meteen een klik was tussen de twee glamour girls van Buckingham Palace. Toen Diana in 1981 met Charles trouwde, betrokken ze samen een appartement in Kensington Palace, waar ze de buren werden van Charles' tante prinses Margaret. Al snel trokken de kersverse royal en haar ervaren schoontante er samen op uit om te winkelen of naar het theater te gaan.

"Ik ben altijd dol geweest op Margo. Ik hou heel veel van haar, en sinds dag één is ze heel aardig tegen me geweest", zou Diana daarover aan Morton hebben verteld. Prinses Margaret zou Diana ook hebben gesteund toen de prinses van Wales ernstig begon te lijden onder alle media-aandacht, en de Queen hebben gevraagd om haar schoondochter wat meer ruimte te geven. "Laat haar doen wat ze wil, dan komt het wel weer goed." Van dat vertrouwen was een paar jaar later nog maar weinig over. Never explain, never complain mag dan wel de officieuze leus van Queen Elizabeth zijn, die van haar zus lijkt meer iets in de trant van Never forget, never forgive te zijn geweest.

Steun en zussenliefde

Toen het huwelijk van Charles en Diana onmiskenbaar begon te wankelen, koos Margaret al snel geen partij meer voor Diana. Natuurlijk snapte ze het verdriet van een mislukt huwelijk – uit eigen ervaring, want in 1978 scheidde Margaret van Antony Armstrong-Jones. Maar de loyaliteit aan haar zus, Queen Elizabeth, kwam nu voorop te staan. Toen Diana in het beroemde Panorama-interview een boekje opendeed over haar echtscheiding, was de maat vol voor prinses Margaret, die het zag als een openlijke aanval op de monarchie, en daarmee op de Queen.

"Ze had het gevoel dat Diana de Queen in de steek liet", aldus Morton. "Margaret was de lijfwacht van haar zus." 'Margo' klom in de pen om Diana en 'kwetsende en kritische' brief te sturen, waarin stond dat Diana 'niet in staat was om ook maar iets op te offeren.'

Vijandschap

Daarna was de vriendschap voorgoed over en uit. De ooit zo hechte vriendinnen konden elkaar in de jaren negentig niet meer luchten of zien. Toen Diana in 1996 een presentje voor het eerste kleinkind van prinses Margaret kocht, liet ze het achter bij haar chauffeur, omdat het zusje van de Queen niet wilde dat ze met haar kinderen in contact kwam. De koppige Margaret verbrandde de brieven die Diana naar de Queen Mother stuurde en kieperde alle tijdschriften met een coverfoto van Diana rechtstreeks de paleisvuilnisbak in.

"Ook toen Diana overleed, ging Margarets vijandschap door", vertelt Morton. "[Op de dag van Diana's begrafenis] stonden Elizabeth en Margaret bij het hek van Buckingham Palace, wachtend op de koets met de kist. Bizar genoeg was Margaret tegen haar zus aan het kletsen over de renovatie van de toiletten op Kensington Palace. Toen de rouwstoet voorbijkwam, boog de Queen haar hoofd op respectvolle wijze, terwijl Margaret zich ervan afmaakte met het meest vluchtige knikje en een blik alsof ze dolgraag ergens anders wilde zijn. Margaret vergaf Diana nooit voor wat ze zag als verraad aan de royal family, zelfs niet na haar overlijden."

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws