Wie is ook alweer de andere prinses Amalia?

Deze Europese royal is de naamgenoot van onze kroonprinses.

Naast 'onze eigen' prinses Amalia van Oranje-Nassau kent Luxemburg óók een prinses Amalia van Nassau. Verwarrend? Valt mee!

Prinses Amalia

We hebben het over de prinses Amalia die in 2014 werd geboren in Luxemburg, voluit Hare Koninklijke Hoogheid prinses Amalia Gabriela Maria Teresa van Nassau. De bijna 7-jarige royal is de oudste dochter van prins Félix van Luxemburg en zijn vrouw, prinses Claire. Hier poseert ze in het geel bij de doop van haar neefje, prins Charles, vorig jaar.

Prins Louis, prinses Claire, prinses Amalia, prins Félix en prins Liam. Beeld: Brunopress.

De Luxemburgse prinses Amalia leeft minder in de schijnwerpers dan onze kroonprinses Catharina-Amalia. Zelf is ze vierde in lijn van de Luxemburgse troonopvolging, dus de kans is klein dat ze Groothertogin wordt.

Amalia’s

Of de jongere prinses Amalia vernoemd is naar de meer dan tien jaar oudere prinses Amalia? Het moet gezegd worden dat de keuze verrassend is, omdat de royal naam al zo'n 150 jaar niet meer binnen de koninklijke/groothertogelijke families werd gebruikt. Wie weet hebben Willem-Alexander en Máxima hun Luxemburgse collega's weten te inspireren door hun oudste dochter deze naam te geven. Maar helemaal uit het niets komt die voornaam niet. Als je de stambomen van beide (en gerelateerde) families nagaat, kom je een paar eeuwen terug wel een groot aantal Amalia's tegen.

Het broertje van prinses Amalia heeft wel een primeur. Voor hem is geen oude naam uit de familiegeschiedenis opgerakeld: voor zover bij ons bekend is hij de eerste prins die de naam 'Liam' heeft gekregen. Al stamt die naam gewoon weer af van 'Willem' en we kunnen genoeg royals noemen die een variatie van die naam dragen.

Koninklijke babynamen zijn net als modetrends: ze keren altijd weer terug. En misschien is onze kroonprinses daarbij een trendsetter geweest!

Beeld: Brunopress

Laatste nieuws