Met een middelbareschooldiploma op zak is kroonprinses Amalia klaar om op eigen kracht een tussenjaar te nemen.
Met nadruk op eigen kracht, zo schrijft ze aan premier Mark Rutte. En ook dat is de Britse media niet ontgaan. De krant The Guardian merkt op dat de prinses de eerste Oranje is in de geschiedenis die afziet van de toelage. De krant verwijst ook naar een studie uit 2012 van een Gentse professor waaruit blijkt dat het Koninklijk Huis in Nederland de royals in het Verenigd Koninkrijk zijn gepasseerd als het duurste vorstenhuis van Europa. In dat jaar kostte de koninklijke familie jaarlijks 39,4 miljoen euro per jaar. De begroting van de koning over 2021 is volgens de website van het Koninklijk Huis 45,7 miljoen.
Koninklijke Toelage
Na het heugelijke nieuws afgelopen week dat de prinses haar middelbareschooldiploma cum laude (that's our girl!) behaald heeft, schreef zij een brief aan de premier. "Gisteren heb ik het nieuws gekregen dat ik geslaagd ben voor mijn eindexamen. Ik hoop na de zomervakantie een ‘gap-year’ te nemen en daarna te gaan studeren. Op 7 december 2021 zal ik achttien worden en volgens de wet een uitkering krijgen, een deel als inkomen en een deel als onkostenvergoeding." De prinses ziet af van de royale toelage van zo'n 1,6 miljoen.
Amalia wil geen onkostenvergoeding ontvangen, omdat "ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken." De prinses kan rekenen op veel lof en respect. De Nederlandse bevolking (en dus de Britse media) vinden dit een volwassen en professioneel besluit van de aanstaande vorstin. "Ik vind het ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze onzekere coronatijd. Het inkomen zal ik daarom tot aan het einde van mijn studie terugstorten. Ik hoop dat u dit begrijpt." Een mooie beslissing van de prinses! En oh ja: love de Amalia-krabbel op het einde.
- Ministerie van Algemene Zaken, The Guardian
- BrunoPress