Dit omstreden moment is wél in The Crown te zien

'Het scenario is al geschreven'

Het script van The Crown seizoen vijf ligt klaar, de opnames kunnen beginnen en de serie lijkt actueler dan ooit.

Omstreden interview

Na vier seizoenen van onze favoriete royal dramaserie weten we dat The Crown grote en kleine schandalen niet uit de weg gaat (in tegendeel!), maar ditmaal komt er een heel actuele episode aan bod.

De serie zal namelijk het verhaal rondom het interview van prinses Diana met Martin Bashir laten zien – een uitzending uit 1995 waar onlangs opnieuw veel ophef over ontstond.

Kortgeleden kwam aan het licht dat de interviewer de prinses onder valse voorwendselen had weten te strikken voor het interview. Bashir liet Diana destijds met vervalste bankafschriften geloven dat mensen aan het hof werden betaald om haar te bespioneren persoonlijke informatie over haar door te geven aan de pers. Diana ging daarna akkoord met een openhartig interview, waarin ze onder andere haar beroemde uitspraak deed dat er 'drie mensen in het huwelijk' met prins Charles waren.

Te zien in The Crown

De manier waarop het interview tot stand kwam, zal ook te zien zijn in het komende seizoen van The Crown, bevestigen insiders.

“De scripts liggen al klaar. Peter [de scenarioschrijver, red.] werkt heel nauw samen met het historisch onderzoeksteam dat wekenlang het Panorama-interview heeft bestudeerd. Dit was al een jaar geleden. Het team heeft ongelooflijk onderzoek gedaan en ze hebben het allemaal meegenomen – de aanloop naar het interview, hoe Bashir de prinses wist te lokken, het interview zelf en de impact die het had, het komt allemaal aan bod in meer dan één aflevering.”

Statements Harry en William

Vorige week nog reageerden prins William en prins Harry – beiden in aparte statements – op de misleidende manier waarop Bashir hun moeder heeft benaderd.

“Ik denk dat de misleidende manier waarop het interview tot stand kwam een aanzienlijke invloed heeft gehad op wat mijn moeder zei”, aldus William. “Het interview heeft de relatie tussen mijn ouders ernstig verslechterd en heeft sindsdien tientallen anderen pijn gedaan.” Ook liet de prins weten dat “de tekortkomingen van de BBC enorm hebben bijgedragen aan Diana's angst, paranoia en isolatie.”

Prins Harry gooide het over een andere boeg en trok een parallel met de huidige situatie. “Zulke praktijken komen nog steeds veel voor vandaag de dag. Toen en nu is het groter dan een zender, een netwerk, een publicatie. Onze moeder is heeft haar leven erdoor verloren, en niets is veranderd.”

Prins William heeft verzocht dat het spraakmakende interview – dat destijds zo'n 23 miljoen kijkers trok – nooit meer wordt uitgezonden. In The Crown zal het dus wel uitgebreid aan bod komen, maar we moeten nog even wachten. Naar verwachting verschijnt seizoen vijf niet eerder dan begin 2022.

Bron: The Daily Telegraph | Beeld: Brunopress/Netflix

Laatste nieuws